JohnnyCage

CD-t szeretnél írni? Szerezz törvényt rá!

Nemsokára elérhetünk oda, hogy az a felhasználó, aki az általa megvásárolt zenékből saját válogatást akar készíteni, csak egy törvény segítségével teheti meg mindezt.

Legalábbis így látja a helyzetet Joe Kraus, az internet egyik vezéralakja, aki az Egyesült Államokban javaslatot tett egy "A jogok törvénye" nevű törvény elfogadására, amely a felhasználók jogait garantálná a digitális korszakban.

A digitális zenét olyan könnyű lemásolni, hogy a lehetőség óriási méreteket öltő kalózkodást váltott ki. Ennek megfékezése érdekében azonban sorra születnek az olyan törvények, amelyek egy részéről mostanában folyik a vita az amerikai Kongresszusban, és könnyen megcsorbíthatják a felhasználók jogait.

"A felhasználók gyorsan és csendben elveszítik jogaikat" - mondta Kraus, aki az internetes portál Excite.com-ot alapította, jelenleg pedig a DigitalConsumer.org online fogyasztóvédelmi csoport tagja. "Mindannyian másoltunk kazettákat, és kölcsönadtuk könyveinket barátainknak. Ezek a dolgok azonban lassan eltűnnek" - tette hozzá.

Mivel manapság a CD-írókkal és egyéb eszközökkel/technológiákkal rendkívül könnyen lehet tökéletes másolatokat készíteni, a lemezkiadók, filmstúdiók, és egyéb tartalomszolgáltatók egyre inkább megnyírbálják a felhasználók jogait, hogy saját célra másolatot készítsenek zenéikről, illetve filmjeikről. Kraus szerint azonban már túl messzire mennek a kiadók, amikor technológiai szinten akarják megakadályozni a másolást.

"A fiam például belekerül egy TV reklámba. Én New Yorkban vagyok, a feleségem pedig San Francisco-ban, és nem küldhetem el neki a reklámot az internet segítségével" - folytatta Kraus. Itt kerül a képbe a "Jogok törvénye", amely hat pontból áll:

 • Annak lehetősége, hogy egy programot rögzítsen a felhasználó, és később nézze azt meg
 • A lehetőség, hogy a felhasználó az általa megvásárolt filmet/CD-t lemásolhassa saját céljára
 • Biztonsági másolat készítésének lehetősége
 • Annak biztosítása, hogy egy tartalmat a felhasználó a neki tetsző platformon nézhessen meg (például egy DVD-Video lejátszása PC-n és TV-n)
 • A tartalmak más formátumra való átalakításának lehetősége (például zenesáv MP3-ba tömörítése)
 • Annak biztosítása, hogy a felhasználó az első öt kitételt meg tudja valósítani a megfelelő eszközökkel

  Ahhoz, hogy Kraus tervezete a Kongresszus elé kerülhessen, 100 ezer amerikai állampolgár aláírására van szükség.
 • Hozzászólások

  A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
  Bejelentkezéshez klikk ide
  (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G@b0r #15
   ennyi erővel a cédé írót is betilthatnák mer lassan már semmit se lehet vele legálisan csinálni
  • Turmoil #8
   "Mikor lesz it már ó-ó-ó, Amerika???" (Beatrice)

   A kezdeményezés jogos, a 100K aláírás nálunk is összejönne, amcsiknál röhögve. És lehet, hogy át tudják verekedni, csak megfelelően kell időzíteni és előkészíteni.
  • Laci73 #7
   A hardver-gyártók sem hülyék. Nem fogják visszafejleszteni a termékeiket.
  • Yfel #5
   Szerintem is... eddig is masoltam a CDimet szarva az RIAA sirankozasara, ezutan is ezt fogom tenni
  • AtisH #4
   Van igazság a dologban! Legfőképp ami a jogokat érinti. Csak hát a multik ellen nehéz harcolni...