SG.hu

A Meta szerint a „folyótól a tengerig” nem gyűlöletbeszéd

A közösségi médiaóriás legfelsőbb tartalmi bírósága szerint a vitatott kifejezésnek „többféle jelentése van”. A döntés várhatóan tovább élezi az Izrael-Gázai háborúval kapcsolatos tartalmakkal kapcsolatos vitát.

A Meta által finanszírozott felügyeleti szerv úgy döntött, hogy a közösségi médiaóriásnak nem kell automatikusan eltávolítania a „folyótól a tengerig” kifejezést használó bejegyzéseket, amely a palesztin nacionalizmus évtizedes gyülekezési kiáltványa, és amely újjáélesztette az elfogadható beszéd határairól szóló vitát. A Meta Felügyeleti Testülete - egy független, akadémikusokból, szakértőkből és jogászokból álló testület, amely a platformon a kényes tartalmi döntéseket felügyeli - azt közölte, hogy az általuk vizsgált, a kifejezést használó bejegyzések nem sértik a vállalat gyűlöletbeszéd, erőszakra való felbujtás vagy veszélyes szervezetek dicsőítése elleni szabályait. "Bár a kifejezést egyesek úgy értelmezhetik, hogy az antiszemitizmust és Izrael és népe erőszakos kiirtását bátorítja és legitimálja, gyakran használják politikai felhívásként is a palesztin nép szolidaritására, egyenlő jogaira és önrendelkezésére, valamint a gázai háború befejezésére” - áll a testület határozatában.

A Meta szóvivője, Corey Chambliss közleményében elmondta, hogy üdvözli a testület vizsgálatát. "Bár minden irányelvünket a biztonságot szem előtt tartva alakítottuk ki, tudjuk, hogy ezek globális kihívásokkal járnak, és rendszeresen kérjük a Metán kívüli szakértők, köztük a Felügyeleti Testület véleményét” - mondta. Az izraeli-gázai háború miatti politikai összecsapás arra kényszerítette a vállalatot, hogy alaposan megvizsgálja a szabad véleménynyilvánítás támogatása és a veszélyes online gyűlöletbeszéd elfojtása közötti határvonalat, és a szerdai döntés tovább szíthatja a feszültségeket. Egyes zsidó csoportok azzal vádolták a közösségi médiaóriást, hogy a Hamász október 7-i, Izrael elleni, a háborút kirobbantó támadása után hagyta, hogy az antiszemitizmus elharapózzon a hálózatain. A Meta a digitális jogvédők és a palesztinbarát csoportok is bírálták, akik szerint elfojtotta az izraeli kormány és fegyveres erőinek jogos politikai kritikáját a háború alatt, amely a gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 40 000 palesztin életet követelt, és a régió nagy részét elüldözte.

Aktivisták és palesztinbarát tüntetők a „folyótól a tengerig” kifejezést használták, hogy kifejezzék támogatásukat a gázai és az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordánia palesztinjai iránt. A szlogen, amelyet gyakran követ a „Palesztina szabad lesz” kifejezés, a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti területre utal, beleértve Izrael államot is. Mások azonban úgy értelmezték a mondatot, mint Izrael kiirtására való felhívást, és egyes amerikai zsidó szervezetek szerint a mondat antiszemitizmusnak minősül.

A testület három olyan esetet vizsgált meg, amikor a kifejezés megjelent a platformon, köztük egy Facebook-videóhoz fűzött kommentet, amely a „FromTheRiverToTheSea” hashtaggel, valamint a #DefundIsrael és a palesztin zászló színeiben pompázó szív emojikkal volt ellátva. Egy másik esetben egy felhasználó lebegő görögdinnyeszeletek - a palesztin zászlót helyettesítő - képét posztolta a kifejezéshez, a következő komment mellett: „Palesztina szabad lesz". Mindhárom esetben a közösségi média felhasználói a Meta-hoz fordultak, hogy távolítsa el a tartalmat, de a vállalat úgy döntött, hogy fent hagyja a tartalmat. Ezek a felhasználók ezután a testülethez fordultak.

