Berta Sándor

A Windows 11 alapértel­mezett böngészőjévé tehető a Firefox

A Mozilla a saját kezébe vette a probléma megoldását.

Augusztus végén derült ki, hogy ahhoz, hogy valaki a Windows 11-ben átváltson az alapértelmezett Microsoft Edge böngészőről egy másik programra, összesen 33 lépésre van szükség. Érthető, hogy a Google, a Mozilla, az Opera és a Vivaldi készítői amiatt aggódnak, hogy sokan nem vágnak bele a dologba és inkább lemondanak a szoftvereik alkalmazásáról.

A The Verge most arról számolt be, hogy a Mozilla nem várt tovább a Microsoft fejlesztőire, hanem úgy döntött, hogy maga oldja meg a problémát és a Firefox 91-es verziója óta lehetőséget kínál arra, hogy a program egyetlen kattintással a Windows 10 és a Windows 11 alapértelmezett böngészője legyen.

A Mozilla illetékesei közölték, hogy alaposan megvizsgálták a helyzetet és ezután egy olyan funkciót integráltak a Firefoxba, amely képes kijátszani az operációs rendszer "védőfalát". A cég azt közölte, hogy ahhoz, hogy a felhasználóknak valóban legyen böngészőválasztási lehetőségük, egy egyszerű megoldást kellett találniuk.

A Microsoft úgy reagált a hírre, hogy a biztonsági mechanizmus ilyen módon való kikerülése nem támogatott dolog és a Mozilla lépése gyakorlatilag a "rendszerbeállítások manipulálásának" tekinthető. Ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a társaság tesz-e válaszlépéseket az ügyben. Mindenesetre a Windows 10-ben alkalmazott gyakorlat minden fél számára jobb lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #9
  MS nagyon szeretne egy ujabb pert a nyakaba...
  Ha nem teszi o maga lehetove a konnyu valtast, akkor jobban teszi ha csondben marad, es hagyja hogy a Firefox megoldja maganak, es nem blokkolja...
 • Major #7
  A böngészőválasztás óta az FF lassan a már a mérési hibahatárra vetődött.
 • felemelő #6
  Mondjuk az EU (ha lenne töke) értelmezhetné a 33 lépést úgy is, hogy a MS szándékosan nem tartja be (csak látszatra) a böngészőválasztási előírását.
  Vagyis ha 30 napon belül nem oldja meg repüljön megint pár milliárd bünti.

  Én szeretem a MS-ot (azt használom, abból élek), de egy EU méretű gazdasági egység ne hagyja már hogy a multik a fejére sz¤rjanak.
 • mumoka 2012 #5
  a ms-nek megint meg kell lobogtatni a ceket a bírságról mert a monopol meg a választás lehetőség kizárása büntetendő dolog eböl márt volt cirkusz anno az a gond a cégnek nincs kellő memóriája mert nem tanul semmiből pedig 1000 hibát követet már el.
 • dyra #4
  Nem tudom mivel kell szopatnia még az MS-nek az embereket, hogy lejöjjenek róla.
 • gothmog #3
  „nem támogatott dolog és a Mozilla lépése gyakorlatilag a "rendszerbeállítások manipulálásának" tekinthető”
  Dúrva. Szóval a paraszt csak ne manipulálgassa a rendszerbeállításokat? Jönni fog a rendőr és rácsap a kezére?
  Nyilván nem, viszont esélyes, hogy a microsoft az első adandó alkalommal visszacsinálja majd ezt a „manipulálást”.
  Jó étvágyat hozzá.
 • blehel #2
  az a baj, hogy 5 évig szólt ez a kötelező böngészőváltásos dolog... Jelenleg semmi sem blokkolja a MS-t, hogy ismét ezzel a szar trükkel éljen. És él is.
 • kvp #1
  A regi gyakorlat az volt, hogy egy listaban be lehetett jelolni, hogy milyen kiterjeszteseket szeretnenk a programhoz rendelni es program fuggoen voltak kitoltve elore tobbnyire egy-egy mind es egyik sem gombbal alul. A legtobb esetben minden ki volt jelolve aminek meg nem volt tamogatott programja es kezzel kellett megadni ahol mar volt. Ezt a folyamatot szedtek szet kiterjesztesenkentire, tehat 2-3 kattintasbol csinaltak 40-50-et, hatha megunja a felhasznalo. Es akkor minden nagyobb frissitesnel megkerdezi a rendszer, hogy szeretnenk-e egy gombnyomassal visszavaltani a microsoft alapertelmezett termekere. Ha bezarjuk a kerdest a fenebe, akkor is visszavalt.

  A microsoft pedig ezek utan kozolte a firefox-osokkal, hogy ki fogjak oket tiltani a fenebe a windows platformrol (van egy fekete lista, amiken szereplo programokat automatikusan blokkol a rendszer, pl. ilyen a netcat is), ha nem tartjak be azokat a szabalyokat amiket egyebkent ok nem tartanak be es nem is fognak betartani. Ezzel figyelmen kivul hagyjak a kotelezo bongeszo listat es egykattintasos menut amit az EU irt elo szamukra egy korabbi per vegen. Raadasul ott a visszavaltast es annak kerdezgeteset is megtiltottak nekik. (gondolom az EU-s kepviseloket is zavarta ha beleirtak) Na most a microsoft ezt azota valahogy elfelejtette es amig nem erkezik meg egy ujabb vaskos birsag a cimukre, addig nem is fog eszukbe jutni.