Berta Sándor

Kivonul a Pentagonnal közös projektekből a Google

Eredményre vezettek a társaság munkatársainak szűnni nem akaró tiltakozásai.

Március elején derült ki, hogy a keresőcég az amerikai védelmi minisztériumot segíti. A Maven projekt már tavaly április óta fut. Az Algorithmic Warfare Cross-Functional Teamnek (AWCFT) is nevezett program célja az, hogy a gépi tanulás segítségével kutassa át a drónok által készített digitális fotókat és videókat, felismerje az álló- és a mozgóképeken szereplő objektumokat, például az autókat. A Google néhány munkatársa már akkor felháborodással fogadta, hogy az óriáscég komoly erőforrásokat fordít a fegyveres erők megfigyelési műveleteinek a támogatására. Április elején a vállalat több mint 3000 dolgozója írta alá azt a Sundar Pichainak címzett nyílt levelet, amelyben a katonai fejlesztésekben való részvétel ellen tiltakoztak. A projekt ellenzőinek száma május közepére meghaladta a négyezret.

Most a társaság egyik illetékese arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy a közeljövőben nem hosszabbítják meg a Google és a Pentagon közötti együttműködést a mesterséges intelligencia területén. A két fél közötti kooperációjáról szóló jelenleg hatályos szerződés kevesebb, mint tízmillió dolláros és jövőre jár le - minderről a The New York Times és a Gizmodo számolt be.

A tiltakozó alkalmazottak közül sokan képviselték azt az álláspontot, hogy a cégnek távol kell magát tartania a "háborús üzlettől" és világossá kell tennie, hogy sem ő, sem a leányvállalatai nem fognak soha "háborús technológiát gyártani". A Gizmodo mindezt azzal egészítette ki, hogy számos fejlesztő etikai okokból és tiltakozásképpen benyújtotta a felmondását. Az elkészített petíciót támogatta az Electronic Frontier Foundation (EFF) és a Nemzetközi Bizottság a Robotfegyverek Ellenőrzéséért (ICRAC) nevű szervezet. Az utóbbi a robotok katonai használatának a korlátozásáért harcol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #3
    Megnyugodtam. Soha többé nem fognak modern technológiákat katonai célokra használni.
  • kvp #2
    A betuleves (Alphabet) az pont olyan Google fele gyujto ceg, ami ala be lehet rakni kismillio kis ceget, amiket kevesbe ismernek az emberek. Viszont ha tenyleg teljesen kivonulnak a katonai kutatasokbol (lasd a Boston Dynamics eladasat), akkor kenytelen lesz a Pentagon egy kulso cegen keresztul megvenni a technologiat es/vagy oda atmenteni azon fejlesztoket akiket nem zavar a katonai munka.

    Ha viszont a Pentagon letenne arrol, hogy a celpontok felismereset emberek helyett algoritmusokra bizza, az sokat javitana a helyzeten, legalabbis nem rontana tovabb. Meg az emberek is hibaznak (nagyon sokszor). Az algoritmusok jelenleg sokkal rosszabbak ilyen szempontbol, raadasul meg az a minimalis moralis erzekuk sincs meg ami egy embernek altalaban. (bar az Obama adminisztracio vege fele mar szinte csak szociopata szemelyisegjegyekkel rendelkezoket mertek a celkijelolo csapatba tenni, mert mindenki mas tul hamar kikeszult az altaluk 'jarulekos vesztesegkent' megolt sok civil miatt)

    Mivel ugy nez ki, hogy a project a jelen formajaban leall (vagy befejeztek es atadtak), ezert nem biztos hogy egyhamar kiderul, hogy melyik a jobb, ha egy ember lovoldozik vaktaba egy dronrol vagy egy algoritmus amit a fenti emberek tanitottak be...
  • gemihu #1
    Sajnos ez semmit se old meg, max az USA ellenfeleinek jó hír, akik hasonló technológiákon dolgoznak. Egyébként gondolom alapítanak egy külön céget amibe bekerülnek azok a fejlesztők akiknek nem volt ezzel probléma és probléma megoldva.