Berta Sándor

Asztali böngészőt fejleszt a DuckDuckGo

Az internetes kereső készítői egy olyan szoftveren dolgoznak, amely a magánélet védelmét helyezi előtérbe.

Gabriel Weinberg, a DuckDuckGo alapítója és vezérigazgatója a blogbejegyzésében azt írta, hogy az új program MacOS-kompatibilis változatát tesztelik és a böngésző később a Windows operációs rendszerre is elérhető lesz. A projekt részleteinek többsége egyelőre nem ismert. Az viszont igen, hogy a magánélet védelmével kapcsolatos beállítások többsége alapesetben már aktiválva lesz és a megfelelő opciók választásához a felhasználóknak nem kell majd sok menüponton keresztül kattintaniuk.

Az új fejlesztés kap egy külön gombot, amely már a DuckDuckGo mobil alkalmazásában is megtalálható. Az arra való kattintással a teljes böngészési előzmény és az összes eltárolt adat eltávolíthatóvá válik, valamint az összes megnyitott ablakot is be lehet majd zárni.

Más böngészőkkel ellentétben a DuckDuckGo egy az operációs rendszer által biztosított motort akar alkalmazni és nem a Chromiumra fog épülni, így a kezdetekkor számos funkció hiányozhat majd. Egyes opciókat sosem fognak integrálni a szoftverbe, hogy ne veszélyeztessék az emberek magánéletét. Ráadásul az internetezők a megálmodott átlátható kezelőfelületből is profitálhatnak majd. A folyamatban lévő tesztek ellenére még nem lehet tudni, hogy a program végleges változata mikor jelenhet meg, a cég ugyanis nem közölt várható megjelenési időpontot sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Sajnos ez nem a bongeszon mulik. Ki lehet kapcsolni a sutiket es minden mast, de amig van javascript, addig a bongeszo profil alapjan passzivan is tudjak azonositani a bongeszot es igy tisztan szerveroldali modon is lehet kovetni egy gepet.

    Sutik nelkul viszont nagyon nehez az oldalon beluli kovetes, tehat ezek letiltasat nem erdemes hasznalni. Az oldalak kozti suti megosztas tiltasat pedig elvileg a cross site scripting vedelemnek biztositania kellene.

    A kacsas csapat csak a gepen beluli naplozast tudja megszuntetni. A chrome-ban is van egy kvazi inkognito mod, amibol valo kilepes mindent torol abbol a munkamenetbol es van gyorsbezaras gomb is. Ez persze ugyanugy csak a kliens oldali adatokra vonatkozik.

    ps: A bongeszoprofil nelkul sajnos nem igazan mukodne a bongeszo, mert abban olyan alap dolgok is benne vannak, mint a pontosido a gepen (msec-re) meg a html bongeszopanel merete. Ilyenekbol, amik nem tartalmaznak szemelyes adatot nagyon jo bongeszo ujjlenyomatot lehet osszeallitani, ami eleg az oldalakon at torteno kovetesre. Egyebkent a pontos ido meg par hasonlo adat akar az onion router-eken (tor bongeszon) at torteno kovetest is lehetove teszi es a kepes a bemeneti es kimeneti forgalom korrelalasara is. Ehhez kepest maga a bongeszo nem sokat tud tenni.
  • end3 #2
    Szerintem egy böngészőnek egy kérdést kell feltennie, akarom hogy kövessék az Interneten folytatott tevékenységemet vagy nem. Ezt kellene azután a jognak is számon kérni és következetesen szankcionálni. (Mellette lehet egy "white list", ahol mégis megengedhetem néhány meghatározott oldalnak, hogy mégis csak követhessenek.) Utána az egész böngésző-beállítást ehhez a döntéshez kell a fejlesztőknek igazítani. Pont.
  • kvp #1
    Az apple macos alatt is chromium motor van, csak az apple safari fele verzioja. Egyebkent valoszinuleg azert nem crhomiumot hasznalnak, mert pl. ios alatt csak az apple bongeszomotorjat szabad hasznalni es valoszinuleg szeretnenek ott is megjelenni.

    Szerintem a sima chromium jobb megoldas. Nincs ugyan egygombos torles, de cserebe meg a kacsasok sem szolnak bele, hogy mit csinal az ember.