Berta Sándor

Testen viselt kamerát kapnak a német kalauzok

A lépésre azért került sor, mert az elmúlt években egyre több támadás érte a vasutasokat.

Hans-Hilmar Rischke, a Német Vasút (DB) biztonsági vezetője kijelentette, hogy meg akarják védeni a dolgozóikat és elsősorban az erőszakos támadások elleni védelemként kerültek az egyenruhákra a testen viselt kamerák. Az intézkedést egyelőre a berlini pályaudvarokon vezették be és hatékonynak bizonyult, ugyanis a készülékek elriasztották a lehetséges elkövetőket. A kedvező tapasztalatok miatt kiterjesztenék a programot más régiók vasútállomásaira is.

A DB egyik szóvivője hozzátette, hogy a Német Vasút biztonsági személyzetének tagjai közül néhányan már szintén hordanak testen viselt kamerákat, amelyek az eseményeket valós időben közvetítik a monitorokra. Az ilyen eszközöket viselő alkalmazottak egyenruháján a "videomegfigyelés" felirat olvasható.

A konszern adatai alapján az idei esztendő első felében 950 támadás történt vasúti alkalmazottak ellen, ez 10 százalékkal több mint az előző év hasonló időszakában. A legtöbb támadás a biztonsági őrök ellen irányult. Rischke közölte, hogy az idén 160 millió eurót fordítanak az ügyfelek és a munkatársak biztonságának szavatolására.

A német rendőrség szintén teszteli a viselhető kamerák alkalmazását, erről a CDU és az SPD tavasszal egyezett meg egymással. A cél az erőszakos bűncselekményeket elkövetők elrettentése és a komolyabb ügyekben a bizonyítékok biztosítása. Az Amerikai Egyesült Államokban már évek óta használnak a biztonsági erők testen viselhető kamerákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • regelek5 #7
    Részben egyetértek, de a kamera szerencsére mindenki ellen védeni fog.
  • gforce9 #6
    Mivel a migránsáradat óta legalább 50%-al ugrott meg a bűnelkövetések száma és mivel a migránsok ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön így elég egyértelmű, hogy mi az ok. Ráadásul a PC miatt ki sem lehet ezt mondani náluk. Inkább pénzt tesznek teskamerákba, ahelyett, hogy az okokat kezelnék.
  • regelek5 #5
    Szerinted mégis mi az ok, amit keresni kéne?
  • gforce9 #4
    Persze. Egy tömegközlekedési eszközön, ahol jellemzően sok a szemtanú és általában kamera is van amúgy is....

    Talán inkább arra kéne koncentrálni, hogy miért is ugrottak meg az ilyen esetek és szigorúbban büntetni. Annak van visszatartó ereje. Egy kamera nem fogja megvédeni a kalauzt és pompás, hogy ki lehet deríteni, hogy mi történt pixelre pontosan, csak épp ez nem fogja boldogítani az áldozatot, ha leszúrják.....
  • gemihu #3
    Hátrafele is lát?
  • ntex #2
    Teljesen jó a megoldás mert így rögzít minden incidenst és könnyebb lesz ítéletet hozni az ügyekben. Nem az lesz hogy ez ezt látott az meg azt látott és akkor ki kell találni kinek van igaza.
  • gforce9 #1
    Ja a kamera a megoldás....... véletlen se az okot keressék.