SG.hu

Japán megpróbálja visszaszerezni globális technológiai vezető szerepét

A japán chipgyártó vállalatok dollármilliárdokat vonnak be és külföldi cégek társulnak az új, kifelé tekintő kormányzati politika részeként.

Kína irigylésre méltóan sikeres abban, hogy az iparpolitikát gazdaságának bővítésére és a zöld gyártás finanszírozására használja fel. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a nemzetek között lázas küzdelem kezdődött a saját vállalkozásaik fejlesztése és védelme érdekében. Már 40 éve nem fordult elő, hogy a legnagyobb szabadpiaci gazdaságokban ilyen mértékű kormányzati beavatkozás történt volna egy növekvő ázsiai hatalommal kapcsolatosan. Csakhogy akkor nem Kína, hanem Japán volt az aggodalom forrása. Akkoriban Michael Crichton 1992-es thrillere, a „Rising Sun” (Felkelő nap) Japán könyörtelen gazdasági harcosainak sötét ábrázolásával uralta a bestseller-listákat. Egy 1990-es felmérés szerint az amerikaiak közel kétharmada gondolta úgy, hogy az Egyesült Államokban végrehajtott japán befektetések veszélyt jelentenek az amerikai gazdasági függetlenségre.

De a Japán nagyhatalmú kereskedelmi minisztériuma által létrehozott pénzügyi és technológiai óriáscégek iránti aggodalom éppen akkor érte el a csúcspontját, amikor az ország az ingatlan- és tőzsdei buborékok összeomlása után hosszú gazdasági lejtmenetbe kezdett. Most az "elveszett három évtizedként” emlegetett stagnálási időszak után Tokió ismét több milliárd dolláros támogató iparpolitikát folytat, hogy beindítsa a gyenge gazdaságot, és visszaszerezze technológiai innovátori pozícióját. Japán ezúttal az Egyesült Államok és más országok technológiai vezetőivel együtt dolgozik - ez egy olyan együttműködési megközelítés, amely évtizedekkel korábban elképzelhetetlen lett volna.

Tokió iparpolitikai fókusza ma az akkumulátoroktól a napelemekig terjedő technológiák fejlett formáira irányul, de a prioritás a globális félvezetőipar nagyobb részesedésének visszaszerzése, amelyre a japán kormány az elmúlt három évben több mint 27 milliárd dollárt különített el. "A jövőben a világ két csoportra fog oszlani: azokra, amelyek tudnak félvezetőket szállítani, és azokra, amelyek csak kapnak” - mondta Akira Amari, a japán kormánypárt egyik magas rangú tisztviselője, aki korábban a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztériumot vezette. „Ezek a nyertesek és a vesztesek.” Amari szerint az elmúlt évtizedek tanulságaiból kiindulva Japán a chipek terén új játékszabályokkal próbálkozik: "Most már a kezdetektől fogva együttműködünk nemzetközi partnerekkel.”

Bár más nemzetek szintén több százmilliárd dollárt költenek valamilyen előny megszerzésére, Japán erőfeszítései azért tűnnek ki, mert a második világháború után az iparpolitika segítségével gyorsan fejlődött. "Nem kell a nulláról kezdeni” - mondta Alessio Terzi, az Európai Bizottság közgazdásza. „Ez már most is megkülönbözteti más országoktól.” Japán új ipari törekvéseinek központi eleme egy egyéves építkezés Hokkaidón, a legészakibb szigeten. A terület inkább a téli pezsgős síelésekről, a nyári buja virágszőnyegekről és a vulkanikus forró forrásokról ismert. A nyílt legelőkön túl, nem messze a chitosei repülőtértől a Rapidus Corporation új félvezetőgyárának vázlatos körvonalai rajzolódnak ki, amelyet még mindig ezüstszínű állványok burjánzó váza vesz körül.


Hatalmas tempóban épül a Rapidus félvezetőgyára Hokkaido szigetén

A részben kormányzati pénzek milliárdjaiból finanszírozott gyárat a Rapidus, egy induló japán chipgyártó és az IBM szokatlan együttműködésével fejlesztik. Az üzemben 2 nanométeres eljárással fognak chipeket gyártani, mely technológiát az IBM úttörőként fejlesztett ki a New York állambeli Albanyban található laboratóriumában. A partnerség ötlete 2020 nyarán fogalmazódott meg, amikor Tetsuro Higashi, a Rapidus elnöke telefonhívást kapott egy barátjától, az IBM régi vezetőjétől, John E. Kelly III-től. "Azt hittem, talán csak azért hívott, hogy bepótolja a lemaradását” - mondta a 75 éves Higashi. De nem így volt. Kelly elmagyarázta, hogy az IBM új generációs chipeket fejleszt, és azokat Japánban akarja gyártani.

