Berta Sándor

Mobilozást segítő szoftver süketek számára

A süket és a halláskárosult emberek - az egészségesekhez hasonlóan - szeretnék egyformán élvezni és használni a technika korábbi és legújabb vívmányait. Ez azonban számos esetben komoly problémákba ütközik. Brit szakemberek most megoldást találtak arra, hogy miként tudjanak mobiltelefonálni a nagyothallók.

A megoldás nem igazán nevezhető forradalminak, inkább csak logikusnak. SMS-ezésre a süketek és a halláskárosultak is képesek, telefonálni azonban eddig nem vagy nehezen tudtak. A brit kutatók ötlete egyszerű: a hívó fél hangját egy szoftver fordítja le szövegre, majd ezt megjeleníti a mobil készülékek kijelzőjén. A válasz ugyanez a folyamat, csak fordítva, vagyis a süket ember begépeli SMS-ként a válaszát, amit a szoftver átültet beszédbe. A programot a Halláskárosultak Brit Királyi Intézetének (RNID) szakemberei fejlesztették ki. A megoldás előnye, hogy nincs szükség semmilyen kiegészítő hardvereszközre, vagyis a mobiltelefon-gyártóknak, illetve a forgalmazóknak és a mobilszolgáltatóknak csupán a szoftvert kell feltelepíteniük. Az alkalmazás elvileg bármelyik napjainkban kapható készülékre felinstallálható.

Sajnos azonban az új technika elfogadása ennek ellenére meglehetősen nehézkesen halad. Eddig csak a Vodafone támogatja a szoftver alkalmazását, ám remélhetőleg a többi szolgáltató is észbe kap, hiszen - ha már nem empatikusak - legalább üzleti okból is megérné nekik a némi plusz teher, hiszen az adott cégek így több ezer új előfizetőhöz juthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akyyy #8
    azért ne általánosíts
  • smv #7
    Igen, azért szar lehet, hogy nem hallod amit mondasz...
  • lapozgató #6
    Az írás a siketekről szól !!!
  • Zsoldos #5
    Altalaban egyuttjar vele. Ha nem is szuletese ota suket es korabban tudott beszelni, egy ido utan azt is elvesziti, de legalabbis rengeteget romlik.
  • smv #4
    Ő meg gépelje be, mint az sms-t, és máris 500 forintért elmondhatja azt (mivel közben folyamatosan él a vonal), amit leírhatott volna egy 20 forintos sms-ben.
  • smv #3
    És honnan tudná, hogy mi a válasz rá?
  • orkenyid #2
    Ez hülyeség, aki süket az attól még nem néma :)
    Elmondani csak eltudja...
  • akyyy #1
    Eh, az még érdekes is hogy a hívó fél szövegét megjeleníti, de hogy amit akarok mondia , írjam le, az már hülyeség :S