Berta Sándor

Fellebbez az 500 millió eurós pénzbüntetése ellen a Google

Az amerikai konszern nem nyugszik bele az elmarasztaló döntésbe.

Franciaországban az IT-platformok 2019 óta kötelesek fizetni a kiadóknak a híreik átvételéért és a Francia Versenyhivatal (L’Autorité de la Concurrence) tavalyi döntése értelmében ez a Google esetében is igaz. Ez összhangban van a 2019 februárjában elfogadott európai uniós szerzői jogi reformmal, amely szerint az online keresők nem idézhetik szabadon a keresési találatok között a tartalmakat és a Google Hírekben sem lehet megjelentetni cikkrészleteket. A Francia Versenyhivatal július közepén 500 millió eurós pénzbüntetést szabott ki az amerikai óriáscégre, mert a mai napig nem állapodott meg a helyi kiadókkal arról, hogy mekkora összeget fizet nekik azért, hogy a híreiket a keresési eredményeibe integrálja. A Google emellett köteles két hónapon belül javaslatokat tenni a konfliktus megoldására. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor naponta 900 000 eurós pénzbírságot kaphat.

A Radio France internationale (RFI) francia közszolgálati rádió és a Reuters értesülései alapján a tengerentúli társaság most jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen. Sebastien Missoffe, a Google franciaországi vezetője azzal érvelt, hogy a rájuk kirótt pénzbüntetés aránytalanul nagy volt.

A menedzser hozzátette, hogy a fellebbezéstől függetlenül dolgoznak egy megoldáson és az ajánlataikat már el is küldték 1200 kiadónak. Az utóbbi összhangban áll a döntésben szereplő követelményekkel, amelyek értelmében a vállalat köteles két hónapon belül olyan koncepciókat bemutatni, amelyek segítségével kárpótolni akarja azokat a különböző hírügynökségeket és más szolgáltatókat, amelyeknek a híreit felhasználja a Google Hírek platformon.

A webes konszern emellett a Francia Versenyhivatal által kért adatokat is kiadta, így már ezzel kapcsolatban sem érheti kritika.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!