SG.hu

Kína államosította az országban található összes ritkaföldfémet

Peking úgy rendelkezett, hogy a ritkaföldfémek az állam tulajdonát képezik. Az új szabályozás nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva a készletek védelmét szolgálja. A lépés az Egyesült Államokkal folytatott technológiai háború része.

A kínai kormány új szabályozást hagyott jóvá az úgynevezett ritkaföldfémek bányászatára, feldolgozására és kereskedelmére vonatkozóan. Ezek közé tartoznak a csúcstechnológiát képviselő félvezetőkben, elektromos járművekben és szélturbinákban használt kritikus ásványi anyagok. A rendeletek a ritkaföldfémeket - egy 17 ásványi anyagból álló csoportot - a kínai állam tulajdonaként határozzák meg, és ragaszkodnak ahhoz, hogy egyetlen szervezet vagy magánszemély sem tarthat igényt rájuk. A hivatalos állami hírügynökség, a Hszinhua szerint Li Csiang miniszterelnök, az Államtanács tagja írta alá a rendeletet, amely október 1-jén lép majd hatályba.

A Xinhua jelentése szerint az állam egységes koncepciót dolgozott ki a ritkaföldfémipar fejlesztésére. A cél új technológiák, eljárások, termékek, illetve új anyagok és berendezések kutatásának és fejlesztésének ösztönzése és támogatása. Szabályzatokat fognak bevezetni a ritkaföldfém-bányászat és -feldolgozás teljes vertikumának ellenőrzésére, emellett Peking a ritkaföldfémek forgalmának "szigorú irányítása" érdekében termékkövetési rendszert kíván bevezetni. Kínában a föld felszíne alatti erőforrások már most is az állam tulajdonában vannak, de a ritkaföldfémek bányászatát és feldolgozását a magánszektor végzi, így úgy tűnik, hogy Peking szigorítani szeretné az ellenőrzést. A rendeletek a ritkaföldfémek bányászata és feldolgozása körüli illegális tevékenységekre vonatkozó új jogi szankciókat is előírnak.

Míg a kínai hatóságok ezeket az új ellenőrzéseket egyszerűen a ritkaföldfémekkel való jobb gazdálkodásként tüntetik fel, és a "biztonságról, a tudományos és technológiai innovációról és a zöld fejlődésről" beszélnek, Washingtonban és máshol valószínűleg úgy tekintenek a lépésre, mintha Peking a Biden-kormányzat által bevezetett szankciók megtorlásaként szigorítaná a kulcsfontosságú erőforrások feletti uralmát. Kína a ritkaföldfémek és a kritikus ásványi anyagok legnagyobb forrása. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja szerint az ország a világ ritkaföldfém-termelésének 60 százalékát állítja elő, de közel 90 százalékának feldolgozásáért felelős, azaz más országokból is importálnak ritkaföldfémeket és ott dolgozzák fel azokat, ami Kínának "szinte monopóliumot" biztosít.

Tavaly Kína tilalmat rendelt el a ritkaföldfémek kitermelési és szétválasztási technológiáinak exportjára, és korlátozásokat vezetett be a félvezetőkben használt két elem, a gallium és a germánium, valamint számos, ezeket az elemeket tartalmazó vegyület, például az indium-gallium-arzenid exportjára. Mindenkinek, aki ezeket az anyagokat Kínán kívülre kívánja szállítani engedélyt kell kérnie az ország kereskedelmi minisztériumától. Ezeket az intézkedéseket Kína a nemzetbiztonság védelme érdekében szükségesnek nevezte, de széles körben az USA és más országok által Kínába irányuló technológiai exporttilalmak megtorlásának tekintették. Egy kínai tisztviselő akkoriban arra figyelmeztetett, hogy "ez csak a kezdete a kínai ellenintézkedéseknek".

Az amerikai Kongresszus tisztában van azzal, hogy a nemzetbiztonság szempontjából alapvető fontosságúnak tartott kritikus ásványi anyagok amerikai készletszintje nem elegendő, de hivatalos adatok nem állnak a nyilvánosság rendelkezésére. Európa és az USA nagymértékben függ Japántól és Dél-Koreától, mint alternatív forrásoktól a ritkaföldfém-ásványok beszerzésében, de ezekre az ellátási vonalakra nem lehet támaszkodni, ha a Kínával való kapcsolatok olyan mértékben megromlanak, hogy fegyveres konfliktus tör ki.

