Gyurkity Péter

Az Apple és az Amazon tartja életben a tabletpiacot

A fenti két gyártó végzett a lista élén, ők viszont nem akadályozták meg a visszaesést.

Az okostelefonok piaca kapcsán arról már mi is beszámoltunk, hogy az első két helyezett kivételével nagyon nem lehetett oka az örömre a fontosabb gyártóknak, ez pedig a jelek szerint a táblák területén is így volt 2019 során. A teljes piac szűkülése egyértelmű, ez alól pedig csak az Apple és az Amazon tudott kibújni.

Az IDC tette közzé most saját részletes adatait, amelyek a teljes év fontosabb számait mutatják meg nekünk. Ebből kiderül, hogy ez a két cég tudta csak növelni saját részesedését (a szegmensen belül), míg a többiek visszaestek. Az Apple ezúttal a teljes torta 34,6 százalékát, az Amazon pedig (amely immár globális szinten egyben a legértékesebb márkának számít) 9 százalékot tudott magának megtartani, jócskán leszakadva a listavezetőtől. Előbbi cég sikerét leginkább az agresszív frissítési menetrenddel, valamint az árak lefaragásával magyarázták, amire jellemző, hogy az olcsóbb 10,2 hüvelykes iPad a teljes szállításaik 65 százalékát tette ki. Az Amazon eközben már inkább csak küszködött az amerikai piacon, viszont a komoly árkedvezmények révén (lásd Black Friday) végül mégis némi erősödést tudtak felmutatni.

A Samsung viszonylag jól muzsikált, amiben a billentyűzetbarát Galaxy Tab S6 segített, ez viszont önmagában nem tudta megakadályozni a visszaesést – bár időközben már az első 5G-tábláról is lerántották a leplet, amely éppen ezen típus módosított változataként jelenik meg a piacon. A Huawei és a Lenovo (nem meglepő módon) ismét a számukra hazai területen mutatott fel komoly eredményeket, a többi régióban azonban nem sok vizet zavartak, így itt nem tudták kikezdeni a legnagyobbak főbb számait. Az amerikai szankciók nyilván szintén nem segítettek ebben, viszont sem az Apple, sem pedig az Amazon nem kényelmesedhet el, hiszen a szűkülő globális piac ezt nem teszi számukra lehetővé.

Maga a táblapiac egyébként tavaly 1,5 százalékkal esett vissza a 2018-as összesített adathoz képest, ez várhatóan idén sem fog komoly mértékben megváltozni, bár az 5G megjelenése kisebb lendületet hozhat magával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!