Berta Sándor

Biztonságosabbá válhat a tűzoltók munkája

Mérnökök egy tűzoltósisakra egy 3D- és egy hőkamerát szereltek. így a bevetésen részt vevő tűzoltók kiszűrhetik a rájuk leselkedő kockázatok jelentős részét.

Brit, német, svájci, osztrák, olasz és spanyol cégek, szervezetek, valamint intézmények egyaránt szerepet vállaltak a PROFITEX nevű európai uniós projektben, amelynek célja, hogy biztonságosabbá tegyék a tűzoltók életét. A mentésben részt vevők helyzetét nagyon megnehezíti, amikor füstben kell tájékozódniuk. A sisakra szerelt 3D- és hőkamera ezen segíthet. A 3D-kamera a bevetés előtt feltérképezi a környéket és az adott épület virtuális 3D-s modelljét továbbítja a bevetést irányító parancsnoknak. A hőkamera felismeri a rejtett tüzeket, valamint az épületen belüli személyeket és az információkat továbbítja a tűzoltók szemei előtt elhelyezett átlátszó kijelzőkre.


Hannes Kaufmann, a Bécsi Műszaki Egyetem Szoftvertechnikai és Interaktív Rendszereket Fejlesztő Intézetének kutatója abból a nyilvánvaló tényből indult ki, hogy amikor egy ház ég, akkor a helyszínre érkező mentőegységeknek nincs idejük tervrajzokat keresni. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az információk hiányában gyakorlatilag nem tudják, pontosan mi is vár rájuk. Lehetőség van arra is, hogy az információkat továbbító adatkábelt az úgynevezett Lifeline vezetékbe integrálják, erre vannak a tűzoltók rákötve, amikor bemennek egy égő házba. Ez biztosítja, hogy később biztonságosan kitaláljanak. E megoldás előnye, hogy sokkal nagyobb és biztonságosabb adatátviteli sávszélességet tesz lehetővé, mint a rádiókapcsolat.

Az infrasugarak ugyanis a legsűrűbb füstön is képesek áthatolni és ezáltal pontosabb és biztonságosabb tájékozódást tesznek lehetővé. A kutatók a projekt részeként azt is tanulmányozzák, hogy ezekben a vészhelyzetekben az emberek mennyi információt tudnak befogadni. Amennyiben túl sok információval árasztják el a tűzoltókat, akkor fennáll a veszélye, hogy pont az igazán fontos adatok vesznek kárba vagy nem ismernek fel egy veszélyes helyzetet. "A rendszert már teszteltük. A 3D-modell több mint elegendő a tűzoltók bevetéseihez. Az infraszenzorok nagyon világosan megmutatják, hogy egy helyiségben vannak-e még emberek" - hangsúlyozta Hannes Kaufmann. Az új sisak nem csupán a tűzoltók életét könnyítheti meg, hanem a bajba került embereknek is nagyobb túlélési esélyt biztosít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    A hőkamerák árát tekintve egy ilyen sisak 2-3 milla alatt nemigen lehet, de közbeszerzés miatt sanszos a 8-10 millás ár... A tűzoltásban segédkező rejtőzködő erőforrások 1 lopással is akkora kárt tudnak majd okozni, mint egy tanár 5 éves bére!