Peking azzal, hogy az összes ritkaföldfémet saját tulajdonává nyilvánítja úgy dönthet, hogy leállítja az exportot. Ezzel sarokba szoríthatják a globális elektromos autó-piacot, visszavágásul annak, hogy Amerika és Európa hatalmas vámokkal sújtotta a kínai elektromos járművek importját. A szóban forgó 17 ásványi anyag mindenféle modern technológiában megtalálható, de az elektromos járművekbe és különösen a villanymotorokba különösen sok kell belőlük. Tipikus ferromágneses elemekkel, például vassal vagy kobalttal keveredve olyan kristályokat hoznak létre, amelyek egyszerre erősen mágnesesek és nagyon ellenállóak a demagnetizációval szemben, így ideálisak az autóipari felhasználásra. A járművekben a ritkaföldfém-mágnesek általában neodímium-vas-bór (NdFeB) formájában jelennek meg, ami lehetővé teszi, hogy a motorok viszonylag könnyűek maradjanak. Az ilyen mágnesek kiiktatására két mód van, vagy egy elegendő teljesítményű állandó mágnes, vagy az elektromos járművek összes állandó mágnesének cseréje elektromágnesekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • manypet #29
  Bevallom, én sem mentem sokra a módszeremmel. Meg úgy egyébként sem tudtam velük sok eredményre jutni. Ahogy észrevettem, kétféle államista van. Az egyik teljesen idióta. Ezzel azért nem értesz szót, mert túl hülye, hogy az összefüggéseket meglássa. Egyfajta agymosott vallásként éli meg a hülyeségeit. És ahogy lentebb is látszik, néha valóban vallás ez. Itt az idiotizmust nem feltétlen csak arra kel érteni, hogy az IQja alacsony. Lehet érzelmileg is befolyásolható, vagy más valami miatt lökött. A lényege, hogy nem logika alapján döntést, hanem érzelmileg. Azt meg az évek, évtizedek alatt átmosták neki a kapitalizmus ellen. Érdekes, hogy az egyébként tök értelmes embereknél is előjön ez. Más szempontból teljesen normális, sőt, átlag feletti is lehet. De mikor a téma szóba kerül, átmegy idiótába és csak a mantráját tolja, logika nélkül.
  A másik fajtájuk pedig a rossz szándékuk, meg esetleg az érdekeik miatt ilyenek. Ezeket nem lehet meggyőzni, mert a rendszer haszonélvezői. Élősködők. Talán még harmadikként szóba jöhet ezek kombinációja is, az, aki nem csak hülye, de rossz szándékú is. Másmilyen államistával még nem találkoztam. Mondjuk ez nem is meglepő. Ha valaki értelmes is és a szándékai is tisztességesek, akkor az csak libertárius lehet.
 • CommieSlayer #28
  "Ha engedjük, hogy kisajátítsák a szavak eredeti jelentést és ők határozzák meg, mi mit jelentsen, akkor ők fogják uralni az emberek gondolatait. Ezért nem szabad a hazugságaikat engedni."
  Ez egy jó gondolat, de én soha nem mentem semmire azzal, hogy részt vettem ezekben a definíciós huzavonákban, ezért próbálkozom mostanában mással. Persze lehet az se lesz eredményesebb. Mindig reménykedem, hogy néhány kollektivistát nem az irigység és a hatalomvágy vezérel hanem a meggyőződés és jóakarat és talán valahogy szót lehet velük érteni.
  Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.07.12. 00:50:43
 • manypet #27
  "A kapitalizmusban egy vállalat fontosabb és több joga van, mint egy embernek."
  A kapitalizmusban eleve nem lehet több joga egy vállalatnak, mivel a kapitalizmus az állam nélküli, avagy drasztikusan csökkentett hatalmú államot jelenti. Így ha az állam nem ad (mert nem adhat) jogokat senkinek, akkor a cégnek sem tud. Valódi kapitalizmusban még az államnak sincs több joga, mint az állampolgárainak, ugyanis a jogait éppen az állampolgáraitól kapja. Hiszen hogyan is adhatna az állampolgár olyan jogot az államnak, amivel ő sem rendelkezik? Ez csak a szoci, feudális és hasonló elnyomó rendszerekben létezik. A kapitalizmus lényege meg éppen az, hogy nincs az államnak előjoga. Így a cégnek sem adhat jogot.
  Sőt, a valódi kapitalizmusban olyan sincs, hogy a cég mögött ne legyen ember. Ez csak a ti államizmusotok terméke, ahol az elnyomó államotok (szocializmus, feudalizmus) létrehozza a felelőtlenséget. Hiszen eleve a lényege is ez. Ebből van pl. idehaza a Korlátolt Felelősségű Társaság. Érted: korlátolt a felelőssége. És kik hozták létre? No, hát nem tán a szocialisták? De igen. :-) Ellenben a klasszikus liberális kapitalista rendszerekre egyáltalán nem volt jellemző. Ott vagy az adott tulaj felelt mindenért, vagy többen egyesültek részvénytársasággá, és együtt volt felelősségük. Ezért is volt pl. a régi USAban szokás, hogy a tulaj nevét viselte a cég. Manapság a Kft-k világában már ez nem jellemző, mert már nincs felelős. És ezt bizony nem a kapitalizmus csinálta, mert az elzárkózott tőle, sőt, a régi kapitalisták kifejezetten ellenezték ezt. A szocik viszont egyből bevezették, ahogy tudták. Ebből is látszik, hogy kik is támogatják a cégek korlátozás nélküli, felelőtlen hatalmát.

