Berta Sándor

Szöveget olvasó új mobil

Két új szoftvernek köszönhetően a vakok, a látássérültek és a gyengénlátók hangosan felolvastathatják a közelükben lévő szövegeket.

A programokat a Kurzweil Technologies és az Amerikai Vakok Szövetsége (NFB) szakemberei közösen fejlesztették ki. A KNFB Mobile Reader a vakoknak és a látássérülteknek, míg a KReader a nehezen olvasó vagy látó emberek számára készült. Az alkalmazásokat a Nokia N82-es mobiltelefonokra lehet telepíteni, segítségükkel a készülék egy szövegfelolvasó eszközzé válik.

A KNFB Mobile Reader a 2006-ban megalkotott KNFB Reader Classic utóda, amely egy kamerával kiegészített PDA és egy szövegfelolvasásra is képes optikai karakterfelismerő programot kötött össze. Az új eszköz nem csak újságok, étlapok vagy telefonkönyvek információinak beolvasására képes, hanem akár papírpénzek felismertetésére is használható. A készülék számára egyedüli problémát csak a nagy méretű betűk vagy a színes szövegek jelentenek.

A felhasználó a felvételre kiválasztott szöveg későbbi megjelenítési paramétereit beállíthatja, ebben egy külön alkalmazás is segít neki. Ráadásul bárki külön kereshet a szövegekben vagy akár egyetlen mondatban meghatározott szavak vagy fogalmak után, akár a szöveg felolvasása közben is.

A szakemberek szerint a jövőben a programok arcok felismerésére is képesek lesznek és később akár mobil fordítógépekként is megállhatják a helyüket. Az új KNFB Mobile Reader szoftver jövő héttől már kapható lesz az Egyesült Államokban, igaz egyelőre csak az angol nyelvű verziója lesz elérhető, ezt pedig még az idén más nyelvi kiadások is követik majd. A megoldás egyetlen hátránya az ára. A KNFB Mobile Reader szoftver potom 1600 amerikai dollárt kóstál, ehhez jön még a Nokia N82, ami szintén nem olcsó, Európában átlagosan 440 euróba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coco #3
    lehúzás.
  • marcee #2
    Annyiban igazat adok neked, hogy az ötlet egyszerűnek is nevezhető, bár szerintem inkább nagyszerű. De a kivitelezése már semmiképpen nem tűnik könnyűnek, pláne, ha azt vesszük, hogy még egy mai számítógépen is megizzadnak az OCR programok könnyedén. Én azt is aláírom, hogy a fejlesztés sokba került és azt viszonylag kevés vásárlótól kell beszedni, de az tény, hogy illene államnak/alapítványnak/jótékonysági világszervezetnek támogatnia egy ilyen projectet, akkor olcsóbb lehetne a végfelhasználónak.
  • sanner011 #1
    Nem tudom, miért nem gondoltak eddig erre.
    Egy tök egyszerű szoftverkombináció az egész, nem?
    És szerintem az n82-n kívül más symbianos Nokia is elbírna ezzel, csak akarat kérdése... :)
    Meg ez az ár... Így lehúzni ezeket az embereket, nincs így is elég bajuk?