Berta Sándor

Sok készpénzt halmoznak fel az IT-óriások

Az Apple, a Google és a többi IT-cég döntése mögött a koronavírus delta variánsa áll.

A Standard and Poor's (S&P) Global Ratings adataiból kiderült, hogy a legnagyobb, nem pénzügyi cégek a második negyedév végére 6,85 billió amerikai dollár készpénzt gyűjtöttek össze és az összeg az esztendő végére 7,1 billió amerikai dollár lehet.

Christopher Harvey, a Wells Fargo illetékese a CNN Money kérdéseire válaszul elmondta, hogy az esztendő elején sokan azt gondolták, hogy a társaságok erre az időpontra ismét elkezdik leépíteni a készpénzvagyonukat, de ehelyett egy teljesen más kép bontakozott ki az elemzők előtt. Az érintett vállalatok rendkívül sok pénzt adtak ki részvények visszavásárlására, osztalékokra és fúziókra. Az ilyen üzletek finanszírozási költségei nagyon alacsonyak, így nem is csoda, hogy a társaságok ismét elkezdtek készpénzvagyont felhalmozni.

A jelenséget megerősítette Richard Lane, a Moody's alelnöke is, aki azzal indokolta a dolgot, hogy a koronavírus-járvány időszakában a vállalatok megpróbálták agresszív módon refinanszírozni az adósságaikat. Ő arra számított, hogy az év végére a készpénzvagyon némileg csökkenni fog.

A második negyedévre az Alphabet, az Apple és a Microsoft 460 milliárd amerikai dollárt halmoztak fel, míg az Amazon közel 90 milliárd amerikai dollárt, a Facebook pedig több mint 64 milliárd amerikai dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!