JohnnyCage

Hackerek paradicsoma: Az egyetemi hálózatok

Szakértők szerint az egyetemi hálózatok célja a tudás iránti vágy gondozása, számos egyetem azonban szándékán kívül az online kalózkodást, és a számítógépes bűnözést támogatja.

A Vancouver-i CanSecWest biztonsági konferencián David Dittrich, a Washingtoni Egyetem vezető biztonsági mérnöke elmondta, hogy az egyetemek számítógépes biztonsági politikája az online kalózok és hackerek melegágyává változtatja az egyetemi számítógépes hálózatokat. - Komoly felelősség hárul az egyetemekre, amelyet azok számos esetben nem vesznek figyelembe - mondta.

Bár néhány egyetem hatékony biztonsági ellenőrzőrendszerrel van ellátva, az egyetemi hálózatok döntő többsége a bővelkedő sávszélesség, a biztonság hiánya, illetve a túlterhelt adminisztrátorok miatt csalogató célpont a hackerek számára - állítja a szakértő.

Dittrich két társával a Washingtoni Egyetemen rengeteget dolgozik a hálózati leállások helyrehozásán, a lebénított számítógépek megjavításán, illetve az illegálisan terjesztett szoftverek, zenék, és filmek letörlésén. Elmondása szerint a tiltott forgalomnak azok látják kárát, akik emiatt nem tudják elkészíteni feladataikat a hálózaton.

A szakértő szerint gyakran megesik, hogy a hálózaton kívüli, vagy bizonyos esetekben az egyetemen belüli kalózok lebénítanak gépeket, amelyeket ezután az illegálisan terjesztett anyagok tárolására használnak, de az sem ritka, hogy az egyetemi hálózat gépeit DDoS (Distributed Denial-of-Service) támadásokhoz használják fel a hackerek, vagyis azok segítségével vonják ki a forgalomból a célba vett webszervereket.

Dittrich egyik munkatársa szerint a Washingtoni Egyetem problémája tulajdonképpen általános a felsőoktatási intézmények körében. A névtelenséget kérő adminisztrátor úgy véli, a kialakult helyzet azért is kritikus, mert ha a hackerek az egyetem rendszereit használják az egyes cégek és intézmények elleni támadáshoz, az könnyen pereket eredményezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)