Berta Sándor

Dél-Korea fellépett az Apple és a Google ellen

A két cég egy új törvény értelmében köteles megnyitni a szoftverboltját külső fizetési szolgáltatások előtt.

Dél-Korea a világon elsőként próbálja hatékonyan szabályozni az Apple és a Google alkalmazásboltjait. A helyi törvényhozók egy új jogszabályt dolgoztak ki, amely már hatályba is lépett. A megalkotott törvény példaként szolgálhat az Amerikai Egyesült Államok és Európa számára.

A dél-koreai parlament nagy többséggel fogadta el a jogszabályt, amely kimondja, hogy a szoftverboltok üzemeltetői nem írhatják elő a termékfejlesztőknek bizonyos fizetési rendszerek használatát. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Apple App Store és a Google Play Store köteles lehetővé tenni más fizetési ajánlatok alkalmazását is.

A távközlési törvény másik pontja pedig azt taglalja, hogy a platformok működtetői nem késleltethetik a végtelenségig az új szoftverek vizsgálatát és bevezetését. Így gátolnák meg, hogy az Apple vagy a Google nyomást gyakoroljon a készítőkre vagy az alternatív fizetési rendszerek bevezetésére reagáljon. Az előírások ellen vétő társaságokra akár az éves bevételük három százalékát kitevő büntetés is kiszabható.

A szabályozás annak köszönhető, hogy a Google tavaly megpróbálta az összes fejlesztőt rávenni arra, hogy a saját elszámolási rendszerét használják. Ez komoly kritikát váltott ki a helyi internetes és IT-cégekből, amelyek most nagyon örültek a hírnek. A Dél-koreai Startup Fórum úgy fogalmazott, hogy üdvözli a módosítást és azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja a tisztességes piaci viszonyok fenntartása. A törvény érzékenyen érintheti mind az Apple, mind a Google bevételeit, hiszen az utóbbi vállalat 2019-ben 5,3 milliárd amerikai dolláros bevételt könyvelhetett el Dél-Koreában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!