Berta Sándor

Elhunyt a Kyocera alapítója

Az üzletembert nem csak Japánban tekintették példaképnek és erkölcsi tekintélynek.

90 éves korában meghalt Kazuo Inamori, a Kyocera elektronikai konszern alapítója és korábbi vezetője. A vállalat közleménye alapján Ianmori augusztus 24-én, a kiotói otthonában hunyt el és a gyászszertartás után a legközelebbi családi körben temették el.

A Kyocera alapítóját Ázsia egyik legbefolyásosabb menedzserének és erkölcsi tekintélyének tartották. A meggyőződéses buddhista szerény és etikusan orientált vezetési stílust gyakorolt. A "példamutató vezetés" csak az egyik vezérelve volt, amelyet saját vezetési iskolájában vezetők generációinak adott át.

"A legtöbb MBA-iskolában azt tanítják, hogyan lehet rövid távon a legtöbb profitot elérni. Az én filozófiám a fenntartható sikerről szól, amely egyben értéket is teremt a nyilvánosság számára" - mondta egyszer egy interjúban. Inamori elveit minden Kyocera-alkalmazott füzetként hordozza magánál és a társaság egy külön oldalt szentelt az alapítónak.

Az üzletember 1984-ben, miután cégalapításaiból nagyon meggazdagodott, létrehozta a nevét viselő nonprofit alapítványát, amely a tudomány és a kultúra terén tett kiemelkedő hozzájárulásáért a rangos Kiotói-díjat ítéli oda. A Nobel-díj után a Kiotói-díj a világ egyik legjelentősebb kitüntetésének számít.

Inamori 1932. január 30-án született Kagosimában. Miután a Kagosima Egyetemen mérnöki diplomát szerzett, 1955-ben kezdte szakmai pályafutását a Shofu Industries vállalatnál, amely nagyfeszültségű elektromos hálózatokhoz kerámia szigetelőket gyártott. Áprilisban ismerősei induló tőkéjével megalapította a Kyoto Ceramic Co. Ltd-t, a mai Kyocera Corporationt. A kerámiatermékek ma is a konszern portfóliójának részét képezik, bár a társaság itthon elsősorban irodai gépekről és nyomtatókról, de mobiltelefonokról is ismertté vált. A cég elektronikus és optikai alkatrészeket, lézertechnológiát, az autóipar számára kamerákat és orvosi termékeket is gyárt.

Amikor Japán liberalizálta a távközlési piacot, Inamori 1984-ben megalapította a DDI telefonszolgáltatót, amely a versenytársakkal, a KDD-vel és az IDO-val 2000-ben egyesült a KDDI-be. A hálózatüzemeltető a korábban állami tulajdonban lévő NTT távközlési óriás legnagyobb versenytársa.

Inamori a japán gazdaságtörténet egyik leglátványosabb fordulatát érte el: amikor a Japan Airlines (JAL) légitársaság 2010-ben fizetésképtelenségbe zuhant, az akkor 80 éves férfi a kormány kérésére átvette az irányítást. 16 000 munkahelyet szüntetett meg, felszámolta a veszteséges útvonalakat és kivonta az üzemanyag-faló régi repülőgépeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!