JohnnyCage

Rosszul időzített az AMD

Nem is lehetett volna rosszabb az időzítés: Az AMD alig 24 órával azután, hogy a cég megerősítette, a Gateway a jövőben nem épít számítógépet processzoraira, bejelentette, bezárja két gyárát, és megválik alkalmazottainak 15 százalékától.

Az AMD számára meglehetősen negatív hírek bejelentését követően sokan úgy vélték, a processzorgyártó komoly válságba került. Az elemzők és megfigyelők, beleértve az AMD legkeményebb kritikusait is, azonban biztosak benne, hogy a társaság továbbra is őrizni fogja jelenlegi pozícióját, sőt minden esélye megvan arra, hogy további piaci részesedést szerezzen a rivális, piacvezető Inteltől.

"Bár nem tudom, hogy az elkövetkezendő fél évben miként fogja az AMD megelőzni az Intelt a processzorok teljesítményét illetően, az elkövetkezendő 3-5 negyedévben mindez könnyen megtörténhet" - mondta Hans Mosesmann, a San Francisco-i Prudential Securities piackutató cég egyik elemzője.

Bár az Intel nem kívánta kommentálni a döntést, a Gateway döntése egyesek szerint csak a jéghegy csúcsa, és a közeljövőben várhatóan több gyártó is el fog pártolni az AMD-től. Mosesman, aki elmondása szerint évek óta minden negyedévben kiutazik Tajvanba, ahol az alaplapok döntő többsége készül, úgy véli, a Pentium 4 jelentősen lecsökkentette azt a lelkesedést, amely az alaplapgyártók körében ezidáig az AMD processzorok iránt mutatkozott. "Egy hónappal ezelőtt tulajdonképpen nem is találtunk olyan céget a vezető gyártók körében, amely új, AMD-alapú rendszereket fejlesztett volna. Mindenki a Pentium 4-gyel volt elfoglalva."

Patrick Moorhead, az AMD asztali és mobil rendszereivel foglalkozó marketing részlegének elnökhelyettese nem ért ezzel egyet. Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy a Pentium 4 rendszerek fejlesztése rontaná az AMD helyzetét. "Nekünk már megvan az UMA (Unified Memory Architecture - Egyesített memóriaarchitektúra) megoldásunk az alsó szegmensben, az SDRAM megoldásunk a középső szegmensben, valamind a DDR rendszereünk a csúcskategóriában. Mindez az Intellel szembeni, növekvő piaci részesedésünket jelzi" - mondta Moorhead. "Ha azonban tovább tekintünk, a Pentium 4-nek jelen pillanatban még nincsen támogatása."

A vezető emellett elutasította azt a feltételezést, miszerint a Gateway elvesztése komolyabb jelentőséggel bírna. Elmondása szerint az, hogy az IBM, a Micron Electronics, valamint a Gateway nem gyárt AMD-alapú gépeket, nem feltétlenül befolyásolja a többi gyártó ilyen irányú döntéseit. "Korábban a K6-alapú gépek gyártását is leállította a Gateway, és a cég csak később kezdte el alkalmazni az Athlon processzorokat."

Nathan Brookwood, az Insight64 piackutató cég vezető elemzője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Gateway döntése Ted Waitt elnök-vezérigazgató visszatérésének tudható be, aki mindig is az Intellel való, exkluzív partnerkapcsolat híve volt. "Tedd Waitt visszatérésével csak idő kérdése volt, hogy a cég mikor mond le az AMD CPU-k alkalmazásáról" - mondta Brookwood.

Ipari források szerint a PC gyártó IBM, Gateway és Micron Electronics cégek, valamint az esetleges elveszített alaplapgyártók alig 5 százalékát jelenthetik az AMD piacának. Ugyanakkor Brookwood szerint a jelenlegi Athlon és Duron processzorok teljesítménye lehetőséget ad az AMD-nek, hogy tovább növelje piaci részesedését. Az 1,5 GHz-es Hammer processzorok pedig szintén sokat segíthetnek az AMD népszerűségének növekedésében.

A Mercury Research szerint az AMD piaci részesedése a tavaly évvégi 17,2 százalékról 22,2 százalékra nőtt. Az Intel részesedése eközben 81,5-ről 76,7 százalékra esett. Az AMD jelenlegi legnagyobb partnerei a Compaq, a Fujitsu, a HP, az IBM (Japánban), az NEC és a Sony PC-gyártók, valamint az összes nagyobb alaplapgyártó.

Az AMD vezetői szerint sem a Gateway döntésének, sem a társaság processzor-, illetve flash üzletágának nem volt köze a Fab 14 és 15 gyárak bezárásához, ahol szerződéses gyártás folyt a Legerity Inc. számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MuERTe #7
  Brutalis Pok fizetett provokátor.
 • narumon #6
  "Az utobbi idoben nem sokat hallani a fejlesztesekrol az AMD-nel... "

  MHm hát a hammer az micsoda? A clawhammer micsoda? Hogy a most kijövő Palomino, XP, Morgan stb cuccokról ne is beszéljünk... Bár a nagy durranás a Hammer lesz kétségkivül.
 • Ligend #3
  Azert meg nem kell leirni az AMD-t, bar valoban nem tul rozsas a helyzete. Az arhaboru nem tett tul jot neki, aminek a vasarlok orulhettek, de lehet hogy hosszabb tavon komoly gondokat fog okozni a cegnek. Az utobbi idoben nem sokat hallani a fejlesztesekrol az AMD-nel... Ez persze nem jelenti azt, hogy nem csinalnak semmit.
 • Zoi #2
  Ne felejtsd el, hogy ha egyedul lesz a hon szeretett Inteled, akkor megint olyan arakon kinaljak a procijukat, hogy a tobbseg szamara csak a tobb eves modell lesz elereheto...
  Persze szamodra lehet ez rullez, de szamomra ez inkabb a sotet jovo.