Dojcsák Dániel

Beszédfelismerő technológia a Samsungtól

Dél-Korea piacvezető elektronikai vállalata, a Samsung kifejlesztette mobilokban használatos, élőbeszédet írott szöveggé alakító technológiáját, mely jelenleg két mobiltelefonban lelhető fel.

A sajtóközlemény szerint a felhasználó beszél a telefonba, ami azt közvetlenül szöveggé alakítja, ami nagyban megkönnyítheti az SMS írást. "Ez az új technológia jelentősen megváltoztatja az emberek kapcsolatát vezetéknélküli telefonjaikkal" - mondta Peter Skarzynski, a Samsung Electronics elnökhelyettese. "Ez az első alkalom, hogy a vásárlók üzeneteiket feldiktálhatják telefonjaikba, és szövegként továbbküldhetik, nagyban leegyszerűsítve a legtöbb SMS megírását."

Egy hasonló technológia segítségével, egyszerűen a telefonba bemondva előre beprogramozott üzeneteket is elküldhetünk. Itt sablonokhoz rendelünk hozzá hangot, például a "hívj vissza később", vagy "késni fogok" kategóriájú üzenetek pillanatok alatt elkészíthetőek és továbbíthatóak a címztettnek.

A Samsung - talán innovatív megoldásainak is köszönhetően -, de átvette a világ mobilgyártóinak rangsorában a második helyet, amit eddig a Motorola birtokolt. Természetesen a legnagyobb szereplő, a Nokia trónfosztása még odébb van, de a második és harmadik helyezett együtt már majdem eléri az ehhez szükséges szintet. A Samsung a piac majd 14, a Motorola kicsit több, mint 13 százalékát birtokolja, a Nokia pedig 31%-ot harap ki a képzeletbeli tortából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #9
  #7 thx!

  #8 ott volt hogy /más.
 • kukacos #8
  A gépi felolvasás összehasonlíthatatlanul könnyebb probléma, mint a felismerés, nem összekeverendő. Felolvasó programok (olyanok, amilyenek) még a ZX Spectrumomra is voltak, ma már valódi, emberit megközelítő intonációra képes szoftverek vannak, magyarul is.

  Én úgy tudom, jó - emberi szintet elérő - beszédfelismerő program mai napig nem létezik semmilyen nyelven. A legnagyobb gond, hogy a számítógépnek nincs semmilyen tudása a kontextusról, tehát ha a beszélgetés mondjuk az ebédről szól, akkor nem fogja kitalálni, hogy a nehezen érthető ...ábas szót inkább "lábas"-nak és nem mondjuk "hátas"-nak kell értenie. Egy ember a beszédértés során folyamatosan használja az ilyen jellegű tudását. A másik nagyon nagy gond, hogy a kimondott hangok gyakran nagyon távol állnak attól, amit a szó könyvtári alakjából várnánk, ráadásul ez is változik a szövegkörnyezettől függően.

  Persze vannak szép eredmények, de a ma létező legjobb megoldások is olyan erőművet igényelnek tárhelyben és számítási kapacitásban, amely aligha fér bele egy mobilba (sokszor a mai asztali gépek sem elegendők). Kíváncsi lennék, mit is tud valójában ez a megoldás, marketingduma nélkül...
 • Cat #7
  1. csak fizetősről tudok
  ebben a hirben az a nagy szám, hogy már mobilra is készült ilyen

  2. Vakoknak már nagyon profi felolvasoprogramok készültek, állami támogatással
  pl. http://www.vakalap.hu/Letoltesek.html
 • Tetsuo #6
  Tudsz vmi címet?
  /más: a Windowsban van vmi beszédfelolvasó, de az nagyon gyatra progi (mintha demo lenne) annak mi az értelme? Illetve van-e olyan progi ami felolvassa nekem a txt-t?
 • echo #5
  ha meglehet csinálni, csodálom hogy még nincs magyarul. szerintem elég eladható lenne. talán én is fizetnék érte. pedig ez nem kis szó :)
 • Cat #4
  angol van csak
 • mechorg #3
  Géphez tudtok ilyen programot?
 • aDannyBoy #2
  Végülis ha ráveszed a tanárt, hogy dumáljon neked az officban, akkor megoldható, bár az is csak angolul, kínaium és japánul. :)

  Előnyben nyelvszakosok.
 • echo #1
  De gondolom ilyen még magyarul nincsen... Elég jó lenne felvenni egy előadást, és aztán text file-ban megkapni :)