JohnnyCage

Szex a munkahelyi gépen? A nagytestvér figyel téged

Vajon a mennyit hajlandók fizetni a munkáltatók azért, hogy alkalmazottjaik ne online vásárlással, zenefájlok letöltésével, illetve szexképek nézegetésével töltsék munkaidejüket?

Az utóbbi időben cégek tízezrei fektettek be úgynevezett "alkalmazotti Internet menedzsment" szoftverekbe, amelyek viszonylag alacsony költségek mellett szabályozzák a dolgozók internethasználatát, és elvileg javítják teljesítményüket. Nem nehéz belátni, hogy egy alkalmazottanként évi 15 dollárba kerülő rendszer, amennyiben hatékonyan működik, gyorsan visszhozza az árát a munkáltatónak.

"Egyre több figyelemelterelő tartalom van az Interneten" - mondta John Carrington, a Websense Inc. vezérigazgatója. A San Diego-i központú társaság jelenleg mintegy 17 ezer cégnek, köztük számos multinacionális óriásnak biztosít alkalmazotti Internet menedzsment szoftvert. "Gyakorlatilag egy egész szórakoztatóközpont van az íróasztalodon" - mondta Carrington, aki hozzátette, hogy a társaság szoftvere lehetővé teszi a figyelemelterelő tényezők meghatározott szintű kiszűrését.

A Websense mellett számos más társaság, mint például a SurfControl és a Secure Computing Corp. is kínál hasonló szoftvert, ami jól tükrözi a megoldások iránti érdeklődést.

Bár az alkalmazottak döntő többsége az efféle megoldásokat egyenlővé teszi a kémkedéssel, a Websense szerint a helyzet nem ennyire egyértelmű. Carrington szerint a társaság szoftvere nem kémked az alkalmazott után, hanem megelőz bizonyos helytelennek ítélt tevékenységeket.

A társaság által kínált megoldás lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy eldöntsék, milyen messzire mehet az alkalmazott, és mi az, amit már semmiképpen nem tehet meg. A Websense egy dinamikusan változó, jelenleg 3,5 millió weboldalból álló adatbázist tart fenn, amelyben 75 külön kategóriára vannak bontva az egyes oldalak, így a munkáltató eldöntheti, milyen tartalmú weboldalak látogatását engedi meg dolgozóinak.

Néhány társaság csak a pornográfiát, illetve az erőszakos, illegális témákat tiltja alkalmazottjainak. Más cégek azonban azt sem kívánják tétlenül nézni, hogy dolgozóik online vásárolnak, illetve online folyóiratokat olvasnak munkaidőben.

A Websense szerint a társaságok általában tolerálják, ha a dolgozó rövidebb ideig internetes folyóiratokat olvas, illetve vásárol a világhálón. Semelyik cég nem tűri azonban el, hogy az alkalmazott netezéssel töltse el munkaidejét, és felesleges fennakadást okozzon a vállalati hálózaton.

A Websense megoldásához hasonló szoftverek a szűrés mellett általában részletes nyilvántartást is vezetnek a dolgozó internetes tevékenységéről, így gyakorlatilag minden alkalmazott nyomon követhető. Carrington szerint azonban ezt a lehetőséget szinte egyetlen társaság sem használja, mivel az információ feldolgozása igen hosszú időt venne igénybe.

A vezető szerint a cégek jelenleg elsősorban a futball világbajnokságtól szeretnék távoltartani a dolgozókat, amely még a pornóoldalaknál is több alkalmazott figyelmét vonja el az elvégzendő munkáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Johann #13
    Én azt nem értem hogyan lehet tartalom szerint szürni? Pl. egy f0021.jpg-röl honnan fogja tudni hogy pornó, vagy éppen egy nagyon fontos statisztikai diagram? Megnézi, és ha a program lát rajta egy nöt, akkor már nem engedi át? Vagymi! Szavakra meg a proxy is szür, akkor meg miért fizessek azért a "Internet Management" programért, ha nincs erre az egész dologra normális technológia?
  • magus #11
    hallod FREAK?:)
  • zer0 #10
    Mekkora marhasag penzt kolteni egy programra/szolgaltatasra, amikor vannak sokkal jobb megodasok.

    Nallunk ugy van megoldva, hogy a felhasznalok csak a proxy-n keresztul tudnak kimenni az internetre ( mast a firewall nem enged ) . A proxy-n egyszeruen lehet szabalyozni mindent, es meg kimutatast is lehet kesziteni a log-ot analizaltatva egy apro programmal.

    Es persze mindez ingyenes... ( linux )

  • Laci73 #9
    Én is Sam-mel tartok :)
  • szucsati #8
    Amúgy nekem is megvan az eredeti, két példányban is {8-)
  • szucsati #7
    Igen, de ugyebár van hivatalos, művészi fordítás (Szíjgyártó László), akkor már használjuk azt! És szerintem sokkal jobban hangzik, hogy szemmel tart. Mennyivel magyarosabb, és találóbb. A figyelnél sokkal többet jelent, van benne valami állandóság. Ezért szép a magyar nyelv {8-)
  • Laci73 #6
    Hello Szucsati!
    Az eredeti, Orwell által írt angol szöveg: Big Brother is watching you. Ennek pedig a legegyszerűbb (talán nem művészi) fordítása a "Nagy Testvér figyel téged". De a "war is peace", "freedom is slavery", "ignorance is strenght" szószerinti fordításai is az alábbiak: "a háború béke", "a szabadság rabszolgaság" illeve "a tudatlanság erő".
  • szucsati #5
    Nagy Testver SZEMMEL TART!! Nem Nagy Testvér figyel! Ti nem olvastátok a könyvet?? Mindenhol rosszul írják!! Szemmel tart, szemmel tart!!

    háború - békr
    szabadság - szolgaság
    tudatlanság - hatalom!
  • DEx- #4
    Ja pedig ez jobban erdekelne :)
    Hogy masok hogy csinálják.