JohnnyCage

Athlon XP: Téves riasztás!

A napokban az a valótlannak bizonyult hír járta futótűzként végig az internetet, miszerint az AMD egy hiba miatt visszahívta új Athlon XP processzorát. Az AMD tegnap bejelentett negyedéves eredménye ellenben a rideg valóságot tükrözi.

Egy félreértésre épült az a hír, miszerint az Advanced Micro Devices (AMD) legújabb asztali processzora, az Athlon XP egy súlyos hibát tartalmaz, és a társaság kénytelen volt azt visszahívni. A hír többek között az OC Workbench weboldalán jelent meg az elmúlt napokban, és azonnal riadalmat okozott az AMD rajongótáborában. Mint később azonban kiderült, és ezt az OC Workbench is megjelenítette weboldalán, semmi ilyesmiről nincsen szó. A valóság az, hogy mindössze egy félreértés történt a processzor tajvani szállításaiban.

Nem félreértés azonban, hogy az AMD -immár hivatalos- harmadik negyedévi eredményeiben meglehetősen sok a negatív szám. A társaság bevételei az Intellel folytatott árháború következtében drasztikusan leestek, jelentős veszteségeket okozva ezzel. Az AMD harmadik negyedéves, teljes nettó vesztesége 186,9 millió dollár, amelyből azonban "csak" mintegy 97,4 millió dollár a működési veszteség, a fennmaradó pénzösszeg pedig a közelmúltban véghezvitt szervezeti átalakításokból eredő egyszeri kiadások következménye.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) központú cég harmadik negyedéves bevétele 765,9 millió dollár volt, ami 36 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 1,21 milliárdos rekorderedménynek, és 22 százalékos csökkenést jelent a megelőző negyedévhez képest (985,3 millió dollár). A társaság a hónap elején bejelentette, hogy a harmadik negyedévben hozzávetőleg 90-110 millió dolláros veszteséget halmozott fel, pontos számokkal azonban akkor még nem rendelkezett a gyártó.

A közelmúlt veszteségeinél azonban nagyobb problémát jelent az AMD számára, hogy könnyen az egészéves eredmény is negatív lehet. Az elmúlt kilenc hónapban a társaság összesen 44,8 millió dolláros nyereséget ért el. Amennyiben a negyedik negyedéves veszteség ennél nagyobb lesz, a társaság az egész évet veszteséggel zárja. A tavalyi év egyébként 5 év után az első volt, amikor az AMD nyereségről számolhatott be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • R Schumacher #29
    Na jó, mégsem olyan vicces :( Ez megható, hogy hogy kűzd szegény a vásárlók kegyeiért! Még az élete árán is csökkenti az árakat, hogy a vásárlóinak minél jobb legyen!
  • Tomcat.no1 #24
    Azért az érdekes, hogy a teszteredmények és az árak tudatában valaki még képes komálni az Intelt! Mint azt már egy másik cikknél elmondtam, én anno még a 486, P1 -es időkben az intelre úgy néztem mint egy korrekt, kiforrot, gyors procikat gyártó cég! Mára viszont egy kapkodó, kiforratlan, hibás procikat és chipset-eket gyártó mamutcég mely a régen kötött szerződéseivel tud fenmaradni és ezekből összeharácsolt pénzekből megtud venni bárkit és bármit! Szóval ezek fényében igazán nem tudom mi a nyavaja tetszik valakinek is az Intel-ben!
    Viszont az AMD meg akkoriban egy kis pondró koppintsuk le a másikat cég volt és bizony jót tett neki az, hogy az Intel letította a P2-es rendszer architektúrájának szabad felhasználását mert ezzel a egy olyan stabil, erős rendszert fejlesztett ki mely lekörözi teljesítményben a nálla magasabb fekin működő Intel cuccost! Na a jövőröl meg ne is beszéljünk mert amit az AMD kitalát a 64bit -es piacra az szerintem teljesen korrekt, miszerint az ő prociuk hardweresen támogatja 32bit-es progikat és ezáltal drasztikusan magasabb teljesítményt nyújt mint az Intel 64bit-es renszere, mely csak emulálja a 32bit-et.
    ...
  • Kis-Bob #20
    Sok köcsög nem amd-t szerető(ezt azért, hogy ne sértsek meg senkit) riogatja az embereket unalmába és rosszakarásból.
  • WGL #18
    qm&csuhas: hat, nekem anyuka veszi gepet, egyebkent 400-as cerkaval meg 64memoriaval szivok (es az egyik blokk siman hibas vazz:) szal ne mondd hogy felevente avul el mert mikor vettem mar akkor elavult volt...total jot rohogok a sebessegmaniakus barmokon :P
  • KIP #15
    Az egész átverést biztos csak egy intel hivő találta ki hogy elinditson egy vitát pedig semmi
    értelme az AMD akkor is rulez!!
  • MZ/X #14
    Nem akarsz Intel cuccost venni? ;)
  • Laalee #13
    a nep megveszi a p4 et is pedig van mas... tehat igy is megveszi a szart, csak jol kell tallani...
  • WGL #11
    nagyon franko hogy itt fikazzatok a masikat...
    qm: ha amd nem lenne atlag intel procko 2x ennyibe kerulne (jobb esetben) es a fejlodes uteme is SOKKAL lasabb lenne mert a nep megvenne a sz@rt is mert nincs mas...igy legalabb van egy egeszseges piaci verseny (fogjuk ra, nah)
  • An-Dee #9
    1. a veszteség mindenhol van, intelnél is
    2. lehet hogy ha amd nem lenne akkor 500 mhz-s procik lennének, de lehet hogy az ára is 500e lenne, nem gondolod?
    3. sajnálom hogy ezeket a nyereség/veszteség dolgokat nem 1 hirben mutatják