Specker Balázs

Figyelemtesztelő mobiltelefonra

Egy amerikai intézet olyan szoftvert fejlesztett ki, amelynek segítségével a telefonáló megtudhatja, hogy a vonal túlsó felén lévő partner valóban mutat-e érdeklődést a beszélgetésre.

A szoftvert a mobiltelefonokra fogják elepíteni, és a beszéd hangalakjának és hangszínének elemzésével értékeli a kommunikációt. Ezután, egy egytől százig terjedő skálán meghatározza, hogy a beszélgetőtárs mennyire volt hajlandó a csevegésre. A Jerk-O-Meterre (barom-méterre) keresztelt szoftver tervezője, Anmol Madan úgy véli, találmányával megelőzhetőek lesznek a párok közötti veszekedések, mert a beszélgetés folyamán végig tisztában lesznek azzal, hogy a másik teszteli őket, és rá lesznek kényszerítve, hogy figyeljenek. A termék akár a telemarketinges cégek és a PR-menedzserek számára is hasznos lehet, már amennyiben tényleg hiteles képet mutat.

A program különböző matematikai algoritmusok segítségével méri majd a stressz, valamint az együttérzés fokát a személy hangjában. Emellett azt is nyomon követi majd, hogy az illető milyen gyakran szólt bele a kagylóba beszélgetés folyamán. Ha az érdeklődés lankadni kezd, egy üzenet jelzi az érintetnek "Ne légy faragatlan!" vagy "Legyél egy kicsit kedvesebb!" - olvasható a vnunet.comon. A száz ponthoz közeli eredményeknél pedig a "Te egy rendes beszélgetőtárs vagy" felirat jelenik meg a kijelzőn. Ugyanakkor a Jerk-O-Meter arra is beállítható, hogy a vonal a beszélgetőpartner hangját tesztelje és akár ilyen üzenetekkel értékelje a hallottakat: "Ez a személy meglehetősen faragatlanul viselkedik. Megszakítsam a vonalat?".

Frank Guenther, a Bostoni Egyetem kognitív- és idegrendszer kutatója kétségeit fejezte ki, mivel számos nem nyelvi nyom van az emberi beszédben, mint például gondterhes szünetek, egyenletes hangmagasság, lassú beszédtempó, ami unottságot vagy az érdeklődés hiányát fejezhetik ki - fejtette ki a professzor a Globetechnology oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #22
    Az miért nem jut eszükbe, hogy a hangminőségen javítsanak? Ezen a téren bőven van még hova fejlődni.
  • jefferson83 #21
    Világon a legtöbb válást a házasság okozza, ez tény!
  • Caine #20
    Ez a kis találmány a legtöbb szakítás és válás okozója lehet a világtörténelem során ...
    Ezt a baromságot
  • Hegyikecske #19
    ha az ember ne mtudja megállapítani telon keresztül atársa hangulatát akkor az már régen rossz, annál is inkább mer nem minden statisztikát lehet számadatokkal kifejezni
  • voodoothursday #18
    a nőpótlón már próbálkoznak
    3g virtual girlfriend
  • Yv@n #17
    Póráz mobil rúlz.
  • maozedong #16
    geigermüller számlálót a mobilba!!!
  • smv #15
    Ennek a hírnek a nevét miért olvasom mindig figyelemfelkeltő mobilokra -nak?
  • cSuwwi #11
    Már az első 3 szóból látszik, hogy hülyeség.

    Egy amerikai intézet...
  • H4rdstyl3 #10
    Szerintem hülyeség...