5
  • Tetsuo
    #5
    Nyilván a fogyasztók, vagyis a tömeg manipulálva van nagyon durván - ez a demokrácia valósága is -, viszont az ember maga dönt. A legtöbb ember hitvány. Ebben a rendszerben pedig egy elenyésző kisebbség nem tud érvényesülni. A programozott többség alakítja/kiszolgálja a trendeket, a közízlést, a közbeszédet, mindent. A legtöbben például szemetet esznek és isznak, nem érdeklik őket az élelmiszer-összetevők, a körülmények...
    A legtöbb ember önsorsrontó hülye.
  • Kotomicuki
    #4
    Mivel elveszett az első hozzászólásom, ezért most már csak röviden:

    #2:
    Megint oda lyukadunk ki, hogy a fejétől bűzlik a hal.
    Mind az ország-, mind a cégvezetések irányítása és (önjelölt) tulajdonosi körük alkalmatlan a környezeti kihívásokra - sajnos, nem egyedüliként a bolygón... - megfelelő, érdemi és a köz/tömegek számára is előnyös választ adni, már a fennmaradás, nemhogy a siker reményében sem.
    Az idő és mozgástér meg egyre fogyóban van, miközben pl. kína minden téren nagyságrendekkel nagyobb erőforrásokat mozgósít, ráadásul sokkal hatékonyabb formában... (egy nem csak az elnyomás terén sokkal homogénebb társadalomban, ami megint csak egy fontos és a haldokló nyugat számára már elérhetetlen aduász a kezükben)

    #3:
    A "kapitalizmus" végnapjaiban már annyira kiszorított helyzetben van a fogyasztó, egyedüliként a körfogás szereplői közül, hogy már nem lehet számottevő tényező az események alakulásában, de ennek ellenére nem változott a felfogása, ahogy az érdeke sem. Így továbbra is a minőségi, de megfizethető árú termékekre tartana igényt - ki az az önsorsrontó hülye, aki nem...
    Viszont a "vadkapitalizmus" tombolásában az eszi, nemeszi, nem kap mást szabály(talanság)rendszer működik egyedüliként, amibe belekényszerítik, szintén egyedüliként a körforgás szereplői közül a fogyasztókat.
    Már régóta nem a fogyasztók szabják a "trendek" irányát, mert már régóta nem meghatározó szereplői a "piaci" körforgásnak (sem)...
  • Tetsuo
    #3
    George Soros esetén magyar származást említeni erős.

    Egyébként meg a világ fogyasztási igénye változott, már nem a magas minőség dívik, a termékben lévő tartalékokat kevesen fizetnék meg, a végletekig olcsósított, éppen működő, legújabb trendeknek megfelelő vackok gyártására képtelen a tipikus japán mentalitás.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2024.09.07. 10:05:08
  • kvp
    #2
    "Ehhez nem aludtak be, vagy 20 éve?!"

    Az 1987-es penzugyi osszeomlas sokaig padlora tette Japant es igazabol azota sem allt fel. Ezt anno a mindenki altal ismert magyar szarmazasu amerikai penzugyi zseni okozta, az ugyanekkor bekovetkezo brit osszeomlassal egyutt.

    Egyebkent a japan allam fu alatt mar probalkozott lcd kijelzo gyarat is epiteni, a 3 nagy japan ceg szamara, gyakorlatilag ingyenes, vissza nem teritendo allami tamogatas kereteben, de mivel nem volt modern technologiajuk hozza, ezert sajnos errol a gyarrol sem sok jot hallani amiota atadtak. Ugyanez igyaz a felvezetoiparra is, mar szinte csak belso piacra es legacy termekekhez gyartanak alkatreszeket.

    Masik hiba, hogy ugyan japan kezbe kerult az ARM, de megse kezdtek el a japan cegek ARM alapu chipeket gyartani, csak licenszeli a technologiat a ceg kulfoldi, jellemzoen koreai, tajvani es kinai cegek szamara. Ez is egy nagy elszalasztott lehetoseg. Benne vannak a cikkben emlitett cegben, a sony-val egyutt, tehat lathatoan remenykednek hogy innen meg vissza tudnak jonni.

    Persze munkaero nelkul nehez. Se kepzett gyari munkast nem tudnak mar talalni Japanban, se mernokot. A japan oktatasi rendszer lehet, hogy hatekony, de a fiatalok nem akarnak tanulni, mert nincs jovokepuk. Sok fiatal mar az erettsegiig sem jut el es kesobb sem dolgoznak, igy sok esetben a nagyszulok bevetelei tartjak el a fiatalabb generaciokat. Japanban keves gyerek szuletik, akik megszuletnek sem mindig valnak a tarsadalom dolgozo tagjava, de ha megis, akkor jellemzoen (>50%) nem hazasodnak es nem szuletnek gyermekeik. Ez igy egy nagyon gyors tarsadalmi es melle gazdasagi osszomlast jelent. Japan jelenleg foleg a licenszekbol, a mashova kihelyezett gyartasbol es a legacy termekek tamogatasabol el.

    Kivancsi leszek, mi lesz a gyarral ha elkeszul 2027-ben es lesz-e piackepes termekuk, tovabba addigra nem lepnek-e tul rajtuk technologiaban a konkurens azsai gyartok.
  • Kotomicuki
    #1
    Ehhez nem aludtak be, vagy 20 éve?!

    Mondjuk, oktatásban jobban áll(hat)nak, mint a "nyugat", így némi esélyük azért van, hogy ne maradjanak le túlságosan az élbolytól...
    (Anno, amikor bajban voltak - és még voltak... - a japán félvezető tervezők és gyártók, akkor a japán kormány feltűnően nem tett semmit sem az érdekükben - Japán érdekében...)