Japán digitalizálja a házasság­kötéseket és a válásokat

A szigetország a koronavírus-járvány miatt változtatott az eddigi szabályokon.

Aki Japánban házasságot akar kötni vagy válni szeretne, annak eddig szüksége volt egy úgynevezett pecsétre (hanko), amellyel a lépést hitelesítette. Most azonban a Kyodo hírügynökség Yoko Kamikawa igazságügyi miniszterre hivatkozva arról számolt be, hogy a japán kormány megvizsgálja a hanko megszüntetésének a lehetőségét, illetve a teljes folyamat digitalizálását. A változtatásra elsősorban a koronavírus-járvány miatt kerülhet sor.

Minisztériumi dolgozók a hírügynökségnek azt nyilatkozták, hogy a hankót azért válthatják ki digitális megoldásokkal, mert a házasságkötési és a válási dokumentumokhoz nincs szükség hivatalos pecsétre. Kanikawa hangsúlyozta, hogy a teljes eljárás internetes folyamattá válhat. A házasságkötés és a válás mellett összesen 44 különböző esetben alkalmazzák jelenleg a hankót, s az elképzelések alapján 35-ben száműzhetik a pecsétet.

Yoshihide Suga japán miniszterelnök már a múlt héten szerdán arra utasította a kormányát, hogy vizsgálja meg a felmerült lehetőséget és dolgozzon ki terveket arra, hogy miként lehetne a közigazgatási iratok esetében megszüntetni a hanko alkalmazását. A kabinet azt várja, hogy így hatékonyabbá válik a minisztériumok és a hivatalok munkája.

A Kyodo értesülései szerint a települések már 2004 óta elfogadhatják a házasságkötésekkel, a válásokkal és más eljárásokkal kapcsolatban az online dokumentumokat, de ezzel a lehetőséggel eddig senki sem élt. A digitális aláírásokat és az elektronikus tanúsítványokat jelenleg Japánban személyazonosításra használják, de csak akkor, ha egy adott eljárást online folytatnak le. A szigetországban a hankókat általában a szerződések aláírásakor, üzleti tranzakciók esetében és különböző közigazítási eljárások során alkalmazzák, s hasonló funkciót töltenek be, mint az aláírások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!