Berta Sándor

Megmutatja a rejtett tárgyakat egy új kamera

Az objektumok akkor is láthatóvá válnak, ha akadályok mögött vannak.

Az Északnyugati Egyetem kutatói egy olyan új holografikus kamerát fejlesztettek ki, amely láthatóvá teszi az elrejtett tárgyakat - legyen azok akár a sarkon túl, az emberi bőrön vagy a ködben. A készülék a felbontásának köszönhetően az egészségügyben és az iparban egyaránt felhasználható.

Az eszköz koherens sugárzást vetít arra a területre, ahol a szakemberek valamilyen rejtett tárgyat gyanítanak. A sugárzás áthatol az adott anyagon vagy akadályon és az objektum visszatükrözi azt. A kivetített koherens sugárzást a visszatükröződés után egy számítógépes program alakítja át képpé. Az elérhető szubmilliméteres felbontás miatt az új eljárás olyan potenciállal rendelkezik, hogy a gyorsan mozgó objektumokat, például egy éppen verő szívet vagy egy autót is felderít, akkor is, ha az akadályok mögött található.

A rendkívül nagy felbontásnak köszönhetően a tudósok azt remélik, hogy a legkisebb ereket is megláthatják majd a bőrön át szinte valós időben. Számos más egészségügyi alkalmazási lehetőség is rendelkezésre áll vagy akár a műszaki rendszerek vizsgálata is megvalósulhat. Florian Willomitzer, a csapat tagja kijelentette, hogy a megalkotott prototípusaik látható vagy infra fényt használnak, de a működési elvük univerzális és akár más hullámhosszokra is kiterjeszthető. A rádióhullámok is alkalmazhatók a világűr kutatására, ahogy a hang a víz alatti világ feltérképezésére. Az eljárás számos területen használható és eddig csupán a lehetőségek kis részével éltek.

A szakemberek a Nature Communications oldalain nyilvánosságra hozták az eredményeiket és a tapasztalataikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atyuska #3
    Az ilyen képalkotáshoz sugárzás kell, ami nem túl egészséges egy élőlényre - szerintem.
  • repvez #2
  • kvp #1
    Az eredeti cikkben leirjak, hogy a nagy felbontas csak nagyon kis teruleten es nagyon kis latoszoggel erheto el. 1 kobmeteres dobozban mar csak centis, mig ennel nagyobb terfogat eseten meg kisebb felbontas erheto csak el. Egyebkent a trukk az, hogy minden nem tokeletesen fekete felulet tukrozodik, csak a legtobb felulet szetszorja a fenyt. Viszont ha tobb pontbol nezzuk a szort fenyt, akkor a visszaverodes idejebol ki lehet szamolni a direktben nem lathato visszavero felulet helyet. (tehat az elso felulet szorja a fenyt a masodikra, majd a masodik vissza az elsore es onnan az eredeti jel toredeke visszajut a kameraba, igy meg akar a Holdon levo fenyvisszavero tukrok tavolsagat is meg lehet merni, egesz pontosan)