SG.hu

MI-vel csendesítenék el az ügyfélszolgálattal kiabáló embereket

A Softbank azt tervezi, hogy MI segítségével kiiktatja a dühös ügyfélhangokat, a valós idejű hangmódosító technológia a call centerek munkatársainak stressz-szintjét igyekszik csökkenteni.

A japán távközlési óriáscég, a SoftBank bejelentette, hogy mesterséges intelligenciával működő "érzelemkikapcsoló" technológiát fejlesztett ki, amely a dühös ügyfelek hangját úgy módosítja, hogy az ügyfélszolgálati munkatársakkal folytatott telefonbeszélgetések során nyugodtabbnak tűnjön. A projekt célja, hogy csökkentse a zaklatástól szenvedő operátorok pszichológiai terhelését. Három éve folyik a fejlesztés, a Softbank 2026 márciusára tervezi a bevezetését.

A The Asahi Shimbun japán híroldal beszámolója szerint a SoftBank projektje egy olyan mesterséges intelligencia-modellre támaszkodik, amely valós időben változtatja meg az ügyfél hangszínét és hangmagasságát telefonhívás közben. A SoftBank fejlesztői Toshiyuki Nakatani alkalmazott vezetésével több mint 10 000 hangmintából álló adatkészlet segítségével képezték ki a rendszert, amelyet 10 japán színész adott elő, több mint 100 kifejezést különböző érzelmekkel, köztük kiabáló és vádló hangnemben.


A SoftBank technológiája bőven a hihetőség határain belül van, mert a hangklónozás és a hangszintézis technológiája az elmúlt három évben hatalmasat lépett előre. A Microsoft például három másodperces hangmintával képes klónozni egy hangot, az Adobe hangfeldolgozó technológiája pedig az adott személy hangjának újraszintetizálásával tisztítja meg a felvételt. A hangminták elemzésével a SoftBank mesterséges intelligencia-modellje megtanulta felismerni és módosítani a dühhöz és ellenségességhez kapcsolódó vokális jellemzőket.

Amikor egy ügyfél beszél a call center operátorához, a modell feldolgozza a bejövő hangot, és úgy módosítja az ügyfél hangmagasságát és hanglejtését, hogy az nyugodtabbnak és kevésbé fenyegetőnek hangozzon. Például egy magas, rezonáns hangot lehalkíthat, míg egy mély férfihangot magasabbra emelhet. A technológia nem változtatja meg az ügyfél beszédének tartalmát vagy szövegét, és megtartja a hallható dühösség egy kis elemét, hogy a kezelő továbbra is fel tudja mérni az ügyfél érzelmi állapotát. A mesterséges intelligenciamodell a beszélgetés hosszát és tartalmát is figyeli, és figyelmeztető üzenetet küld, ha úgy ítéli meg, hogy az interakció túl hosszú vagy sértő.

A technológiát a SoftBank "SoftBank Innoventure" nevű házon belüli programja keretében fejlesztették ki, a The Institute for AI and Beyond intézettel közösen, amely a Tokiói Egyetem által létrehozott MI-kutatóintézet. A SoftBank szerint a japán szolgáltatási szektor küzd a "kasu-hara", vagyis az ügyfelek zaklatásának problémájával, amikor a dolgozók agresszív viselkedéssel vagy az ügyfelek indokolatlan kéréseivel szembesülnek. Válaszul a japán kormány és a vállalkozások azt vizsgálják, hogyan lehetne megvédeni a munkavállalókat a visszaélésekkel szemben.


A probléma nem csak Japánban létezik. A ProPublica 2021-es jelentése rémtörténeteket mesél call center operátorokról, akiket arra köteleztek, hogy ne tegyék le a telefont, bármennyire is sértő vagy érzelmileg megalázó a hívás. A kiadvány idézte Christine Stewartot, a Skype ügyfélszolgálati munkatársát, aki így nyilatkozott: "Egy személy sértő szóval illetett, értesítettem a felettesemet, de csak annyit mondott, hogy 'Nyugtasd meg. Mindig arra próbáltak rávenni, hogy tartsam a vonalat és saját magam oldjam meg a problémát. De messze nem fizetnek annyit, hogy ez megérje." Egy másik ügyfélszolgálatost "arra emlékeztet, amikor az Apple kínai gyárában a munkások öngyilkosok lettek a munkakörülmények miatt, ott a 'megoldás' az volt, hogy hálókat helyeztek el az épület körül."