A testület szerint a posztok nem támadják kifejezetten a zsidó vagy izraeli embereket „erőszakra vagy kirekesztésre való felhívással”, így kívül esnek a vállalat gyűlöletbeszéd definícióján. A testület szerint az esetek nem sértik a vállalat erőszakra való felbujtás vagy veszélyes szervezetek vagy személyek dicsőítése elleni szabályait sem, mivel nem dicsőítik a Hamászt vagy annak tevékenységét. A kiválasztott esetek inkább azt mutatják, hogy a kifejezést a palesztinokkal való szolidaritásból használták - érvelt a testület. A Felügyeleti Testület konkrét ügyekben hozott döntései kötelező érvényűnek minősülnek.

A Metát közel egy éve vizsgálják azzal kapcsolatban, hogy hogyan kezelte az izraeli-gázai háborúval kapcsolatos tartalmakat. Nem sokkal a háború tavalyi kitörése után palesztin támogatók tömegei panaszkodtak arra, hogy a Meta elnyomta az erőszakot kommentáló vagy dokumentáló tartalmakat. Júliusban a vállalat bejelentette, hogy eltávolít több olyan beszédet, amely a „cionistákat” célozza, ahol a szó a zsidók és izraeliek helyettesítőjének tűnt, és dehumanizáló összehasonlításokat, ártásra való felhívásokat vagy a létezés tagadását tartalmazta. A Meta emellett egy csomó olyan esetet is említett, amelyekben a cionista kifejezést látszólag a bűnözőkkel való összehasonlításokkal együtt helyettesítőnek használták, például a „cionisták háborús bűnösök” mondatot. Ezekben az ügyekben még nem született döntés.

A Felügyeleti Testület négy évvel ezelőtti megalakulása óta számos kritika érte, miszerint túl lassan halad a döntések meghozatalában, míg mások megkérdőjelezték az árát és politikai relevanciáját. Az év elején a testület értesítette a munkatársait, hogy a technológiai ágazatban széleskörű megszorítások közepette elbocsátásokra kényszerül. Az elmúlt hónapokban azonban a Felügyeleti Testület igyekezett növelni befolyását azáltal, hogy egyre nagyobb ügyeket vállalt. A testület bizalmi testülete egy külön központ felállítását is vizsgálja, amely az európai digitális szolgáltatásokról szóló törvény által előírt fiókkorlátozásokkal kapcsolatos felhasználói fellebbezések beáramlását kezelné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #3
    Top comment
  • kvp #2
    Mivel az progressziv globalistak tamogatjak az iszlam ternyereset es megfelelne nekik egy globalis iszlam allam, abban az esetben ha ok adhatjak az uralkodo elitjet. A szaudi rendszer berendezkedese alapvetoen tetszik nekik. Ez azt is jelenti, hogy ahogy a 30-as evekben a new york-i nagytokeseknek lett volna tokejuk, lehetoseguk es idejuk megmeneni a zsidok nagyreszet es ennek ellenere nem tettek, ugy a mostani progressziv globalista nagytokeseket sem erdekli Izrael vagy a zsido nep megmaradasa.

    Ezek fenyeben az szamit gyuloleteszednek amit ok annak tartanak. A jelenlegi mainstream nyugati politika szerint a feherek lete is gyuloletet okoz, mig a zsidosag kiirtasa ujra nepszeru otlette valt a nyugati ertelmisegi korokben es a nyugaton elo iszlamista lakossag (helyileg egyre tobb helyen tobbseg) koreben.

    Ne felejtsuk el, a naci nemetorszagban a zsidok kiirtasa torvenyes volt. Marmint a naci torvenyek szerint. A facebook torvenyei szerint a Izrael eltorlesere felhivni torvenyes, fehernek (es most mar zsidonak vagy keresztenynek) lenni pedig gyuloletkelto. Az o weboldaluk, az o torvenyeik.
  • M2 #1
    Szerintem meg a White Power sem az, mégis kibaxtak!