Higashi hamarosan megállapította, hogy Japánban nincs olyan vállalat, amely képes lenne ilyen fejlett chipek tömeggyártására. Az ő szemében ez egy most vagy soha pillanat volt. "Tudtam, hogy ha most visszautasítom az IBM hívását, akkor semmi sem fog történni” - mondta Higashi. Japán, amely egykor a világ vezető félvezetőgyártója volt, piaci részesedése az 1980-as évek több mint feléről kevesebb mint 10 százalékra esett vissza. Higashi szerint cselekvés nélkül „Japán egyre inkább lemaradna a technológiáinkban”. Higashi következő lépése az volt, hogy felkereste Amarit, a kormány iparpolitikáért felelős személyét. Ez volt a megfelelő alkalom arra, hogy a japán kormánytól segítséget kérjen egy gyár építéséhez.

A pandémia hiányt okozott a számítógépes chipektől kezdve rengeteg terméknél, majd az ukrajnai orosz invázió miatt az egekbe szöktek az energiaköltségek Tokióban. Ezek a tények ráirányították a figyelmet a rugalmas és biztonságos ellátási láncok fontosságára. 2020-ban Japán új támogatásokkal ösztönözte az olyan alapvető fontosságú termékeket, mint a félvezetők, szélturbinák, oltási fecskendők és gumikesztyűk gyártását végző japán vállalkozásokat arra, hogy áttelepítsék tevékenységüket hazájukba vagy a közeli országokba. Eközben az Egyesült Államok és Kína közötti növekvő feszültségek még inkább aláásták a közös szabályokra és a nyitott kereskedelemre épülő, együttműködő nemzetközi rendbe vetett hitet.


A kereskedelmi minisztérium 2021-ben agresszívebb iparpolitikát vezetett be. Az új tervbizottság megállapította, hogy Japán évek óta tartó stagnálásának elsődleges oka a kormány túlzottan szabályozásellenes megközelítése volt a gazdasággal kapcsolatban. A minisztérium azt is megvizsgálta, hogy mit tesznek az olyan nagy versenytársak, mint az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína, majd elemezte Japán korábbi ipar- és gazdaságpolitikáját. A bizottság szerint az „új irány” nem ismételné meg a korábbi stratégiát, amely bizonyos ágazatok támogatására és védelmére irányult. Ehelyett a kormány teljes szabályozási eszköztárát felhasználná olyan „küldetésorientált projektek” megvalósítására, mint a zöld technológia és az energiatakarékosság előmozdítása. A kormány elkötelezettsége „nagyszabású, hosszú távú és jól megtervezett” lesz - mondta a bizottság.

A felvázolt elképzelések nagymértékben tükrözik az olyan közgazdászok legújabb gondolatait, mint Mariana Mazzucato és Dani Rodrik, akik szerint támogató iparpolitikákat kell folytatni az olyan kérdések kezelésére, mint a zöld átmenet és a digitalizáció. Japán 25 évvel ezelőtt teljesen hazai megközelítéssel próbálkozott a hanyatló chipiparának újjáélesztésével. Több vezető japán chipgyártó vállalatot egyesített egyetlen egységbe, az Elpida Memory-be, és később állami beruházásokkal és hitelekkel halmozta azt el. De az Elpida 2012-ben csődöt jelentett, ami a második világháború óta a legnagyobb japán csőd volt.

Amari szerint a mai félvezetőipar „valóban globális”: A tajvani cégek holland és japán berendezésekkel Amerikában tervezett chipeket gyártanak. A Rapidus az IBM-től kapja a technológiát a nagy teljesítményű félvezetőkhöz, és több száz mérnököt küldött az IBM kutatóközpontjába, hogy segítsen a chipek tömeggyártásához szükséges technológiák kifejlesztésében. A kormány támogatja a Rapidushoz hasonló nagyszabású, és a kisebb projekteket egyaránt. Japán meggyőzte a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company-t, a chipgyártó óriást, hogy építsen üzemet a déli Kikuyo városában, a hazai szereplők, köztük a Sony befektetésével. A részben a kormány által finanszírozott gyár februárban nyílt meg.

"A kormány beavatkozása nélkül a Japánban jelenleg folyó számos projekt valószínűleg nem valósult volna meg” - állapította meg a Brookings Institution Center for Asia Policy Studies konferenciájának tavaszi összefoglalójában. Persze vannak szkeptikusok: a Rapidus üzemet kritika érte ambiciózus ütemterve miatt, és amiatt, hogy nem tudott több magánszektorbeli beruházást bevonzani. Amari szerint azonban nincs alternatíva. "Ha most nem foglalkozunk a félvezetőkkel, akkor kezdettől fogva a vesztesek csoportjába kerülünk” - mondta. „Japán soha nem fogja ezt választani.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Nyilván a fogyasztók, vagyis a tömeg manipulálva van nagyon durván - ez a demokrácia valósága is -, viszont az ember maga dönt. A legtöbb ember hitvány. Ebben a rendszerben pedig egy elenyésző kisebbség nem tud érvényesülni. A programozott többség alakítja/kiszolgálja a trendeket, a közízlést, a közbeszédet, mindent. A legtöbben például szemetet esznek és isznak, nem érdeklik őket az élelmiszer-összetevők, a körülmények...
    A legtöbb ember önsorsrontó hülye.
  • Kotomicuki #4
    Mivel elveszett az első hozzászólásom, ezért most már csak röviden:

