JohnnyCage

Star Wars: Az internetes klónok támadása

A következő Csillagok Háborúja epizód, a Star Wars: A klónok támadása több, mint egy héttel a mozivásznon való debütálás előtt már letölthető az internetről, ami a filmstúdiók kalózmásolás elleni harcának egyik legújabb veresége.

A Csillagok Háborúja: Második rész - A klónok támadása című film vetítése május 16-án kezdődik a mozikban. Az óriási érdeklődésre számot tartó film azonban már napok óta letölthető az internetről, ami komoly vereséget jelent a hollywoodi filmstúdióknak, amelyek minden áron vissza akarják szorítani az egyre inkább elharapódzó internetes kalózkodást.


A jelenség azonban egyáltalán nem egyedülálló. Az újonnan megjelenő audió CD-k és mozifilmek rendszerint már napokkal, esetleg hetekkel a premier előtt letölthetők a világhálón keresztül. Az Amerikai Fimstúdiók Szövetsége (MPAA - Motion Picture Association of America) hivatalos megfogalmazása szerint "Az újonnan kiadott filmek általában a premiert követő 24 órán belül elérhetőek az internetről, és a broadband internethozzáfárések terjedésével ezek letöltése egyre egyszerűbbé válik."

A különféle online fájlcsere szolgáltatások, mint például a Morpheus, melegágyat képeznek az audió CD-k, filmek, és szerzői jogok által védett szoftverek kalózmásolatainak terjedéséhez. Az elmúlt hónapban a Pókember mozifilm például egy nappal az amerikai mozipremier előtt letölthető volt.

A Star Wars epizódokat készítő Lucasfilm nem kívánta kommentálni a Csillagok Háborúja: Második rész korai internetes megjelenését. A filmek illegális terjesztésének megakadályozása egyébként az MPAA hatáskörébe tartozik. "Minden filmlopási esetet kivizsgálunk" - mondta Emily Kutner, az MPAA kalózellenes részlegének igazgatója, aki a Star Wars epizód ügyében nem kívánt nyilatkozni.

"A hivatalos premiert általában megelőzi egy bemutató vetítés, amelyre egyesek sajnos becsempésznek kamkordereket. A rögzített felvételt később elérhetővé teszik az interneten" - tette hozzá Kutner, aki szerint az MPAA rendkívül komolyan veszi az ilyen és hasonló eseteket. "Az internetes kalózok felmérhetetlen károkat okoznak a filmiparnak, és ezek a károk a szélessávú internetkapcsolatok elterjedésével csak növekedni fognak."

A Star Wars: Második rész kalózverzióját egy "F
k the Feds" elnevezésű filmkalóz csoport terjesztette el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #34
    Olyan merges a pacak, hogy elhajlitotta a kardjat. :)
  • Laalee #32
    sebaj legalabb lattam a ketmankoval alig csoszogo yodat 3szocske és 4béka ugyességével ugralni :D

    de lagalabb jobb mint e1, ez kiderult ebbol a bena minosegbol is.
  • Dikkma #29
    Vagy pl. az EpII esetében, mindenki cinikus, az EpI okán, hogy az milyen szar volt... ez meg egy nagyságrenddel jobb szvsz, és inkább elmennek sokan MÉGIS megnézni.
    Hiszen már az mp3-akról is kimutatták, hogy a napster stb. még lendíti is az eladásokat, nem pedig visszafogja..
  • Kosh #27
    "Az internetes kalózok felmérhetetlen károkat okoznak a filmiparnak"

    Ugyan mondják már meg nekem számszerűen mekkora kárt okoz pl az ep2 gagyiminőségű kézikamerás felvételének kiszivárgása? Aki meg akarja nézni a filmet meg fogja nézni moziban tehát vesz rá jegyet attól függetlenül, hogy megvan neki alignézhető otthoni warezvideóként. Azt aligha tudom elképzelni, hogy tömegesen lenne olyan aki megnézi a netes változatot és utánna nem akarja megnézni moziban. egy-két ilyen muki lehet, hogy van de az általuk okozott jegybevétel kiesés egyszerűen említésre sem lehet érdemes.
  • Laxxus #25
    Szevasz AMATŐR!!!
    A .bin kiterjesztésű file az 1 CD-image!!!!
    Úgyhogy vagy kiírod CD-re, vagy vmilyen CD-image viewer-rel nyitod meg. Pld.:CD-mage, IsoBuster. No Pá! (Bocs az amatőrért. Kicsit elragadtattam magam)
  • Nyiri #22
    Ja meg annyit hogy ezt is erdemes megtekinteni

    szemet banda
  • Nyiri #21
    Csa :]
    Mar mindent elmondtatok errol a temarol ami nekem is a velemeyem. En csaak annyi, hogy a fenti kepen a csako kezeben a lezerkard el van hajolva :] (markolat) :D

    En is csak moziban nezem meg... Az egyik szobatarsam megszereztem es mig nezte be se jottem a szobaba... Most basszam el a szorakozast egy szar minosegu valamivel :]
  • Sephi #20
    Szal ha emlekeztek volt a gyuruk Uranank az a verzioja hogy amiutan kijott ket napra ra nekem ithon megvolt a 2CD DVD Rip tukor minoseg.

    A SW 2 egy jo film megeri megnezni komolyan. Az a autos uldozos resz az halali volt. Eskuszom ilyen efektet. No meg amikor a Jedik harcoltak a arenaba. Tatott szajal maradtam.
  • I.C.ram #18
    tevedesben vagy mert a mai mozik (multiplexek, ultaflexek gigaultrak) mar boven nyugati szinten vannak....
  • verti.go #17
    blackman: van már itthon teljesen digitális mozi (ahol a képet is elektronikus forrásból nyomják) -> a mom park mozija.