Berta Sándor

MI-re éhes befektetőkből gazdagodott meg a legsikeresebb japán cégalapító

Az üzletember esetében teljes mértékben igaz, hogy a gyermekkori álmát valósította meg.

Taku Toguchi már gyermekként megálmodta, hogy a mesterséges intelligencia területén épít majd karriert. Ugyanakkor arra még ő sem számított, hogy idővel ő fogja megalapítani Japán egyik legértékesebb vállalatát. A fiatal menedzser 2004-ben megszakította a tanulmányait és megalapította az első vállalkozását, amely egy éttermek számára kialakított internetes portál volt. Ezt követően 2007-től utazgatott Ázsiában, Európában és az Amerikai Egyesült Államokban, majd 2010 és 2015 között további társaságokat hozott létre.

Az áttörést azonban akkor könyvelhette el, amikor megalapította azt a céget, amellyel az eddigi legnagyobb sikerét érte el. Az AI inside Inc. nevű startup a kézzel írott dokumentumok digitalizálására specializálta magát. A kézírást digitális fájlokká alapító cég DX Suite szolgáltatása pár hónap alatt 500-ról 3000 előfizetőre küzdötte fel magát. A 36 éves Taku Toguchi tavaly decemberben tőzsdére vitte a vállalatot, napjainkban pedig a mesterséges intelligencia területén az egyik leggazdagabb cégalapítónak számít a szigetországban.

Az AI Inside sikerének titka elsősorban abban rejlik, hogy az üzletember ügyesen kihasználta azt, hogy a befektetők rendkívül optimisták az olyan vállalkozásokkal szemben, amelyek a mesterséges intelligenciát és más technológiákat alkalmazzák. Felismerte azt is, hogy egy startup számára mekkora esélyt jelenthet a koronavírus-járvány, amely a világ számos helyén szükségessé tette és ismét előtérbe helyezte az otthoni munkavégzést. "Közép- és hosszútávon egyértelműen a távmunka megerősődésére számítunk, ami az irodai munka digitalizációját jelenti" - véli Kawasaki.

Miután a társaság piacra dobta az általa kínált megoldás olcsóbb, Lite változatát, rendkívüli mértékben megnövekedett az ügyfelei száma. Az értékesítések a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest több mint a háromszorosukra nőttek, míg a befolyó bevétel a márciusban lezárult üzleti évben 14,9 millió amerikai dollárt tett ki. Taku Toguchi jelenleg 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben, ennek értéke 560 millió amerikai dollár és ambiciózus terjeszkedési tervei vannak. A szolgáltatás Ázsiaszerte nagy sikerrel kecsegtet, és a befektetők is így vélik, ezért tőkebevonási gondjai nem lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #1
    Jó de ez nem átverés, azért ő az asztalra letett valamit...