14
  • Macropus Rufus
    "hogy valami értelmes munkára használták volna."
    hát pedig a C64-ezt és elődjeit komoly munkára (is) használták. Meg persze játékra. És a 80-as években az amit tudott az a vas azért az nagyon komoly volt. Mai szemmel nézve nem. De mai szemmel nézve az én első PC egy 286-os sem valami komoly vas.

"akkor még nem is létezett normális számítógép (grafikus felületű)"
    én több mint 14 évig IBM gépeket supportáltam. Az as400-tól az i7 bezárólag mindent. Ezeknek a mai napig nincs grafikus felületük. És hát ezek igen csak normális gépek. ;)

Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2024.05.16. 14:43:42
  • dagobratyo
    Az autós analógia szerintem valid, amióta tabletet szúrnak a műszerfal közepébe. :))
  • igazamvanvagyig
    még mindig egy vicc
    azert hasznalok google tabletet total commander stb....volt ipadem is pro buta egy vacak
  • kvp
    "Nagy marhaság! Nekem a 80-as években nem volt számítógépem, akkor még nem is létezett normális számítógép (grafikus felületű),"

Tarsadalmi csoportokrol beszelek. Aki a 80-as evekben egy adott csoporthoz tartozott az azota vagy felnott vagy nyugdijba ment.

Grafikus felulet meg mar akkor is volt, a c64 (geos) es az amiga (amiga os) mar letezett es elerhetoek voltak itthon is. En anno c64-en tanultam meg programozni... (c64-en ragcsalo hianyaban joystickkal is lehetett egereszni a grafikus feluletu programoknal)
  • Bruce_Willis
    Ez szintén hülyeség.
    Mi az hogy nem használod rendesen?
    Meglepődnél mennyi mindenre használom/használtam. Nem csak tartalomfogyasztásra, de tartalomgyártásra is.
    Konkrétumok, érvek nélkül, nem lehet vitatkozni. Írj már néhány példát mi az sok minden, amire te használnád, de nem képes rá.
    Az, hogy a fájlkezelés vicc, az egy lejárt lemez. Azon belül írj valami példát ami miatt nem lehet együtt élni a az iPadOS-el.
    Fájlkezelés nálam kimerül annyiban, hogy a fájljaimat Onedriveban tárolom.
    Van választék bőven. Nem kötelező az apple 'Fájlok' appot használni.
    Régen mindenki pendrive-ot akart bedugni a az ipad-be. Mit mondjak? Eléggé kőkorszaki.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    >de manapság semmi olyan korlátozást nem érzek iPadOS-en és iOS-en sem, ami gátolna valamiben.

Akkor nem használod rendesen, vagy legalábbis nem sok mindenre médifogyasztás/böngészésen túl. Fájlkezelés még mindig egy vicc, de annak örüljünk, hogy egyáltalán létezik.
    Nem mondom azt, hogy nem lehet -szinte- mindent megoldani, de nagyon körülményes a dolog.
  • Akva
    "akiknek a 80-as eveben nem volt otthon sajat szamitogepuk) igazabol csak egy telefon kell. "

Nagy marhaság! Nekem a 80-as években nem volt számítógépem, akkor még nem is létezett normális számítógép (grafikus felületű), most meg nincs okostelefonom, de van PC-m, tabletem és laptopom. Igen viccesnek tűnt nekem, amikor a 80-as években három nagyfejű összedugta a fejét, fél óráig kódoltak, aztán a Commodore rajzolt nekik egy kört, és elélveztek. Vagy órákig szórakoztak egy kukac irányításával a labirintusban. Még ma sem értem, ennek mi értelme volt, mert olyat soha nem láttam, hogy valami értelmes munkára használták volna.
  • Bruce_Willis
    Majd nézz vissza kérlek ebbe a topikba:
    Lassan leomlanak az Apple elzárt ökoszisztémája köré épített falak
    Szeretném ha segítenél megérteni néhány dolgot.
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.05.15. 13:33:01
  • kvp
    Szemelyi szamitogepnek manapsag mar mindenki a telefonjat hasznalja. A tablet-ek jellemzoen vagy nagyobb kijelzos telefonok vagy billentyuzet nelkuli laptop-ok (csak a rajtuk futo szoftvertol fugg), hardveresen viszont otvozik a laptopok es a telefonok hianyossagait.

Manapsag desktop gepet mar csak munkara erdemes venni, lassan laptopot is. Oktatasi celra a laptop es ujabban a tablet terjed, mig szemelyi szamitogepnek es fo tartalomfogyasztasi eszkoznek a telefon es ennek bovitett kijelzojekent a televizio van jelen. A tarsadalom tobbsegenek (azon retegeknek akiknek a 80-as eveben nem volt otthon sajat szamitogepuk) igazabol csak egy telefon kell.
  • grobs
    "Steve Jobs azt jósolta, hogy az iPadek olyan elterjedtek lesznek, mint az autók"

Igen. SJ idejében a telefonok 3,5-4"-osak voltak, a legolcsóbb ipad pedig a legolcsóbb 10"-os, használható tablet volt. SJ kifejezetten figyelt arra, hogy legyen 0 USD-s iphone (amcsiknál), és a legolcsóbb ipad jó vétel legyen. Így képzelte el az ökoszisztéma építést. Ez teljesen kiveszett az apple-ből.
    Ma egy telefon 6"+ és a legolcsóbb ipad egyáltalán nem olcsó, a pro meg irgalmatlan drága. Sokadik eszköznek kevesen akarnak egy drága cuccot, hogy aztán ugyanazt csinálják rajta mint a telefonjukon.

Nekem is van ipad-em. Itthon jórészt ezt használom. De ahhoz, hogy többre legyen jó mint iphone-om, már a minimum 300k HUF-os Air kellene. Ami kicsit húzós.

