Berta Sándor

A ritkaföld­fémek piacán is összecsap az USA és Kína

Washington egy különleges egységet hoz létre a területen lévő esetleges visszaélések ellen.

A Reuters írta meg, hogy az amerikai kormány fel akar lépni a ritkaföldfémek piacán a tisztességtelen kínai kereskedelmi ármanipulációk ellen, ezért létrehozza a Supply Chain Trade Strike Force nevű egységet, hogy az eddiginél jobban tudja ellenőrizni a terület beszállítóit. A Supply Chain Trade Strike Force-t a tervek alapján az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi megbízottja vezeti majd. A hangsúly az olyan esetek felderítésén lesz, amelyek bizonyos szempontból az USA számára nemzetbiztonsági következményekkel járhatnak. Ilyen lehet például a különböző motorokban használt egyes mágnesek kínai importja.

Az Amerikai Egyesült Államok a ritkaföldfémek piacán többnyire az ázsiai beszállítóktól függ. A Joe Biden amerikai elnök vezette kabinet stratégiája nem elsősorban Kína ellen irányul, hanem a célja az ország versenyképességének az erősítése, viszont mindenképpen figyelemmel kell lenni arra a tényre, hogy Kína e területen is növekvő konkurenciát jelent az USA-nak.

Washington a témában szövetségeseket keres, többek között azért, hogy megbízható nyersanyag-forrásokat találjon az elektromos autókhoz. Kína az elektromos gépkocsikhoz szükséges fémek legnagyobb feldolgozójának számít. A réz-, lítium és más nyersanyagok biztosítása az egyik legnagyobb feladat Biden számára az amerikai elektromos járműtervek legyártásához. A helyi lelőhelyeket szigorú szabályozások jellemzik és szembe kell nézni a környezetvédőkkel is. Ezért az elnök létre akar hozni egy munkacsoportot, amely felderítheti, hogy az Amerikai Egyesült Államok területén hol lehet ritkaföldfémeket és más értékes anyagokat bányászni és feldolgozni. Az amerikai fegyveres erők egyébként már 2019 júniusa óta ritkaföldfém-forrásokat keresnek és megpróbálják felkutatni az alternatív anyagbeszerzési lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #15
    Semmi baj nem lenne a tradicionális elgondolassal, ha nem 5000 éve ugyan azokat a hibákat ismételgetné az emberiség. Ahogy látod, még mindig ugyan ott tartunk ahol elkezdődött, csak a hátteret cseréltük le párszor. Még mindig a túlélési ösztön vezérel, és arra építünk mindent. Ezt kihasználva pedig a pszichopata réteg "vezet"
    Az most mindegy, hogy isten nevében, vagy a pénz nevében teszik e mert a kettő ugyan az volt és lessz is. A körök változnak, csak a lényeg nem változik.
  • Tetsuo #14
    Nagyon felszínes, naiv realista a világképed. Segíteni nem tudok, mert magadnak kell elindulni az úton, a pökhendi kijelentések helyett kérdéseket kellene feltenned. Ez lehetne relatív is, mivel a másik oldalról én tűnhetek hasonlóként, de tudni illik, hogy a tradicionalista bőven tett fel kérdéseket és gyakran bejárta azokat az utakat, amit a másik oldal evidenciának vesz, vagyis pontosan tudom, neked mi a hivatkozási alap, tisztában vagyok az elterjedt antitradicionális doktrínákkal, az idevonatkozó izmusok lényegével és történelmével.

  • Agyturbinikusz #13
    Nem akarom, hogy össze szakadjon, azt szeretném, ha fejlődne. A nacionalizmus csak ellenség képet teremt másra nem jó, ezért nem értek vele egyet.
    Vagyis el kellene szakadni ettől a vak vezet világtalant meglatastol. De nem tudom mit, és hogyan kellene. Abban egyetértek, ez ebben a formában nagyon gyászos véghez vezet.
  • Tetsuo #12
    Mert kizsákmányolni jó, ha téged zsákmányol ki valaki az nem jó. Az erősebb kutya b@szik, ez az elve a kapitalizmusnak és a világrendnek is, demokratikus szónoklatok ide vagy oda.
    Nem, nem vagyok Kína-rajongó és pláne nem kommunista, de a liberális demokrácia sem jobb a Deákné vésznánál - ennél a két társadalmi berendezkedésnél pusztítóbb még nem volt a földön semmi. Egyébként Kínában (bel- és külügyileg) a förtelmes kommunizmust ellensúlyozza némileg egy enyhe nacionalizmus, ami pozitív legalábbis idealista szempontból.
    Nem biztos, hogy konkrétan nekünk az annyira pozitív lesz, ha ők törnek esetleg fölénk uralomra, de a Nyugat megérdemli már régóta, hogy összeomoljon.
    A jövőt tekintve semmi jóra nem számíthatunk, minden egyre rosszabb lesz - ez alapvetés sajnos. Ha jön valami új világrend, kiegyezik ez meg az globálisan az újabb technónak köszönhetően, még rosszabb lesz, mint eddig volt, minden tekintetben.
  • Agyturbinikusz #11
    Akkor is kihúzom belőled: Miért hagyták 30 évig????
  • Sequoyah #10
    Nem, nem volt fair, mar 30+ eve nem fair, csak eddig hagytak hogy Kina azt csinaljon amit akar, es nem tettek ellene semmit.

    A vilag tobbi resze (EU, USA, Kanada, Mexiko, Japan stb...) nagyjabol fair modon kereskedett egymassal, es kialakult egy kereskedelmi egyensuly...
  • Sequoyah #9
    Pont az a lenyeg, hogy eddig KINA nem volt tisztesseges ebben, es manipulalta a piacot.
  • Agyturbinikusz #8
    Akkor megint, eddig Fair volt? Nem azon vitazunk, hogy Kína így vagy úgy, hanem azon, hogy miért most és miért egy mondva csinált okkal.

    Ezen van a hangsúly, mert semmi nem változott, csak az USA berottyantott, hogy leturjak a trónról, mert ugye a rövid látó profit hajhaszok nem gondolkodtak egy percet sem előre, és az összes politikus asszisztált hozzá.

    Ott a nagyon nagy bibi, a korrupt Amerika politika pénzért mindent élve, nem kicsit visszanyalt.
    Most meg ebredeznek....
    Most hirtelen hátra arc, és boritsuk össze megint a világ gazdaságot, de úgy, hogy megint csak Minden pénz az USA-ban kössön ki.

    Csak nem ez az igazi ok?????
  • Major #7
    Igen, ha már az USA is ugyanúgy játszik, mint Kína, akkor már dádá jár. Szerintem, ment a plecsni a pártkönyvbe.
    Utoljára szerkesztette: Major, 2021.06.11. 09:11:33
  • Tetsuo #6
    És? Kína (Azárt Kína, mert ott kommunizmus van legalább részben, így az államé a vállalatok) annyiért árulja a termékeit, amennyiért neki tetszik. Micsoda judeogőg, eszement pofátlanság kell ahhoz, hogy mondjuk USA beleugat ebbe. Oké, hogy nem tetszik neki, de ilyenkor a "fairségre" hivatkozni visszás dolog, hiszen leginkább az USA nem tisztességes ebben az ügyben.
    Na mindegy, ez, mármint hogy az amerikai diplomácia egyáltalán mer morálra hivatkozni nem sokat nyom a latban. Elkéstek minden protekcionizmussal, és Kína előbb-utóbb be fogja őket darálni.