JohnnyCage

A Gema bepereli a CD-írók gyártóit

A Hewlett-Packard, valamint számos további, CD-írót gyártó cég több millió eurós per elébe néz, miután a zenék licenszelésével foglalkozó Gema megelégelte az internetről letöltött zenék illegális terjesztését.

Egy, a német Die Welt napilapban megjelent cikk szerint a Gema hamarosan pert indít a Hewlett Packard, illetve mintegy 30 további CD-írót gyártó cég ellen, hogy megakadályozza az audió CD-k illegális másolását. Amennyiben a perben a Gema számára kedvező döntés születik, a gyártók akár 10 euró kifizetésére is kényszerülhetnek minden egyes legyártott CD-író után.

A Die Welt becslései szerint egyedül Németországban mintegy 5 millió CD-író került forgalomba, a Gema pedig úgy véli, a CD-írókkal készített illegális audio-CD másolatok legalább 50 millió euró kárt okoztak a cégnek. A Gema lépése arra utal, hogy a zeneipar egyre nyugtalanabb a CD-írók egyre általánosabb elterjedése, illetve az ebből következő illegális CD másolási hullám miatt. A lemezkiadók a közelmúltban számos internetes fájlcsere hálózatot bepereltek, illetve bezárattak, mivel azok a társaságok szerint az illegális zeneterjesztés melegágyát képezik.

A kiadók szemében az egyre általánosabbá váló CD-írók hasonló szerepet töltenek be, ezért a társaságok megpróbálnak gátat vetni az eszközök további elterjedésének. A Gema perében a Hewlett-Packard elsősorban azért vált elsőszámú "célponttá", mert Németországban a Compaq-kal egyesülni készülő társaság adta el a legtöbb CD-írót. A HP vezetői egyelőre nem kívántak reagálni a Gema tervezett lépésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • CybearBoy #33
  Még szép, hogy illegális :). Majd az a 100 FT többlet, meg a nemtom mennyi plusz az íróra legálissá tszi az eredeti cuccok másolását, mi? Azé' még így is sokkal olcsóbb (lesz) megírni netről az új gamét meg xy legújabb albumát mp3-ban leszedni, ezekből a plussz pénzekből csak a kalózkodás által okozott károkat próbálják csökkenteni valamelyest. Ettől függetlenül dögöljenek meg a kapzsi kiadók! :P
 • Szepi #32
  Azt azért mégse. Ha jól tudom, a nyers CD-n is van valahány % jogdij. Ennek ellenére illegális másolni, nem?
 • AtisH #31
  Azért lenne egy kérdésem. Ha kifizetik a CD-írók gyártói és mi is a jogdíjjat a lemezek után, akkor ettől kezdve legálisan másolhatunk lemezeket???
 • Inquisitor #30
  Az igazi zenész/művész az aki dolgozik is a pénzéért! Nem pedig kiad 2 évente egy számítógéppel javított CD-t!
  Ott van pl. a Kartel, ők mennek szépen fellépegetni és azt hiszem megy is a szekerük!
  A sok "gyártott" sztár meg elmehet McDonald's-ba mosogatni!!! :)
 • Turmoil #29
  Én már jóideje csak röhögök minden ilyen próbálkozáson. Nem tudom, hogy miért képtelenség felfogniuk, hogy hiába látnak el bárminemű digitális védelemmel egy digitális anyagot, ahhoz, hogy azt a jogosult fogyasztó eredeti formájában élvezhesse, ahhoz ezeket el kell távolítani róluk, legkésőbb a megjelenítés előtti pillanatban. És akár hardveresen, akár szoftveresen, de minden esetben közbe lehet lépni megfelelő tudással, és kinyerhető az eredeti adatfolyam a védelmi eszközök nélkül. Persze, ha nem informatikus lennék, hanem üzletember, akkor én is mondanék hülyeségeket... (Na jó, így is, de nem annyit:)
  1-2 év alatt fogank itt átrendeződni a viszonyok és tuti, hogy az ingyenélő sztárgyártó kiadók húzzák a rövidebbet:) (Nagyon remélem)
  És talán ismét a tehetséges zenészeknek lesz nagy keletje, és nem a megkreált ideáloknak.
 • Johann #26
  Ennek az egész szarakodásnak az lesz a vége, hogy lesz egy speciális média amin zenét terjesztenek (pl. kocka alakú lemez 3 lukkal a közepén! :)), ehhez ugye nem lesz író mert csak préselni fogják mint a CD-ket egyébként! Az összes audio CD tulajdonos kidobja a kukába a régi lejátszóját mert nem lehet már használni, és vesz egy újfajtát (ebböl következik hogy a Philips és társai megvastagodnak az új lejátszókon! Király üzlet!) A számítógépesek meg már úgyis DVD-t vagy valami hasonlót fognak használni, így a mai hagyományos CD hordozó kivész a köztudatból!
  Igen ám! De ha a lejátszórol visszanyerem a hanganyagot, és történetesen felírom a DVD-m re vagy bármimre, akkor kezdödik az egész elöröl...
  Ebböl következik, hogy megoldás erre ilyen formában nem létezik!
  Marad az hogy a kiadó rágja a körmét és izguljon, hogy vajon hány példányban másolták már le a zenéit! :)
 • CAD #23
  Csak tudnam mi koze a CD gyartoknak ehhez... ilyen alapon en zip drivon, DVD-n, HDD-n vagy kislemzen is szalithatnam "illegalis zeneimet". Zenecsereloket kene bezaratni, de azokat meg peer-to-peer mivoltuk miatt ugy sem tudjak... raadasul a birosag is ugye most kazza-t reszesitette elonybe... szoval en remenykedem.

  Ja akkor a videokazetta gyartokat is pereljek be, meg az audio kazettagyartokat is... bakelitet nem kell :)
 • Att #21
  Csatlakozom: TILTSUK BE AZ INTERNETET!:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  LOLLOLLOLOLOLOLLOLLOL
 • Att #20
  Ezek normálisak???????????????????
  Nagy a bűnözési ráta, irtsuk ki az emberiséget, és nem lesznek bűnözők sem....
  Én inkább a kiadókat irtanám ki..igen nagy a pofájuk...de az asztalra meg nem tudnak letenni semmit..legfeljebb olyan "másolásvédett" Cd-t, aminek a másolásvédelme ugyan szart sem ér, de legalább nem tudja lejátszani egy csomó asztali CD lejátszó sem....
  Üüüüüüügyes gyerekek...
 • Dömper Ármánd #19
  Ismerek egy eléggé ismert magyar zenészt. Egyszer az egyik haverommal egyszer megkérdeztük tőle, hogy az ő lemezeladásaira milyen hatással van ez az mp3 töltögetősdi. Erre ő azt válaszolta, hogy nem igazán érzi, hogy az eladások visszaestek volna. Én ugyan nem vagyok oda a zenéjéért, de úgy látszik, a stílusa kedvelőinek mindig tudott annyit nyújtani, hogy megvegyék az újabb és újabb CD-it.
  Azért ehhez még azt tenném hozzá, hogy ő saját maga kiadója is egyben, mert kicsit sokallta a kiadók jutalékát.