Utoljára szerkesztette: grobs, 2024.05.15. 08:44:26
  • Bruce_Willis
    "Azért nem terjedt el, mert az IOS korlátozásaival nehéz együtt élni egy ténylegesen számítógépnek használt eszközön"

Ez hülyeség.
    10 éve még igaz volt, de manapság semmi olyan korlátozást nem érzek iPadOS-en és iOS-en sem, ami gátolna valamiben.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    Azért nem terjedt el, mert az IOS korlátozásaival nehéz együtt élni egy ténylegesen számítógépnek használt eszközön és azért eink könyvolvasók is belerondítottak egy kicsit a számításba.

Mondjuk Bluetooth egérrel + billentyűzettel így is jobb, mint egy Chromebook.
  • Bruce_Willis
    "A tabletek a laptopoktól lopják el az időt"

A cikkíró mondjuk ezzel a mondatával nem tudom mit akar sugallni, de még azt megjegyezném, hogy nincs szarabb egy ölben tartott laptopnál. Még ha könnyű is.

"Ez mindannyiunk számára intő példa lehet, amikor arról tanakodunk, hogy mi lehet a következő technológiai sláger vagy hiánypótló termék. "

És az ilyen mondatokat sem tudom hová tenni.
    Intő példa? :D
    Azért nem megy olyan szarul az az ágazat. Ki írja ezeket a cikkeket?
    Majd nézz már utána légy szíves, hogy milyen szoftverek léteznek ipadre, és milyen szinten állnak. Talán nincs is olyan valamirevaló szoftver, ami ne lenne leprogramozva iPadre. Amíg ezek a cégek támogatják a platformot, addig nem fog a süllyesztőbe kerülni. És láthatóan az apple sem engedte el az ipadet.

Bárcsak az elektromos autó projektet is újragondolnák.
  • Bruce_Willis
    Ennek több oka van:
    1. Sokan nem tudják mire képes egy iPad
    2. Magas az ára
    3. Kevés az a feladat, melyet gyorsabban el lehet végezni egy iPad-el, mint egy laptoppal, vagy egy PC-vel. Ezért még mindig nem tud kiváltani egy PC-t. Vagyis ki lehet váltani, mert számtalan olyan applikáció van, amivel meg lehet oldani mindent, de én például százszor gyorsabban elvégzek bármit PC-n mint iPaden. Ezért inkább nem pazarlom el az időmet.
    4. Az okostelefon térnyerése miatt.
    5. A mérete miatt

Az okostelefon térnyerése azért akkora, mert vannak igénytelen emberek, akik mindent okostelefonon csinálnak. Számtalanszor előfordult már hogy egy grafikával órákig pöcsölök, és az ügyfél közli hogy ő nem látja azt az elemet, amelyről beszélek, vagy hogy az nem fekete, hanem szürke stb. És persze akkor jövök rá hogy egy fostalicska okostelefonon nézi azt, amit legalább egy 10"-os méretben illene megtekintenie.
    A másik kedvencem, mikor valaki azzal dicsekszik, hogy telefonon néz filmet. Háát... én biztos nem lennék képes egérmozit nézni. Ez már igénytelenség. Még böngészni sem szeretek telefonon.

Jobs szerintem főleg az iPad-ek tudására fókuszált, mikor azt vizionálta, hogy az iPad tömegpiaci eszközzé válhat. Abban nem tévedett, mert mint írtam, képes kiváltani eszközöket, már szinte mindent el lehet végezni rajta, a 3d modellezéstől a videóvágásig. Azt viszont kevésbé gondolhatta át, hogy a vezérlés ipaden sokkal lassabb. Gondolok itt arra, hogy egér és billentyűzet segítségével bármilyen grafikai munkát fényévekkel gyorsabban el lehet végezni. És sok más műveletet is. Excelezni is lassú. Jegyzetelni viszont brutál jó rajta a pencil 2-vel.

A másik amire nem gondolt Jobs az ergonómia. Kényelmetlen mindent ipaden csinálni. Persze az ipad fórumon pont azt hangoztatja mindenki hogy milyen kényelmes, csak szerintem normális ember nem akar egész nap kanapén fekve imitálni a munkát, vagy fotelben gubbasztani lefelé nézve. Én a laptopon való egész napos munkát az irodában sem tudom értelmezni. Ha lefelé néznék egész nap, akkor azt a nyakcsigolyám bánná. Csak mobileszközként tudok tekinteni a laptopra, vagy ritkán 2-3 órás munkára.

Szóval ha a munkakörnyezet ergonómiáját tekintjük, akkor az ipad kiesik a kosárból. A méretét tekintve, arra sem jó hogy mindig kéznél legyen, az átlagembereknél is akár. Főleg ha nem autóval járnak. Így aztán sokak szemében megmarad szórakoztató eszköznek. Annak viszont drága.

2014-ben vásároltam az első ipademet, és jó pár évig beszippantott, annyira élveztem. Mindig nálam volt és szinte mindent azzal csináltam, vagy azzal akartam csinálni. (Kivéve filmet nézni.) Aztán észrevettem hogy rohadtul rontja a szememet. Főleg a Pro 11". A régebbi pro készülékeken nem éreztem ennyire. Úgyhogy most már én is alig használom. Inkább a PC- mellé ülök. És persze mióta 350e fölé kúszott az ára, nem is cserélem évente.

Azoknak ajánlom, akik szeretnek tollal kreatív munkát végezni, vagy sokat jegyzetelnek. Aki megteheti, otthoni tartalomfogyasztásra is vehet egyet. Gyerekektől viszont távol tartanám, és a függőségre hajlamos emberektől.
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.05.15. 01:00:20