JohnnyCage

Hollywood túlzottan elhatárolódik az internettől

Legalábbis ezt állítja Terry Semel, az internetes óriás Yahoo elnöke, aki korábban az egyik hollywoodi filmstúdió vezetője volt.

Semel szerint a filmstúdiók és lemezkiadók az internetes kalózoktól való félelem miatt túlzottan elhatárolódnak a világhálótól, és csak lassan, erőtlenül próbálnak betörni a webes szolgáltatások piacára. A Yahoo elnöke, aki korábban a Warner Bros. filmstúdió elnöke és vezérigazgatója volt elmondta, a lemezkiadóknak a néhai Napsterhez hasonló ingyenes, és többé-kevésbé illegális zenefájlcsere szolgáltatások miatt minél hamarabb változtatniuk kellene üzleti stratégiájukon. Az ingyenes online zeneszolgáltatások ugyanis továbbra is elfordítják a vásárlókat a lemezboltoktól.

"Négy évvel ezelőtt láttuk a változást a zenevásárlási szokások változásában, de a lemezkiadók azóta sem léptek" - mondta Semel a Milken Institute médiatársaságoknak rendezett, éves konferenciáján. A Yahoo vezető szerint a lemezkiadók két saját zeneszolgáltatása, a Pressplay és a MusicNet egyszerűen nem megfelelő, mert nem nyújtja azt, amire a vásárlóknak szüksége lenne. A lemezkiadók megpróbáltak exkluzív irányítást szerezni zenéik online árusítása fölött, és a két szolgáltatást is ennek megfelelően alakították ki. - A lemezkiadók együttes erővel biztosították, hogy senki ne férjen hozzá a piachoz - tette hozzá Semel, aki szerint a filmstúdiók is hasonlóképp gondolkodnak, és szintén teljes felügyelet alatt akarják tartani az online videószolgáltatások piacát.

"Nem hiszem, hogy a cégeitek közül akár egy is felkeresné az enyémhez hasonló társaságokat, hogy elérhetővé szeretné tenni filmjeit az interneten" - mondta Semel a médiatársaságok vezetőinek. A médiaóriások képviselői azonban fontosnak tartották megjegyezni, hogy a megoldáshoz a kormány szigorú szabályzása, számos új technológia, és a szerzői jogok megsértőinek szigorú felelősségre vonása lenne szükséges. Mint a vezetők elmondták, számos video-on-demand (vod - videó rendelésre) szolgáltatás bevezetése ráadásul azért késik, mert a szabályzóbizottságok antitröszt vizsgálatot indítottak a projektek ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!