SG.hu

A tabletek a laptopoktól lopják el az időt

Steve Jobs azt jósolta, hogy az iPadek olyan elterjedtek lesznek, mint az autók, ehelyett csak egy részpiacot birtokolnak. Az Apple pár napja frissített iPad-modelleket adott ki, amelyektől azt várja, hogy felpezsdítik a megereszkedett eladásokat.

Amikor Steve Jobs 14 évvel ezelőtt bemutatta az első iPadet, azt mondta, hogy van hely egy harmadik eszköz számára, amely a laptop és az okostelefon között helyezkedik el - feltéve, hogy ez a köztes eszköz jobban ellát néhány alapvető feladatot, mint a többi. Néhány ember számára egy tablet pontosan ezt jelenti: ha az ember YouTube-videókat néz vagy e-maileket küld, esetleg csak el akarja terelni a gyerek figyelmét, akkor kényelmesebb, mint a telefon vagy a számítógép. Az iPad azonban közel sem terjedt el annyira, mint a számítógépek és különösen az okostelefonok. Ahogy az okostelefonok egyre erősebbé, nagyobbá és világszerte elterjedtebbé váltak, az iPadet irrelevánssá tették.

Sokan szeretik a tabletjüket, és az sok ember szokásait megváltoztatta, de nem gyakoroltak széleskörű hatást. Az iPad története azt mutatja, hogy az olyan technológiai alapítók, mint Jobs, akiket a jövőbelátásukért tisztelnek, néha tévedhetnek. Ez hasznos tanulság, amikor az olyan vezetők, mint Elon Musk vagy az OpenAI-s Sam Altman jóslatokat hangoztatnak a közlekedés vagy a mesterséges intelligencia jövőjéről. Hónapokkal az iPad 2010-es debütálása után Jobs egy személyautókkal és teherautókkal kapcsolatos analógiát tett. Egy interjúban azt mondta, hogy a személyi számítógépek a jövőben is sok ember számára hasznosak lesznek, de egyre inkább olyanná válnak, mint a teherautók, miután az amerikaiak a városokba költöztek, és egyre kevesebb embernek volt szüksége a farmokon dolgozó járműre. Jobs azt mondta, nehéz megjósolni a jövőt, de úgy vélte, hogy az iPad olyan tömegpiaci eszközzé válhat, mint amilyenné az autók váltak a személyszállításban.

Nagyon nem volt igaza. Ehelyett az okostelefonok - köztük az ő saját iPhone-alkotása - váltak az emberek milliárdjai számára az online elérhetőség, az olvasás, a tartalomfogyasztás és társasági élet motorjává. Az okostelefon az autó, a laptop és a tablet inkább teherautók. A számok ezt mutatják. Az IDC piackutató cég szerint tavaly körülbelül 260 millió számítógépet adtak el, eközben évente körülbelül 1,1 milliárd új okostelefont adnak el világszerte. Az IDC becslése szerint 2023-ban közel 130 millió táblagép kelt el. Jitesh Ubrani, az IDC kutatásvezetője szerint az iPadek világjárványhoz kapcsolódó vásárlási hullámának köszönhetően - amely a számítógépeket is érintette - ma valamivel több embernek van iPadje, mint akkor, amikor az új iPadek eladásai egy évtizeddel ezelőtt tetőztek.

Mégis, emberek milliárdjai használnak okostelefont. Legfeljebb néhány százmillió embernek van tabletje. Az IDC várakozásai szerint a táblagépet használók száma innentől kezdve legfeljebb minimálisan fog növekedni. Az iPad hatását leginkább abban lehet mérni, hogy az emberek időt lopnak el, amelyet egyébként laptopokkal töltöttek volna.

Jobs elhibázott jóslata az iPadekről most is aktuálisnak tűnik, mivel a szakértők arra fogadnak, hogy a mesterséges intelligencia az okostelefont egyre inkább hiánypótló eszközzé teszi. Altman is azok közé tartozik, akik szerint a jövőben kevesebbet fogjuk használni az okostelefonunkat, és több feladatot fogunk átruházni MI-specializált hangalapú asszisztensekre, melyeket szemüvegként vagy bross-szerű csíptetőként viselhetünk. Majd meglátjuk. Jobs abban a 2010-es interjújából kihagyta a valóra vált tényt, miszerint az okostelefon - és nem az iPad vagy a laptop - lett az első számítógép, amelyet emberek milliárdjai használnak. Ez mindannyiunk számára intő példa lehet, amikor arról tanakodunk, hogy mi lehet a következő technológiai sláger vagy hiánypótló termék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #14
    "hogy valami értelmes munkára használták volna."
    hát pedig a C64-ezt és elődjeit komoly munkára (is) használták. Meg persze játékra. És a 80-as években az amit tudott az a vas azért az nagyon komoly volt. Mai szemmel nézve nem. De mai szemmel nézve az én első PC egy 286-os sem valami komoly vas.