  "A szabadpiaci vállalatok ugyanúgy sátáni gépezetként működnek, mint a szocialista államapparátusok."
  Igen, az ördög jön el démoni formában. :-D
 • manypet #26
  Mint látod, hiába engeded el, ők továbbra is tolni fogják a démonizálást. A szoci söpredék bármihez hozzáér, azt beszennyezi. Ez a parazita ideológiájukból következik. Építeni nem tudnak, csak rombolni és elvenni. És azt csak azoktól tudják, akik termelnek. Ez nem csak gazdaságilag van így, hanem akár a szavak jelentésében is. Ha engedjük, hogy kisajátítsák a szavak eredeti jelentést és ők határozzák meg, mi mit jelentsen, akkor ők fogják uralni az emberek gondolatait. Ezért nem szabad a hazugságaikat engedni.
 • manypet #25
  "Mindig mellébeszélsz, minden mondatod hamis."
  Elolvastad a saját hozzászólásodat? Ez nagyon jó. Végre némi önkritikát látok tőled. Kár, hogy ettől még továbbra is baromságot hordasz össze.

  "teljesen sátánáni behatás"
  Itt most felröhögtem. :-D
 • CommieSlayer #24
  Ja ezek a szokásos taktikázások, mikor egy doomsday scenario-t hasonlítasz össze az utópiával. Persze a kedvenc államista rendszeredet sohasem fogod az utópiával összehasonlítani és az soha nem fog kisiklani és ott nincs visszaélés sem. Pedig te eleve olyan rendszert szeretnél, ahol van egy vezető kaszt többlet jogokkal, ami mikromenedzseli a többiek életét és ha a többiek ellenállnak, akkor mennek a dutyiba. Azaz már a kezdeti feltételeknél sokkal nagyobb az átlagember kiszolgáltatottsága.

  "A kapitalizmusban egy vállalat fontosabb és több joga van, mint egy embernek."
  Mitől lenne több joga? Mert az állam többlet jogokkal ruházza fel? Nem úgy volt, hogy szabad piac van?

  "A szabadpiaci vállalatok ugyanúgy sátáni gépezetként működnek, mint a szocialista államapparátusok."
  Ha te működteted őket, akkor biztosan. A cégek mögött emberek vannak emberi tulajdonságokkal. Az a lényeg hogy a rendszer büntesse a fizikai támadást, a lopást és a csalást, a többit az emberekre kell bízni.
  Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.07.11. 18:18:25
 • Tetsuo #23
  A kapitalizmus vagy legyen a szabadpiac, ideális körülmények között egyetlen cég világuralmához vezet, addig pedig (ez a cég és elődei) felél minden erőforrást. A kapitalizmusban egy vállalat fontosabb és több joga van, mint egy embernek.
  A szabadpiaci vállalatok ugyanúgy sátáni gépezetként működnek, mint a szocialista államapparátusok.