A SoftBank azt tervezi, hogy a 2026. március 31-én véget érő pénzügyi évben vezeti be érzelemfelismerő megoldását. A Call Center operátorok pszichológiai terhelésének csökkentésétől a SoftBank biztonságosabb munkakörnyezetet remél, amely lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak jobb szolgáltatásokat nyújtsanak az ügyfeleknek. Ezzel együtt az ügyfelek haragjának figyelmen kívül hagyása hosszú távon visszafelé sülhet el, mert a harag néha jogos válasz a rossz üzleti gyakorlatra. "Ha olyan sok dühös ügyfeled van, hogy ez hatással van a call center operátorok mentális egészségére, akkor talán foglalkozz azzal, hogy miért van ennyi dühös ügyfeled ahelyett, hogy úgy teszel, mintha nem lennének dühösek" - vélte egy Reddites fórumozó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #6
    jól van hallgasd meg milyen betelefonálások érkeznek pl a vészhívóra nagyarányban...
    Az aki nem dolgozott call centerben elsem tudja képzleni. Diákként volt benne tapasztalatom,
    komolyan inkább választottam már diákmunkaként a műanyaggyárat ahol kibaszott gyorsan futó szalag melett kellett forró műanyagokat pakolni 12 órában, miközben fogatlan nyanyák parancsolgattak ordibálva kiélve a frusztráltsáukat hogy diákként többet keresel mint ők
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2024.06.23. 13:01:22
  • ZenMillitia #5
    Az ugyfelszolgalatosok fele tenyleg nem tud osszeadni, csodalom,hogynem doglenek ehen
  • Kotomicuki #4
    Meghallgatod, levezeted, megköszönöd!

    Ha meg még ez is megterhelő, akkor a főnökök felé lehet az újítási/változtatási ötleteket tolmácsolni.
    Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2024.06.20. 15:11:13
  • bdzsana #3
    Azért feltételezni hogy mindig a panaszkodónak van igaza elég erős. A telefonálók fele nem tud összeadni meg kivonni és ő van felháborodva.
  • Kotomicuki #2
    CC-t általában akkor hívja az ember, ha gond van, tehát:
    - a cég terméke, szolgáltatása, magatartása ne adjon okot a hívásra
    - CC-snek legalább sejtése legyen, hogy mivel is foglalkozik az őt alkalmazó cég
    - ha a CC-s nem tudja megoldani, akkor legyen, aki viszont már igen

    Igen, itt sem a MI a megoldás, hanem egy vezércsere, mert, ha a cég nem tud változtatni, akkor csak - teljesen jogosan - ordibáló ügyfeleket kap a(z ebben a helyzetben - még - ártatlan) CC-sük.
    Ha a vezércsere sem megoldás, akkor a fogyasztóvédelem..., -nek kellene nekimennie a "részvényesek" mindent uraló, negatív hatalmának, ami a panaszok kiváltó okainak jelentős részéért felel(het).
    ...és itt bukik a mutatvány!
    Innentől az ügyfél lesz az eleve mumus, aki ELLEN - és nem -ÉRT - fel kell lépni..., na, erre "jó" lesz MI..., semmi másra.
  • ZenMillitia #1
    tipikus bena orvosi gondolkodas. amikor az IResnek rossz az inzulinreceptora, nem a zsirt csokkentik, hanem a zsirt novelik es a cht cskkentik. tunetkezeles, es nem oki szintu visszaforditas...
    Tobb call centerest kell felvenni,hogy legyen idejuk valaszolni, akar chatben is stb. es akkor nem idegesitik fel az ugyfelet. meg tobbet kene nekik fizetni es akkor magasabb IQval rendelkezok is jelentkeznek. ha hulyeket raktok oda bm, akkor persze hogy idegesitoek lesznek. majd akkor nem uvoltok veluk, hanem olyan szavakat mondok ami felidegesiti oket.