Berta Sándor

Búcsút int a virtuális valóság böngészőjének a Mozilla

A szoftvert négy évvel ezelőtt alkotta meg a szervezet.

2018 áprilisában derült ki, hogy virtuális valóság böngészőt fejleszt a Mozilla Alapítvány, s a számos készüléken és platformon alkalmazható program neve Firefox Reality lesz. A nyílt forráskódú alkalmazás 1.0-s változata 2018 szeptemberére készült el és kizárólag a virtuális vagy a kiterjesztett valóságban való használatra lett tervezve. A Mozilla most blogbejegyzésében jelentette be, hogy a virtuális valóság böngészőben használt technológiát az Igalia cég hasznosítja tovább. A fejlesztési alapelvek semmit sem változtak, vagyis a cél egy olyan nyílt forráskódú szoftver megalkotása volt, amely tiszteletben tartja a felhasználók magánéletét.

Az Igalia által készített és bejelentett új program neve Wolvic lett, a Firefox Reality forráskódjára épül és már a jövő héten megjelenik. Ezzel párhuzamosan pedig a Firefox Reality eltűnik a különböző alkalmazásboltok kínálatából.

Brian Kardell, az Igalia fejlesztési tanácsadója közölte, hogy függetlenül attól, hogy mobilkészülékeken vagy asztali számítógépen keresztül kommunikálunk, a web mindenbe beleszövődik. Már annak segítségével kommunikálunk, tájékozódunk és szórakoztatjuk magunkat. Az elmúlt néhány évben a kiterjesztett valóság igazán kiforrottá vált. A Firefox Reality projektet korábban azzal a céllal hozták létre, hogy a felhasználóknak választási lehetőséget adjanak és biztosítsák, hogy a webhez való nyílt és korlátlan hozzáférés erős maradjon a különböző eszközökön. Miután a felmerült az ötletek az Igalia tevékenységének központi elemei is, ezért a korábbi fejlesztést felhasználva hozták létre a Wolvic nevű böngészőt. A céljuk az, hogy a webes ökoszisztéma továbbra is egészséges maradjon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!