Berta Sándor

Maven projekt – pótolható volt a Google

Bebizonyosodott az, amit már évekkel ezelőtt tudni lehetett.

2018 március elején derült ki, hogy a Google az amerikai védelmi minisztériumot segíti, de a Maven projekt már 2017 áprilisa óta futott. 2018 április elején a konszern több mint 3000 dolgozója írta alá azt a Sundar Pichainak címzett nyílt levelet, amelyben a katonai fejlesztésekben való részvétel ellen tiltakoztak. A projekt ellenzőinek száma később meghaladta a négyezret. Majd ismertté vált, hogy a Google nem hosszabbítja meg a Pentagonnal folytatott együttműködést a mesterséges intelligencia területén. Paul Scharre amerikai biztonsági szakértő, a washingtoni Center for a New American Security (CNAS) munkatársa már akkor közölte, hogy a Google-t más cégekkel fogják pótolni.

Nos, most bebizonyosodott, hogy valóban ez történt. A Forbes magazin ugyanis azt közölte, hogy a Maven program folytatódott, a Google szerepét pedig - közvetett módon - az Amazon és a Microsoft vette át. A két IT-óriás egészen tavaly októberig működött együtt a projekt keretében az amerikai fegyveres erőkkel és a védelmi minisztériummal.

A Forbes birtokába jutott információk szerint a Maven egy 50 millió amerikai dolláros program és mind az Amazon, mind a Microsoft csupán a projekt egy-egy részéért felelt. A szerződéseket Jack Poulson, a Google mesterséges intelligencia kutatója találta meg és azok alapján az Amazon 20 millió, míg a Microsoft 30 millió amerikai dollárt kapott a kooperációért cserébe. Érdekesség, hogy a Maven projekt költségvetése eredetileg 15 millió amerikai dollár volt. Az Amazonnak kellett átvennie az objektumok felismerésével kapcsolatos feladatokat, amelyeket gépi tanulás segítségével kellett elvégezni és az épületek, a személyek, az egyes vidékek jellemzőinek és más stratégiai fontosságú információinak a megkülönböztetése volt a cél. A Microsoft feladata pedig az volt, hogy a mozgóképekből nyerjen ki adatokat és a drónok vagy a műholdak által rögzített videók elemzése automatikussá váljon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!