JohnnyCage

Az Internet rövidre zárja a gazdaságot?

Egyes szakértők szerint a világháló kedvezményeivel és akcióival rövidre zárja az Egyesült Államok gazdasági felépülését.

Sokan elutasítják az elképzelést, de a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem egyik közgazdásza határozottan úgy véli, hogy az Internet jelenti a legnagyobb akadályt az amerikai társaságok helyzetének javulásában. A szakértő szerint a világháló az elmúlt évek "egyik legjelentősebb nyereségelvonó újítása", amely lecsökkenti a társaságok nyereségét, és lehetetlenné teszi a cégek számára a jelenlegi, mélyponti helyzetből való kilábalást.

Edward Leamer, a negyedévente kiadott Anderson gazdasági előjelzés készítője úgy véli, az Internet mindenképpen növeli a termelékenységet, de egyúttal a világháló az, amely a '90-es évek végefelé drasztikusan lecsökkentette a társaságok nyereségét.

"A legalapvetőbb kérdés az, hova lett a profit" - mondta Leamer egy interjú során. "Az én elképzelésem az, hogy a nyereség visszaeséséért elsősorban az új gazdasági eszközök, az Internet, illetve a kommunikációs eszközök okolhatók.

Leamer teóriája meglehetősen egyszerű: A szakértő szerint az Internet lecsökkenti a nyereséget, mert a profit jelentős része közvetlen megtakarítássá válik, és a felhasználó zsebébe vándorol. Másszóval amíg a felhasználó hasznot húz az internetes kedvezményekből, a társaságok az alacsonyabb árak miatt alig képesek fennmaradni.

Ez a hatás a szakértő szerint egyébként elsősorban a kapacitásfüggő szektorokban jelentős, mint amilyen a szállodák, légitársaságok, autógyártók, PC gyártók, illetve drótnélküli eszközökkel foglalkozó cégek piaca. Az Internet Leaner szerint ezen területeken elmossa a társaságok piaci erejét.

Elmondása szerint például egy szálloda esetében egy árcsökkentés híre korábban nem jutott el nagyszámú ügyfélhez, így a többi szállodának nem feltétlenül kellett követnie a lépést. A világhálón hirdetett akció esetében a riválisok azonban hasonló lépésre kényszerülnek, ellenkező esetben ugyanis elveszítik ügyfeleiket.

Az Internet ilyen szempontból egyedülálló jelenség a rivális társaságok versengésében, és minden olyan cég, amely a világhálón verseng, kiélezett árháborút kénytelen folytatni - mondta Leaner. Ami a felhasználóknak jó, az azonban káros hatással van a cégekre, és a gazdaságra - tette hozzá.

A szakértő szerint a jelenség közvetlenül csak meghatározott szegmensben tevékenykedő társaságokat érinti, a cégek visszeső nyeresége közvetetten azonban az egész gazdaságra kihat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pöty #10
    Annyira sajnálom az amcsikat..!
  • Troll #9
    Talán egyszer rázizzennek, hogy a gazdasági növekedés nem növelhetö a végtelenségig. Már most hatalmas túltermelés van a fejlett országokban, vissza kéne már venni az iramból.
  • b #8
    ezzel a cikkel egyetértek. a nagy multik kénytelenek lesznek kiszedni a nagy kaszákat és kisebbel nyomulni. :)
  • Csiszi #5
    Mondjuk ez nem így van, mert szerződést kell kötni. A citibanknál amúgy már régóta van olyan számla, ahol ha bankfiókban intézed az ügyed, plusz pénzt kell fizetned, mivel a neten is elintézheted. Tehát speciel ez nem csökkenti, hanem növeli a profitjukat (nem kell fizetni a fiókot).
  • Laci73 #3
    Ez véleményem szerint erőltetett magyárzkodás. Az árháború biztosítja a gazdasági versenyt, jót tesz a vevőknek (ki nem örül ha olcsóbb valami?). Nem féltem a cégeket a haszon elmaradásától. Szakértők szerint a világgazdaság legnagyobb veszélyforrása jelen pillanatban az, hogy a nagycégek a profitjuk nagy részét felhalmozzák és nem fektetik be újra (magyarán kiszívják a pénzt a gazdaságból) Ehhez képest a Netes árverseny huszadrangú probléma.