MTI

Fejkamerát kapnak a fegyveres londoni rendőrök

Fejkamerákkal szerelik fel a londoni rendőrség fegyveres erőit a hatóság mai bejelentése szerint.

A Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police Service - szerint az intézkedés nagyobb átláthatóságot teremt és jobban ellenőrizhetővé teszi a rendőröket. A rendőrség fegyveres erőinek tagjai a sapkájukon vagy a golyóálló sisakjukon viselik majd a kamerákat. Testkamerákkal már felszerelték őket a 32 londoni kerületből harmincban, valamint például a kutyás egységeket is, de az elmúlt években megfogalmazott bírálatok szerint ez nem felelt meg a céloknak, és nem adott pontos képet egy-egy kérdéses helyzetről. A felvételek sokszor elmosódottak és rossz minőségűek voltak.

A londoni fegyveres rendőrök kameraviseléséről a brit fővárosban és az ország több nagyvárosában 2011-ben történt zavargások után született döntés. A zavargásokat egy fekete bőrű férfi halála váltotta ki, Mark Dugant rendőrök lőtték le. A Scotland Yard közölte, egyelőre vizsgálják annak lehetőségét, hogy a fedett akciókban miként lehet használni a kamerákat. Az új kamerákat olyan rendőrök fogják viselni, akik "jól láthatóan" fel vannak fegyverezve. Egyelőre ezer kamerát osztanak ki, október végéig pedig 22 ezret.


A testen viselt kamera képét sokszor takarta a gépfegyver

Matt Twist parancsnok szerint a rendőrség fegyveres tagjai rendkívül jól fogadták az intézkedést. A kamerák "jól dokumentált és pontos képet adnak a fenyegetésekről, amelyekkel szembesülnek és a gyors döntésekről, amelyeket meg kell hozniuk" - idézte a BBC a parancsnokot, aki hozzátette, a kamera mögött és a kamera előtt állók is jobban elszámoltathatók lesznek. London polgármestere üdvözölte a fejkamerák bevezetését. Sadiq Khan szerint ez fontos lépés a rendőrség modernizálásában, illetve a beléjük vetett bizalom növelésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #2
  Inkább az a baj, hogy olyan rossz a fizetés, hogy manapság már csak a szlöm megy el bármilyen hasonló munkára. Akik másra nem jók, és itt kiélhetik az elfojtott agresszivitásukat, és örülnek annak a kis hatalomnak amit megkapnak. Talán ez alól a hosszú kiképzési idő miatt a rendőrség még kivétel, de az összes egyéb testület (közterület felügyelettel az élen!) kritikán aluli emberanyaggal dolgozik.
 • Quintus #1
  Idézet a cikkből: "Sadiq Khan szerint ez fontos lépés a rendőrség modernizálásában, illetve a beléjük vetett bizalom növelésére".
  Egyébként nem mellékesen Sadiq Khan pakisztáni származású brit munkáspárti politikus, akit 2016. május 6-án London polgármesterévé választottak. A történelem során ő az első muszlim vallású politikus egy nagy nyugati civilizációjú főváros élén... Már ez is sokat mondó a kialakult "Brit" vagy mondjam, hogy "Angol" társadalom helyzetéről...
  Ha már ott, a híres Britannia szívében, ilyen lépésre van szükség a rendőrök irányában, akkor a fene megette az egészet. A világ többi országát pedig így ennek fényében már meg sem kell említeni.
  Annál a testületnél is bevezették a testkamerákat, ahol én látok el szolgálatot. A gyakorlatban ez úgy működött, hogy ha sikerült a felvétel (a kamerák nem éppen bizonyultak megbízhatónak a megfelelő működés szempontjából) akkor azt vizsgálták, hogy a szolgálatban levő személy mit hibázott, mit tehetett volna jobban, megfelelően viselkedett-e. Tehát csakis egy ellenőrző, és felelősségre vonást kereső folyamat részét képezte az egész kamerázgatás, és egyáltalán nem a kialakult szituáció objektív megismerése érdekében. Ha pedig teszem fel nem sikerült valamilyen okból kifolyólag a felvétel, akkor természetesen a szolgálatot ellátó személy sumákolt, befolyásolt, vagy akár szabotált valamit... (a vezetés szerint). És még egy kis érdekesség: a "vezetés" elvárta, hogy az intézkedés előtt az ügyfelet a felvétel készítése miatt az ide vonatkozó jogszabályokról tájékoztatni kell, és ennek is szerepelnie kellett a felvételen. Mire ezt elmondtuk az intézkedés alá vont személynek, ha addig nyugodt is volt, garantáltan idegbeteg lett, vagy hülyének nézett minket. Csodálatos, élményekkel teli tapasztalat szerzés volt a testkamera használat "magyar módra"!