    "akkor még nem is létezett normális számítógép (grafikus felületű)"
    én több mint 14 évig IBM gépeket supportáltam. Az as400-tól az i7 bezárólag mindent. Ezeknek a mai napig nincs grafikus felületük. És hát ezek igen csak normális gépek. ;)

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2024.05.16. 14:43:42
  • dagobratyo #13
    Az autós analógia szerintem valid, amióta tabletet szúrnak a műszerfal közepébe. :))
  • igazamvanvagyig #12
    még mindig egy vicc
    azert hasznalok google tabletet total commander stb....volt ipadem is pro buta egy vacak
  • kvp #11
    "Nagy marhaság! Nekem a 80-as években nem volt számítógépem, akkor még nem is létezett normális számítógép (grafikus felületű),"

    Tarsadalmi csoportokrol beszelek. Aki a 80-as evekben egy adott csoporthoz tartozott az azota vagy felnott vagy nyugdijba ment.

    Grafikus felulet meg mar akkor is volt, a c64 (geos) es az amiga (amiga os) mar letezett es elerhetoek voltak itthon is. En anno c64-en tanultam meg programozni... (c64-en ragcsalo hianyaban joystickkal is lehetett egereszni a grafikus feluletu programoknal)
  • Bruce_Willis #10
    Ez szintén hülyeség.
    Mi az hogy nem használod rendesen?
    Meglepődnél mennyi mindenre használom/használtam. Nem csak tartalomfogyasztásra, de tartalomgyártásra is.
    Konkrétumok, érvek nélkül, nem lehet vitatkozni. Írj már néhány példát mi az sok minden, amire te használnád, de nem képes rá.
    Az, hogy a fájlkezelés vicc, az egy lejárt lemez. Azon belül írj valami példát ami miatt nem lehet együtt élni a az iPadOS-el.
    Fájlkezelés nálam kimerül annyiban, hogy a fájljaimat Onedriveban tárolom.
    Van választék bőven. Nem kötelező az apple 'Fájlok' appot használni.
    Régen mindenki pendrive-ot akart bedugni a az ipad-be. Mit mondjak? Eléggé kőkorszaki.
  • Gabbbbbbbbbbbb #9
    >de manapság semmi olyan korlátozást nem érzek iPadOS-en és iOS-en sem, ami gátolna valamiben.

    Akkor nem használod rendesen, vagy legalábbis nem sok mindenre médifogyasztás/böngészésen túl. Fájlkezelés még mindig egy vicc, de annak örüljünk, hogy egyáltalán létezik.
    Nem mondom azt, hogy nem lehet -szinte- mindent megoldani, de nagyon körülményes a dolog.
  • Akva #8
    "akiknek a 80-as eveben nem volt otthon sajat szamitogepuk) igazabol csak egy telefon kell. "

    Nagy marhaság! Nekem a 80-as években nem volt számítógépem, akkor még nem is létezett normális számítógép (grafikus felületű), most meg nincs okostelefonom, de van PC-m, tabletem és laptopom. Igen viccesnek tűnt nekem, amikor a 80-as években három nagyfejű összedugta a fejét, fél óráig kódoltak, aztán a Commodore rajzolt nekik egy kört, és elélveztek. Vagy órákig szórakoztak egy kukac irányításával a labirintusban. Még ma sem értem, ennek mi értelme volt, mert olyat soha nem láttam, hogy valami értelmes munkára használták volna.
  • Bruce_Willis #7
    Majd nézz vissza kérlek ebbe a topikba:
    Lassan leomlanak az Apple elzárt ökoszisztémája köré épített falak
    Szeretném ha segítenél megérteni néhány dolgot.
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.05.15. 13:33:01
  • kvp #6
    Szemelyi szamitogepnek manapsag mar mindenki a telefonjat hasznalja. A tablet-ek jellemzoen vagy nagyobb kijelzos telefonok vagy billentyuzet nelkuli laptop-ok (csak a rajtuk futo szoftvertol fugg), hardveresen viszont otvozik a laptopok es a telefonok hianyossagait.

    Manapsag desktop gepet mar csak munkara erdemes venni, lassan laptopot is. Oktatasi celra a laptop es ujabban a tablet terjed, mig szemelyi szamitogepnek es fo tartalomfogyasztasi eszkoznek a telefon es ennek bovitett kijelzojekent a televizio van jelen. A tarsadalom tobbsegenek (azon retegeknek akiknek a 80-as eveben nem volt otthon sajat szamitogepuk) igazabol csak egy telefon kell.
  • grobs #5
    "Steve Jobs azt jósolta, hogy az iPadek olyan elterjedtek lesznek, mint az autók"

    Igen. SJ idejében a telefonok 3,5-4"-osak voltak, a legolcsóbb ipad pedig a legolcsóbb 10"-os, használható tablet volt. SJ kifejezetten figyelt arra, hogy legyen 0 USD-s iphone (amcsiknál), és a legolcsóbb ipad jó vétel legyen. Így képzelte el az ökoszisztéma építést. Ez teljesen kiveszett az apple-ből.
    Ma egy telefon 6"+ és a legolcsóbb ipad egyáltalán nem olcsó, a pro meg irgalmatlan drága. Sokadik eszköznek kevesen akarnak egy drága cuccot, hogy aztán ugyanazt csinálják rajta mint a telefonjukon.

    Nekem is van ipad-em. Itthon jórészt ezt használom. De ahhoz, hogy többre legyen jó mint iphone-om, már a minimum 300k HUF-os Air kellene. Ami kicsit húzós.

    Utoljára szerkesztette: grobs, 2024.05.15. 08:44:26