SG.hu

Nem kölcsönözhet online könyveket az Internet Archive

A vita a világjárvány kezdetekor kezdődött, amikor a szervezet kiterjesztette az online könyvgyűjteményhez való hozzáférést.

Amikor a világjárvány első napjaiban országszerte ideiglenesen bezártak a könyvtárak, az Internet Archive - egy olyan szervezet, amely olyan anyagokat digitalizál és archivál, mint a weboldalak és a zene - azt találta ki, hogy a szkennelt könyvekből álló könyvtárát ingyenesen olvashatóvá teszi egy online adatbázisban. A könyvtár jogszerűségének kérdése hosszan tartó saga lett, amely most talán végre véget ért, amikor egy fellebbviteli bíróság megerősítette, hogy az Internet Archive megsértette a szerzői jogi törvényeket azzal, hogy licencszerződés nélkül terjesztette tovább ezeket a könyveket. A manhattani második kerületi fellebbviteli bíróság döntése győzelmet jelent a 2020-ban pert indító nagy könyvkiadók számára, és precedenst teremthet a szélesebb körű digitális archívumok jogszerűségét illetően.

"Az alperes megkísérelte azt, amit korábban még senki sem tett meg, azaz egész könyvek engedély nélküli, jogosulatlan terjesztését kölcsönzésnek nevezte” - mondta Maria A. Pallante, az Amerikai Kiadók Szövetségének elnöke, aki segített koordinálni az iparági választ. "Természetesen örülünk” a döntésnek, mondta. Egy szövetségi bíróság 2023 márciusában az Internet Archive ellen döntött, és az archívum számos művet eltávolított online könyvtárából. A szervezet tavaly szeptemberben fellebbezett a döntés ellen. A végső fellebbezés esetleg a Legfelsőbb Bíróság elé kerülhet.

Az Internet Archive közleményében azt írta, hogy „felülvizsgálja a bíróság véleményét, és továbbra is védelmezni fogja a könyvtárak könyvek tulajdonlásához, kölcsönzéséhez és megőrzéséhez fűződő jogait”. Fellebbezésében a nonprofit szervezet azzal érvelt, hogy a Free Digital Library-t az úgynevezett fair use törvények védik, és hogy a könyvek szkennelése az anyag közérdekből történő átalakító felhasználása. A bíróság határozottan elutasította ezt az állítást. Ha az Internet Archive „a művek felhasználását átalakító jellegűnek értelmezné, az jelentősen szűkítené - ha nem is iktatná ki teljesen - a szerzői jogtulajdonosok kizárólagos jogát a származékos művek elkészítésére” - áll a határozatban. "Ha jóváhagynánk a művek IA általi felhasználását, a fogyasztóknak vagy a könyvtáraknak nem sok okuk lenne arra, hogy a kiadóknak fizessenek a tartalomért, amelyhez az IA weboldalán ingyenesen hozzáférhetnének”.

A könyvtár már jóval a világjárvány előtt is létezett, egy általa 'digitális kölcsönzésnek' nevezett rendszert használt, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy a beszkennelt könyvek másolatait egyenként olvassák el. Az Internet Archive a világjárvány idején megszüntette a megtekintési korlátokat. Az Internet Archive a kiadókhoz intézett, az alsóbb fokú bíróság döntésének visszavonására irányuló beadványában azt állította, hogy több mint 500 000 könyvet távolított el nyilvános archívumából. "Az emberek aggódnak a könyvek betiltása és a könyvtárak finanszírozásának csökkentése miatt, de nem tudom, hogy igazán tudatában vannak-e annak, hogy mi folyik az elektronikus anyagokhoz való, csak licencalapú hozzáférés felé mutató mozgalomban” - mondta Brewster Kahle, az Internet Archive alapítója és digitális könyvtárosa. A könyvtárak „nem csak a könyvek Netflixes viszonteladói” - tette hozzá. „A könyvtárak mindig is többek voltak ennél”.

A hagyományos könyvtárakkal ellentétben, amelyek licencdíjat fizetnek a kiadóknak azért, hogy könyveiket kölcsönzésre bocsátják, az Internet Archive adományozott vagy megvásárolt könyvek révén szerez példányokat, amelyeket beszkennel és feltesz az internetre. A nonprofit szervezet a Wayback Machine-ről is ismert, amely a múltbeli weboldalak népszerű adatbázisa.

Pallante a kiadók szövetségétől azt mondta, reméli, hogy az ítéletnek lesz hatása a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatokra, amelyek a könyvkiadók oldalain és máshol található adatokat töltik le termékeikhez, és ezzel potenciálisan alááshatják a kiadók úgynevezett származékos jogait arra vonatkozóan, hogy mit csinálnak a műveikkel. "Nincs rendben, hogy csak úgy elbitorolják ezeket a származékos jogokat” - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!