JohnnyCage

Vivendi - Thomson: együtt a kalózkodás ellen

A médiaóriás Vivendi Universal, és a Thomson Multimedia bejelentették, hogy a jövőben közösen kívánnak fellépni a számítógépes kalózok ellen, és együtt fognak különféle másolásvédelmi technológiákat fejleszteni.

A megállapodás értelmében a két társaság a különféle DVD, műholdas- és földi sugárzású TV, valamint video-on-demand (VOD - Videó Rendelésre) megoldások másolásvédelmének biztosítására fog összpontosítani. A szórakoztatóelektronikai óriás Thomson Multimedia, illetve a Vivendi Universal a közösen kifejlesztett megoldások támogatásának elnyerése érdekében a különféle szabványügyi testületekben is együtt fog működni.

A két franciaországi központú társaság az együttműködési megállapodást jelentős lépésnek tekinti az elektronikai cégek, illetve a lemezkiadók és filmstúdiók összefogásában. A közös cél a digitális tartalmak hatékony másolásvédelmének biztosítása, illetve az illegális másolás, a kalózkodás visszaszorítása.

A Vivendi - Thomson páros azonban már a sokadik résztvevő a digitális jogmenedzselő rendszerek piacán. A közelmúltban ugyanis számos szórakoztatóelektronikai gyártó jelentett be hasonló célú megoldásokat, amelyeket többé-kevésbé a hollywoodi filmstúdiók is támogatnak. A legerősebb ezirányú szövetség a Video Watermarking (VWM) Group csoport, amely tagjai között tartja számon a Hitachi, Macrovision, NEC, Philips Electronics, Pioneer, és Sony társaságokat. A VWM csoport egy olyan "vízjelet", vagyis egyedi bitsorozatot ágyazna a videófájlokban, amely jelentősen megnehezítené, lehetetlenné tenné a videók jogtalan másolását, illetve lejátszását.

A Thomson szerint az újonnan létrehozott szövetség a DVD-k illegális másolásának megakadályozását tűzte ki elsődleges céljául, de az interneten továbbított audió- és videófájlok védelme is szerepel a tervekben. A társaság, amely egyébként az MP3 audióformátum társfejlesztője, az Egyesült Államokban a Technicolor márkanév alatt DVD és CD lemezeket, videókazettákat, és egyéb médiákat gyárt, illetve forgalmaz. A Vivendi Universal a zene- és filmiparban, az internetben, illetve folyóiratok kiadásában egyaránt érdekelt.

A szoftverkalózkodás a közelmúltban egyre komolyabb problémává vált, amelyet a szerzői jogok megsértése miatt indított perek rohamosan növekvő száma is mutat. Az Amerikai Filmstúdiók Szövetségének (MPAA - Motion Picture Association of America) bejelentése alapján az amerikai rendőrség az elmúlt hónapban bezárt egy illegális DVD másoló üzemet, amely nagy mennyiségben készítette a hamisított DVD lemezeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CybearBoy #4
    Inkább adják olcsóbban a portékájukat. Én is szivesebben vennek pl eredeti gamékat, ha nem több havi zsebpénzemet kéne "kidobni az ablakon", de úgy látszik ezt nekik nehéz felfogni. Sok looser, mintha még nem lenne elég pénzük...
  • skorpio7 #2
    Ha van pénzük , akkor csak próbálkozzanak .Legalább addig is abban a tudatban vannak , hogy ők lesznek a nyerők . :)
    A kis hiszékenyek ...