Franczy

Üzembezárások és elbocsátások az AMD-nél

A tegnapi nap nem az AMD napja volt, hiszen a Gateway bejelentette, hogy ezentúl fel kíván hagyni az AMD processzoros számítógépek gyártásával, valamint az AMD szóvivője is ezen a napon jelentette be, hogy 2002 második negyedévéig sajnálatos módon több mint 2300 munkatársától kell majd megválnia, ami azt jelenti, hogy az AMD a jelenlegi alkalmazottjainak tizenöt százalékától fog megválni az elkövetkező hónapokban. Az AMD szóvivője arról is beszámolt, hogy hamarosan két AMD üzemet fognak bezárni.

Lisa Emard, a Gateway szóvivője szerint néhány hónapon belül eltűnnek az AMD processzoros számítógépek a Gateway kínálatából. A Select sorozatú AMD-s konfigurációk megszüntetését a Gateway a költségek ilyen módon történő kényszerű csökkentésével magyarázza. Ezzel párhuzamosan a Gateway jelenlegi Essential, Performance és Professional nevű számítógépei a jövőben már a 300-as, 500-as és 700-as típusjelzéseket viselik majd magukon, mely névváltoztatást a cég nem kívánt kommentálni.

AZ AMD-re tehát rájár a rúd, melynek sok felhasználó nem igazán örül, hiszen eddig talán még sosem volt annyi AMD szimpatizáns, mint manapság. Az AMD nagyjából egy évvel ezelőtt indult nagyon komoly fejlődésnek, amikor is az ilyen szempontból elég konzervatív amerikai piacon is egyre nagyobb piaci részesedésre tett szert. Azóta viszont elég sok nehézséggel kellett megküzdenie a cégnek, gondolok itt a minden, a számítástechnikában érdekeltségekkel rendelkező céget érintő gazdasági recesszióra, valamint arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az AMD legnagyobb konkurense, és egyben a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel a közelmúltban rendkívül agresszív árpolitikába kezdett. Az AMD-nek annak ellenére egyre nehezebb dolga van, hogy jelenlegi csúcsmodellje, az 1,4 GHz-es frekvenciájú, Thunderbird magos Athlon a legtöbb esetben megközelíti a nála körülbelül ötször többe kerülő Intel csúcsmodell, a 2 GHz-es Pentium 4 teljesítményét, persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az AMD-nek még sohasem volt olyan nagy piaci részesedése, mint manapság.

Az AMD-nek igazából arra lenne szüksége, hogy a nagy számítógépgyártó cégek mind mögéálljanak, erre azonban vajmi kevés esély van. Az IBM például idén nyáron jelentette be, hogy Észak-Amerikában és Európában felhagy az AMD-s számítógépek forgalmazásával, és a közelmúltban a MicronPC is az Intelnek tett inkább hűségnyilatkozatot. A Gateway mostani bejelentését követően pedig a nagyobb gyártók közül már csak a Hewlett-Packard és a Compaq Computer forgalmaz AMD-s konfigurációkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zplayer #30
  Egytertek habla-val ez a vita az Intel es AMD kozott, minimum annyira nevetseges mint a konzol - pc vita. Vajon arrol miert nem vitatkozunk, hogy ki hogyan szereti a tesztat ? Mert szerintem semmi kulnbeseg nincs a ketto kozott, pusztan annyi, hogy azt meg - egyenlore - elfogdjuk ha a masik makosan szereti a tesztat, mig esetleg mi diosan. Ki a francot izgat, hogy mire bukik a user, az egyik gigahertz orult, a masik ar/teljesitmenyt nez, a harmadiknak teccik az intel logo, stb stb. Aki ezen vitazik annak - szerintem - nem art egy ket kort futnia, hogy levezesse a napi feszultsegeket, aztan a gep moge ulnie (es hozzaszolni.) Mert nyilvanvalo ez all mogotte...
 • Dikkma #21
  Francba! Mára csupa rossz hír!
 • Lion #17
  korupt geci faszok INTEL SUCK, AMD GOOOOOOD
 • Tomcat.no1 #16
  Ez van elszált az agyam!:) Pedig nem szokásom! Bocsi az elöbbiért!
  Amúgy ennek a hírnek egyáltalán nem örülök, márcsak azért sem mert én is AMD-t használok!
 • Tomcat.no1 #13
  AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD AMD
 • Laxxus #5
  Csak azért, mert az Intel mindenkit lefizet, azért már rosszabb az AMD?
 • Laalee #3
  most komolyan aki gateway gepet vesz az meg is erdemli... hamar oem gep akor DELL a többi otvar szar. nekem is volt hp compaq eleg tragyak voltak... ez a dell az elsö amire azt mondom hogy igen ezert megerte azt a sok penzt kifizetni.