Berta Sándor

Intelligens testkamerák jöhetnek

A rendőröket védő és ellenőrző kamerák valós idejű arcfelismerési funkciót kaphatnak.

A Motorola Solutions a mesterséges intelligenciára specializálódott Neurala nevű bostoni startuppal működik együtt azért, hogy intelligens kamerákat fejlesszen ki a biztonsági feladatokat ellátó hatóságok számára. Az utcai ellenőrzések vagy egy tüntetés során a rendőrök a közeljövőben pillanatok alatt - a személyazonosságot igazoló iratokba való betekintés nélkül - megtudhatják majd, hogy ki van éppen előttük, illetve hatékonyabban kereshetik az eltűnt személyeket vagy tárgyakat.

Massimiliano "Max" Versace, a Neurala alapítója kifejlesztett egy képfelismerő technikát, amely a gépi tanulásra épül és amely a kis méretű eszközökön, például egy Motorola Solutions Si500 típusú kamerán hasonló teljesítményre képes, mint a nagy teljesítményű számítógépeken. A munkát a SyNAPSE nevű program keretében a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) nevű ügynökség támogatta. A Neurala szoftvere képes lemodellezni az emberi agy folyamatait és azt, hogyan dolgozhatnak a neuronok. A megoldás rendkívül kevés programsort tartalmaz és csekély mennyiségű erőforrásra van szükség a működéséhez.


Paul Steinberg, a Motorola Solutions műszaki vezetője közölte, hogy a Lifelong Deep Neural Network (L-DNN) nevű technológia segítségével hamarosan lehetővé válik, hogyha megmutatják egy rendőrnek egy elveszett gyermek képét, annak kamerája, illetve az abban integrált mesterséges intelligencia megtanulja, hogy az miként néz ki és ezeket az információkat továbbíthatja az összes többi terepen dolgozó munkatársnak, akiket szintén felszereltek a megfelelő eszközökkel.

A Motorola egyébként a jövő rendőrségi bevetési központján is dolgozik, számos megoldást akarnak ötvözni. Az új központ egyesíteni fogja magában a drónokat, a testen viselt kamerákat és az okosszemüvegeket, s ezzel forradalmasíthatja a bűnüldözést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zulu12 #3
  http://horror-filmek.hu/wp-content/uploads/2017/04/the-predator.jpg
 • zriboliv #2
  GoPro helyett új vlogolós kamera?
 • esztyopa #1
  Rossz a csapásirány !
  Automata traffipaxot kellene beépíteni,ami rögtön - kiküldi a büntit...csak előbb 3-al megxorozza...