Berta Sándor

Virtuális valóság böngészőt fejleszt a Firefox

A program lehet az első platformokon átnyúló böngésző a virtuális és a kiterjesztett valóság eszközök számára.

A Mozilla bejelentette, hogy új szoftvert készít, amelynek neve Firefox Reality lesz. Az új kiadást teljesen az alapoktól fejlesztik és a nyárra készülhet el. A szervezet elismerte, hogy természetesen már most is vannak megoldások a különböző szemüvegekhez, amelyek lehetővé teszik a webes böngészést, de azok platformspecifikusan érhetők el és zárt rendszerek. A Firefox Reality ezzel szemben független lesz, s számos készüléken és platformon lesz hozzáférhető.

A Firefox Reality GitHub oldalán fellelhető információk alapján az előzetes fejlesztői kiadás kompatibilis a Samsung GearVR, az Oculus Go, a HTC Vive Focus termékekkel, valamint a Qualcomm és az ODG szemüvegeivel. A Firefox Reality forráskódja már tesztelhető a Google Daydreamen és az Androidot futtató különböző eszközökön. A használt webes motort és az első kezelőfelület-terveket a Mozilla egy videóban mutatta be.


A Mozilla közölte, hogy a vegyes valóság jövőjét nem a zárt alkalmazások jelentik, hanem a felhasználóknak mindig új tapasztalatokat kell kínálni. Zökkenőmentesnek kell lennie az egyik virtuális tapasztalatból a másikba való átmenetnek. A szervezet hangsúlyozta, hogy a Firefox Reality jelenleg az egyetlen nyílt forráskódú böngésző a vegyes valóság területén. A program természetesen ugyanúgy védi a felhasználók magánéletét, mint a hagyományos asztali verzió, ráadásul a Firefox Quantum sebessége is megmaradhat az új változatban.

A Firefox volt az első böngésző, amely támogatta a WebVR nevű nyílt szabványt, amelynek segítségével a virtuális valóság tartalmak webes URL-ken keresztül oszthatók meg és próbálhatók ki, ezáltal sikerült megteremteni a megfelelő alapokat. De a Mozilla már a WebVR utódján dolgozik, amellyel a fejlesztők tartalmakat készíthetnek a virtuális valóság eszközökhöz. A WebXR a virtuális valóság mellett a kiterjesztett valóságot is támogatni fogja. Sean White, a Mozilla kutatási és fejlesztési vezetője kijelentette, hogy az új szabvány lehetséges alkalmazási területei lehetnek majd az elektronikus kereskedelmi alkalmazások, a közösségi játékok és az online meetingek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #8
    Kb 20 éve vannak 3D kezelőfelületek OS-re, szal kb ennyire nagy hír. Anno ezeket használni normál képernyőn kb annyi értelme volt, mint a Doom-mal szövegszerkeszteni. A VR-ban kicsit több értelme lenne egy ilyen neuromanceres/mátrix rendszernek. Csak hát hagyományos tartalmakra a 2D ablakos megoldás valszeg gyorsabb hatékonyabb.
  • wraithLord #7
    Hát a video alapján különösen értelmes koncepció... :D Egy virtuális térben buzerálsz távirányítóval egy 2D-s panelt. Úristen... :D

    De amúgy is mi értelme lenne... A böngésző nem szórakozás, ki a tököm akar forgolódni meg mutogatni netezés közben? Mondjuk nekem a VR-os játékok is annyiban merülnek ki, hogy érdekes meg minden, de hosszútávon inkább a hagyományosat választom. Még az Oculus Rift esetében is, amikor nem valami elb*szott irányítással kell szórakoznod, mint a HTC Vive-nál, csak "benne ülsz" a játékban. A különbség annyi, hogy ezt van értelme fejleszteni. De 3D-s böngésző minek? "Felhasználói élmény javítása"? :D
  • Skylake #6
    Ez a bejelentés sztenderd technológiai pávatánc. Lefordítom: "mi itt a Mozillánál, épp úgy mint mások, nagyon ott akarunk maradni a fősodorban, noha mondjuk a Firefox OS bukás lett, és az a működési modell, ami 10 éve sikeres volt számunkra, tök általános lett abban a szférában, ahol jelen vagyunk, és ez elég sz*pás nekünk. Ezért bedobunk egy ilyen témát, ez most divatos, és kellően megfoghatatlan. Tökre érthetetlen, hogy milyen igényt fedünk le ezzel, de a mai világban, amikor mindenki gurít valami hajmeresztőnek tűnő dolgot, mi sem maradhatunk le."

    Közösségi játékok és online meetingekhez köthető AR / VR szereplők esetében eléggé le vannak osztva a lapok szerintem.
  • kvp #5
    voltmar... Szo szerint, ugyanis anno a netscape-hez keszult 3D-s uzemmod plugin. Mivel a weboldalak alapvetoen meg most is 2D-sek es ha van 3D tartalom akkor is a 2D-s ablakban jelenik meg, ezert nem sok ertelme lenne ma sem, mint ahogy 20 eve se volt. Ugyanez igaz egy szovegszerkesztore is, attol hogy 3D a ter meg VR meg sik marad a virtualis papirlap aminre a szoveg kerul.
  • duke #4
    Ez nyilvanvaloan egy vicc, es amugy is kivitelezhetetlen. A sima firefox bongeszo gyakran 6 GB ramot hasznal. Akkor ez mennyit hasznalna ? Szerintem a kovetkezo evekben nem lesz olyan asztali gep, amibe belelehetne tenni annyi ramot, ami kepes lenne futatni. Mire gondolnak, hogy majd mindenki szerver gepet vesz 12 TB memoriaval ?

    Utoljára szerkesztette: duke, 2018.04.06. 17:03:58
  • AgentKis #3
    Ez ok. Szép is, jó is.
    De milyen valós igényt lehet lefedni ezzel? Vagyis minekez?
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2018.04.06. 13:02:00
  • Sir Cryalot #2
    Kb. annyit kell gondolkodniuk rajta hogy ráugorjanak-e az ingyenreklám adta lehetőségre mint amennyit az sg-s cikkíró gondolkodik hogy le kell-e hozni egy n+1 -ik ingyenreklámot mint "címlapsztori" a hírfogyasztózombiknak.
    Szóval,
    tényleg ilyen instant jellegű a cucc.
  • CairoJack #1
    Instant fail.