 • CommieSlayer #22
  Szerintem praktikus okokból engedd el ezt a kapitalizmus fogalmat! Az összes hasonló vita amiben eddig részt vettem ilyen. Ahelyett, hogy értelmesen vitatkoznánk folyamatosan megy a motte and bailey-zés a kapitalizmus meg szocializmus fogalmakkal és ebből sohasem engednek. A végén a kapitalizmus az mindig az amikor feláldozzuk az emberéletet a tőkéért, meg a nagyvállalatok megveszik a politikusokat, a szocializmus meg az amikor segítünk egymásnak meg szociálisak vagyunk egymással. :D
  Jobb szabad piac hívőként definiálni magad és a meglevő rendszereket irányított piacként vagy állami gazdaságokként kritizálni. Ha az emberek a kapitalizmust szidják, akkor jobb azt mondani "Ezt miért nekem mondod? Én szabad piac hívő vagyok, nem kapitalista.". Mindig rá lehet mutatni, amikor ők egy országot kapitalistának neveznek, hogy ott az állam hogyan szól bele a gazdaságba és az miért nem szabad piac.
  Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.07.11. 14:10:49
 • Tetsuo #21
  Mindig mellébeszélsz, minden mondatod hamis.
  Az általad felsoroltak nem negálják a másik Wiki-cikket, az együgyű emberek számára látszólagos ellentmondást feloldja a definíció, csak el kellene olvasni. A Wikipédián ugyanígy megtalálod a ló, a darázs és a lódarázs szavakat, egyik sem mond ellent a másiknak, mégha te azt is hinnéd.

  A judokereszténység nem azt jelenti, hogy Jézus zsidó volt. A judeokereszténység a két vallás pozitív összefonódását jelenti, arra hivatkozik, de ilyen nincs.
  Jézus Krisztus kivégeztetésével és egy álmessisás várásával a zsidók és a judaizmus szöges ellentéte lett mindannak, amit Jézus hirdetett. Jézus halála óta a judaizmus sokkal jobban különbözik a kereszténységtől, mint bármelyik másik ma élő hagyományos vallás. Sajnos majdnem mindegyik, de főleg az újprotestáns felekezetek cionizmusa, zsidóbarátsága teljesen sátánáni behatás.
 • manypet #20
  "az itt leírtak egyáltalán nem oximoron"
  Wiki források a kapitalizmusról, ha már neked az tetszik:
  "Capitalism is an economic system based on the private ownership of the means of production and their operation for profit."
  "In capitalist economies, land and produced means of production (the capital stock) are owned by private individuals or groups of private individuals organized as firms."
  A kapitalizmus valódi meghatározása tehát az, hogy a tulajdon magánkézben van, azaz a tulajdonról való döntés a tulajdonosé. Ezért is hívják szabad piacnak. Ezzel szemben ahol teljes mértékben állami kézben van, azaz a tulajdonról való döntés teljesen kollektív, az meg a kommunizmus. Ahol pedig nem teljesen, hanem csak részben van kollektív kézben, az a kettő közötti átmenet, azaz a szocializmus. Erről a szocializmusról egy wiki forrás, ha már azzal jöttél:
  "Socialism is an economic and political philosophy encompassing diverse economic and social systems[1] characterised by social ownership of the means of production,[2] as opposed to private ownership"
  https://en.wikipedia.org/wiki/Socialism
  Márpedig eszerint is az állami tulajdonlás bizony nem kapitalizmus, hanem szocializmus. Az, hogy utána ti szocik mit hazudoztok még róla, amivel megpróbáljátok elhitetni az emberekkel, hogy a ti mai szociáldemokráciátok a kapitalizmus, az megint más kérdés.

  "Tudod mi az inkább? A Judeokereszténység."
  Amikor olvastam a Bibliát, nehéz volt nem észrevenni benne, hogy a mai Izrael területén és környékén játszódnak a sztorik, hogy Jézus is zsidó volt, meg hogy a Biblia ószövetségi része valójában a zsidó Tórával kezdődik, és jóformán egy az egyben átvéve szerepel benne. Ezek után nem igazán tudom, mire is gondolsz.
  Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.07.11. 06:55:29