Berta Sándor

AMR - jobb hangminőség a mobil beszél­getéseknél

A T-Mobile mobilszolgáltató és az Ericsson mobiltelefon-gyártó cégek a vezetékes telefonálásnál megszokott hangminőségnél is jobb minőségű beszédátvitelt szeretnének meghonosítani világszerte.

A két vállalat ezt az Adaptive Multi-Rate (AMR) Wideband beszédkódoló eljárás segítségével akarja elérni. A tervek szerint az AMR Wideband használatával a mobiltelefonálásban HiFi minőségű hangátvitelt lehet majd megvalósítani. A cégek az új technikát 150 felhasználó bevonásával már tesztelték Hamburgban és Kölnben. Az AMR-t 2008-ban szeretnék világszerte bevezetni.

A T- Mobile képviselői elmondták, hogy a jövőben folyamatosan állnak majd át az új technikára és a cég végül már csak és kizárólag az AMR-t akarja használni. "A 100 és a 7000 Hz közötti frekvenciatartományt vizsgáljuk meg. Az eddigi technikáknál ez az érték a 300 és 3400 Hz közötti frekvenciatartomány volt" - nyilatkozta Jörg Hesse, az Ericsson globális megoldások menedzsmenti igazgatója.

Az AMR esetében a kódolás felöleli a teljes beszédspektrumot, amelyre a hang természetes visszaadásához van szükség. Az új technika esetében egyébként ugyanazokat az adatátviteli módszereket használják, mint amiket eddig is használtak. A szakemberek elmondták, hogy a használt bitráta minimum 6,6 kbps, maximum 12,2 kbps lehet. A technika lényege a kapcsolattól függően változó adatátvitel: ha a kapcsolat lassú, erősítenek a kódoláson, így kevesebb adatot kell átvinni, de ezzel persze a hangminőség is romlik. Az intelligens rendszer azt is lehetővé teszi, hogy az operátorok bázisállomásonként állíthassák be, hogy a kapacitást, vagy a minőséget tekintik elsőrendűnek. Ebből nyilvánvalóvá válhat, hogy az új technika elterjedéséhez azonban nemcsak új készülékek kellenek, de szükséges az is, hogy a szolgáltatók hálózata is támogassa a kodeket.

Az AMR Wideband elsősorban zajos helyszíneken (egy stadionban, vezetés közben vagy egy rendezvényen) segíthet majd az embereknek a tökéletes minőségű beszélgetésben, illetve lehetővé teszi az akár suttogva kimondott szavak és mondatok továbbítását is. Összességében mintegy 4-6 dB-es jel/zaj arány javulás érhető el. Az Ericsson első, a kodeket támogató új chipjei jövőre készülnek majd el.

Az első, átalakított Sony Ericsson Z800-as készülékekkel végzett hamburgi és kölni tesztek után a 150 résztvevő harmada nyilatkozott nagyon pozitívan az új technikáról. A tervek szerint a közeljövőben a világ más városaiban is tesztelni fogják az új eljárást és a két cég reméli, hogy egyre több mobilszolgáltató és mobiltelefon-gyártó vállalat dönt majd az AMR Wideband támogatásáról és folyamatos bevezetéséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frosty01 #4
    és akkor majd ha átállnak, fogom a kicsi telómat, bemegyek a szervízbe, és azt mondom hogy csókolom tessenek már átoperálni a mobilom, mert nem tok beszélgetni vele? :O
  • Gerygrey #3
    Ideje volt, egy jobb minőségű sztereó headset most is sokat javít a helyzeten, de azért volna még mit csiszolni a hangminőségen. Ahol jó a térerő, igenis ki kellene használni.
  • asysoft #2
    Kis térerőn semmilyen kódolás nem segíthet. Esetleg a többutas jelterjedésből adódó jelkiesést lehet úgy-ahogy kompenzálni (ahogy teszik ezt ma is), de ezt a GSM-mel nem igazán lehet kiküszöbölni:) Egyébként hifi ide vagy oda, ha a mostaninál jobb lesz a hangminősége (és miért ne lenne jobb), hajrá:)
  • PíszLávJuniti #1
    kis térerő mellett a mostani technika is használhatatlan beszédátvitelre. inkább ezen javítsanak.
    megjegyzem, hogy a Hifi 100 és a 7000 Hz tartománytól kicsit tágabb :)