JohnnyCage

A szoftverek nem elegendőek a kalózkodás felszámolásához

A szoftverek önmagukban nem képesek megállítani az egyre inkább elharapódzó digitális kalózkodást, és a probléma megoldásához teljesen biztonságos hardver infrastruktúra szükséges, állítják a szakértők.

A javaslat nemsokkal azután látott napvilágot, hogy a közelmúltban komoly ellenállásba ütközött az az amerikai törvénytervezet, amely kötelezné az MP3 lejátszókat, és egyéb hasonló eszközöket készítő gyártókat eszközeik hardveres másolásvédelemmel való ellátására. Bár a hardvergyártók, és a törvényhozók egyetértenek abban, hogy az efféle megoldások valóban szükségesek, az egyes csoportok hadilábon állnak a kormány azon erőfeszítéseivel, amelyek célja a technológia szabályozása.

"Minden egyes eszköznek biztonságosnak kell lennie" - mondta Darko Kirovski, a Microsoft Research másolásvédelmi- és biztonsági technológiákkal foglalkozú kutatója. "Amennyiben az egyik eszköz nem biztonságos, a rendszer már nem működik" - tette hozzá.

Kirovski megjegyzései kiemelik azokat a nehézségeket, amelyekkel a szórakoztatóelektronikai-, illetve szórakoztatóipar szembenéz. A két iparág évek óta egy megfelelő másolásvédelmi megoldás általános elfogadásán küszködik, most pedig a törvényhozók hardvergyártók elleni reakciója taszítja a két oldalt még messzebbre egymástól.

Ernest "Fritz" Hollings szenátor az elmúlt csütörtökön indítványozta annak a Consumer Broadband and Digital Television Promotion Act elnevezésű törvénytervezetnek az elfogadását, amely kötelezően előírná, hogy a digitális tartalmakat kezelő hardvereszközöket szabványos másolásvédelmi technológiával kelljen felszerelni. A korábban Security Systems Standards and Certification Act néven ismertté vált törvénytervezet óriási port kavart, és éles kritikákat váltott ki.

Egyes gyártók szerint a törvény beleavatkozna a digitális tartalomtovábbítás fejlesztési irányvonalába, a polgári jogi szervezetek szerint pedig egy ilyen törvény felborítaná a jogi egyensúlyt a szerzői jogok tulajdonosai, illetve az állampolgárok között.

Kirovski a jogi kérdésekben nem foglalt állást, a kutató mindössze azt foglalta össze, mire lenne szükség a szerzői jogok tulajdonosainak védelme érdekében. "A kalózkodás megelőzésében nem lehet a jelenlegi hardverekre és szoftverekre számítani. Nem lehet megbízható szoftvert készíteni, ha maga a hardver nem megbízható."

A CBDTPA törvénytervezet a közelmúltban azonban komoly falba ütközött, és az ellenzők között olyan társaságok is találhatók, amelyek egyébként szintén másolásvédelmi rendszerekkel foglalkoznak. Bruce Schneider, a hálózati biztonsági technológiákkal foglalkozó Counterpane Internet Security technikai vezetője úgy véli, a törvénytervezet minden tartalmat bezárna az eszközökbe függetlenül attól, mi is az valójában. A törvény emellett igen komoly hatással lenne a szoftverekre, illetve a számítógép iparra is, és illegálissá tenné szinte az összes jelenlegi hardvert és szoftvert. A szabad forrású szoftverek elmondása szerint különösen nehéz helyzetbe kerülnének.

"Ha semmi mást nem akarsz tenni életedben, mint a lemezkiadók, illetve Hollywood érdekeit védeni, akkor a törvénytervezet nagyszerű" - mondta Schneider. "Ennyi erővel ha bezársz mindenkit egy fülkébe, akkor sem követsz el gyilkosságot... Itt arról van szó, hogy a szórakoztatóipar mennyit áldozna fel a gazdaságból saját céljai eléréséhez."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tob #24
    Hali! ki tud nekem ajánlani valami olyan progit amivel lehet hip-hop zenét szerkeszteni és a netről leteölthető! itt keressetek: [email protected]
  • braindance #23
    És már itthon is másolásvédett cd-kbe üzközik az ember.

    Pl. ott a Shakira album. Az egyik ismerősöm a külföldön élő lányának szokta kiküldeni postán a CD-ket, amit vesz neki, de általában úgy szokta, hogy átírja, és azt küldi ki a postán (ne az eredeti törjön össze), az meg itt van nála.

    Miután nem éppen a pop hallgató típus, ezért ezek csak állnak a polcon.

    Akkor most döntsük már el, miért is fizetsz 5-7 ezer Ft-ot, azért mert ebből 250 Ft. a teljes előállítási költége a cd-nek, a többi meg a zenész meg a kiadó díja (hogy a költségei megtérüljenek).

