Berta Sándor

Egyre több térfigyelő kamerát engedélyeztetnek Ausztriában

A korábbinál jóval több videokamerát szeretnének működtetni az osztrák magánszemélyek és cégek.

Az Osztrák Adatvédelmi Bizottsághoz (DSK) tavaly 700, idén eddig viszont már 500 térfigyelő kamera-regisztrálási, illetve -engedélyeztetési kérelem érkezett. Az ok egyszerű: év elejétől megváltoztatták a videomegfigyelő rendszerek bejelentésére vonatkozó szabályokat. A szupermarketeknek, fitneszközpontoknak vagy iskoláknak ezentúl is engedélyt kell kérniük a DSK-tól a térfigyelő készülékek felszerelésére és üzemeltetésére.

Vannak ugyanakkor kivételek is. Eva Souhrada-Kirchmayer, a testület munkatársa elmondta, hogy az év elejétől a bankoknak, az ékszerészeknek, a régiségkereskedőknek, az arany- és ezüstműveseknek, a trafikosoknak és a benzinkutaknak nem kötelező bejelenteniük, ha biztonsági videokamerá(ka)t szerelnek fel és működtetnek. Ebben az esetben ugyanis a biztonsági szempontok vannak előtérben. Ráadásul ezek a kivételek a kormányprogramban is szerepeltek és a kategóriába kifejezetten azok az egységek kerültek, amelyek fokozottan ki vannak téve veszélyeknek.

Szintén a kivételek közé tartoznak a családi házak. Ezek esetében sincs bejelentési és regisztrálási kötelezettség, viszont bizonyos követelményeknek meg kell felelniük. A legfontosabb, hogy az üzemeltetőnek bizonyítania kell tudni, hogy valamilyen veszélyek fenyegeti és emiatt szereltetné fel a készülékeket. A második fontos kitétel, hogy a felszerelt eszköz nem nézhet a szomszéd birtok, telek felé, mivel a szomszédok nem figyelhetők meg. A harmadik szabály, hogy minden felvételt a rögzítéstől számítva 72 órán belül törölni kell.

Jelenleg Ausztriában kereken 3200 térfigyelő rendszer van felszerelve. Korábban az ARGE DATEN osztrák adatvédelmi társaság arról számolt be, hogy a videokamerás biztonsági rendszerek 90 százalékát megfelelő engedélyek nélkül használják. A szervezet úgy becsülte, hogy az országban egymillió videokamera működik. Éppen emiatt változtattak a jogszabályokon. Aki ennek ellenére engedély nélkül üzemelteti a biztonsági kameráját, az akár 10 000 eurós pénzbírságra is számíthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!