    #2:
    Megint oda lyukadunk ki, hogy a fejétől bűzlik a hal.
    Mind az ország-, mind a cégvezetések irányítása és (önjelölt) tulajdonosi körük alkalmatlan a környezeti kihívásokra - sajnos, nem egyedüliként a bolygón... - megfelelő, érdemi és a köz/tömegek számára is előnyös választ adni, már a fennmaradás, nemhogy a siker reményében sem.
    Az idő és mozgástér meg egyre fogyóban van, miközben pl. kína minden téren nagyságrendekkel nagyobb erőforrásokat mozgósít, ráadásul sokkal hatékonyabb formában... (egy nem csak az elnyomás terén sokkal homogénebb társadalomban, ami megint csak egy fontos és a haldokló nyugat számára már elérhetetlen aduász a kezükben)

    #3:
    A "kapitalizmus" végnapjaiban már annyira kiszorított helyzetben van a fogyasztó, egyedüliként a körfogás szereplői közül, hogy már nem lehet számottevő tényező az események alakulásában, de ennek ellenére nem változott a felfogása, ahogy az érdeke sem. Így továbbra is a minőségi, de megfizethető árú termékekre tartana igényt - ki az az önsorsrontó hülye, aki nem...
    Viszont a "vadkapitalizmus" tombolásában az eszi, nemeszi, nem kap mást szabály(talanság)rendszer működik egyedüliként, amibe belekényszerítik, szintén egyedüliként a körforgás szereplői közül a fogyasztókat.
    Már régóta nem a fogyasztók szabják a "trendek" irányát, mert már régóta nem meghatározó szereplői a "piaci" körforgásnak (sem)...
  • Tetsuo #3
    George Soros esetén magyar származást említeni erős.

    Egyébként meg a világ fogyasztási igénye változott, már nem a magas minőség dívik, a termékben lévő tartalékokat kevesen fizetnék meg, a végletekig olcsósított, éppen működő, legújabb trendeknek megfelelő vackok gyártására képtelen a tipikus japán mentalitás.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2024.09.07. 10:05:08
  • kvp #2
    "Ehhez nem aludtak be, vagy 20 éve?!"

    Az 1987-es penzugyi osszeomlas sokaig padlora tette Japant es igazabol azota sem allt fel. Ezt anno a mindenki altal ismert magyar szarmazasu amerikai penzugyi zseni okozta, az ugyanekkor bekovetkezo brit osszeomlassal egyutt.

    Egyebkent a japan allam fu alatt mar probalkozott lcd kijelzo gyarat is epiteni, a 3 nagy japan ceg szamara, gyakorlatilag ingyenes, vissza nem teritendo allami tamogatas kereteben, de mivel nem volt modern technologiajuk hozza, ezert sajnos errol a gyarrol sem sok jot hallani amiota atadtak. Ugyanez igyaz a felvezetoiparra is, mar szinte csak belso piacra es legacy termekekhez gyartanak alkatreszeket.

    Masik hiba, hogy ugyan japan kezbe kerult az ARM, de megse kezdtek el a japan cegek ARM alapu chipeket gyartani, csak licenszeli a technologiat a ceg kulfoldi, jellemzoen koreai, tajvani es kinai cegek szamara. Ez is egy nagy elszalasztott lehetoseg. Benne vannak a cikkben emlitett cegben, a sony-val egyutt, tehat lathatoan remenykednek hogy innen meg vissza tudnak jonni.

    Persze munkaero nelkul nehez. Se kepzett gyari munkast nem tudnak mar talalni Japanban, se mernokot. A japan oktatasi rendszer lehet, hogy hatekony, de a fiatalok nem akarnak tanulni, mert nincs jovokepuk. Sok fiatal mar az erettsegiig sem jut el es kesobb sem dolgoznak, igy sok esetben a nagyszulok bevetelei tartjak el a fiatalabb generaciokat. Japanban keves gyerek szuletik, akik megszuletnek sem mindig valnak a tarsadalom dolgozo tagjava, de ha megis, akkor jellemzoen (>50%) nem hazasodnak es nem szuletnek gyermekeik. Ez igy egy nagyon gyors tarsadalmi es melle gazdasagi osszomlast jelent. Japan jelenleg foleg a licenszekbol, a mashova kihelyezett gyartasbol es a legacy termekek tamogatasabol el.

    Kivancsi leszek, mi lesz a gyarral ha elkeszul 2027-ben es lesz-e piackepes termekuk, tovabba addigra nem lepnek-e tul rajtuk technologiaban a konkurens azsai gyartok.
  • Kotomicuki #1
    Ehhez nem aludtak be, vagy 20 éve?!

    Mondjuk, oktatásban jobban áll(hat)nak, mint a "nyugat", így némi esélyük azért van, hogy ne maradjanak le túlságosan az élbolytól...
    (Anno, amikor bajban voltak - és még voltak... - a japán félvezető tervezők és gyártók, akkor a japán kormány feltűnően nem tett semmit sem az érdekükben - Japán érdekében...)