    Azért hallgatok mp3-akat, mert szeretem hogyha az szól amit én szeretnék, és lehet hogy rossz a minősége, de azért a rádiókkal felér. Ott meg a tilos és az estfm mellet túl sok jó rádió nincs.
  • Pheel #21
    A CD amortizálódik. Nem úgy árulják, hogy adnak rá 1 millió év gart, hanem csak úgy, hogy alapból jobb és tovább bírja, mint a mágnesszalag. Nincs ezen mit csodálkozni. A piramisok is kopnak :-P
  • Hahoocsi #18
    Nem kötekedni akarok, de szerintem az MP3 minőségi hibái elég szembetűnőek, főleg a magas tartományokban. Mindössze 1 jó minőségű cucc kell, aminek a saját zaja/torzítása nem nyomja el az MP3-ét, és 1ből +hallod, nem kell vájtfülűnek lenned. + szembetűnőbb az mp3 szar minősége, ha mondjuk grab-belés után összehasonlítod az eredeti CD-t, és az MP3-at. Természetesen minden nagyon függ az MP3 tömörítőtől, a bitrátától, és a lejátszó(program)tól is. Ennek ellenére internetes zeneterjesztéshez jó +oldás.
  • Veriel #15
    Ezek nem hallottak meg arrol, hogy a CD amortizalodik? Ha nem karcolom ossze, nem torom szet, akkor is romlik a minosege.

    Miota van mp3, ugyanannyi cd-t veszek, mint elotte. Hamarosan tobbet fogok, mert lesz hifim. Akinek van, az ugyse fog mp3-mat hallgatni. Akinek meg nincs penze, az ugyse fog cd-t venni 5000-ert, akarmit csinalnak.
    DVD ugyanez, akinek van penze hazimozira, az megveszi a filmet is, a kinaiak meg mindig is dvdripeket fognak toltogetni, ha vegre bevezetik hozzajuk is a netet.

    Egyebkent szerintem elfogadhato volna az 5000-res CD ar akkor, de csakis akkor, ha meghallgathatnam vasarlas elott nyugodtan, csendben, megfelelo berendezesen. Mert a CD-k egy jo resze egyszeruen szar minosegu.
  • Laci73 #13
    Amíg egy üres CD 200 Ft, egy műsoros audio CD 5000 Ft, mindig lesz csábítás. És a CD-s szoftverekről ne is beszéljünk...
  • Laci73 #12
    Hello JTBM!
    Ez a megoldás a piacról nem tüntetné el a hamis CD-ket, sőt csak a keresletre (mármint a hamis CD-k iránti keresletre) nőne meg az igény.
  • Pheel #11
    Ehhez már csak net kell, meg nagy mák, hogy senki se törje fel. Netje nincs a világ emberkéinek csak a 20%-ánál kb. Tehát le kell szűkíteni a piacot. Kivitelezhetetlen.
  • JTBM #10
    Megfelelő egyedi hardware + Software + kötelező regisztráció egy központi szerveren lehetővé tenné a majdnem tökéletes védelemet, amit már csak a harware visszafejtésével lehetne feltörni.
    Kérdés, hogy ez mennyibe kerül és ha nem kötelező, hanem eladják más módon is pl. normál DVD-n a filmet, akkor már lehet is másolni.
    Ha pedig csak a fenti technológiával adják el, akkor lehet, hogy jóval kevesebb lesz a bevétel.
  • tomcs #9
    most telleg, milyen masolasvedett cd-k vannak? nekem barmi ami kell megvan, le tudom szedni, arra meg hogy a rendes felhasznalok akik megveszik es valamilyen oknal fogva maguknak csinalnanak 1 masolatot, akarmilyen oknal fogva, azok meg szivnak mint az istenveres... 1 mp3 lejatszohoz hasonlo dologban hogy lehetne megoldani hogy biztonsagos legyen??? ami az egyikre feltoltheto az feltoltheto a masikra. a digitalis adatokat le lehet masolni es nem lehet megkulonboztetni az eredetit meg a masolatot. egyszeruen nem kepesek tudomasul venni hogy attol a profittol mar elestek, a masolasnak csak akkor lesz vege ha megeri megvenni. mas kerdes a notorius mp3-gyujtok akik kepesek tobbb 10 giga zenet felhalmozni azert hogy legyen, de azok meg csak a statisztikaban okoznak veszteseget, mert ugysem hallgatjak azokat, akkor meg okoztak kart? a fizess a letoltott zeneert nem rossz 5let de azert azt figyelembe kene venni, hogy ahoz hogy valakit erdekeljen kell valasztek, kell minoseg, es joval olcsobb kell legyen, mert azt te magadnak irod cdre, valamint pl ha 1 szamot mar letoltottel akkor azt hadd toltsd le meg akarhanyszor ingyen stb stb stb