Berta Sándor

Google - kevesebbet kereshetnek az otthonról dolgozók

Az intézkedés a huzamosabb ideig otthon maradókat érintheti.

Az Alphabet és a Google tavaly júliusban döntött úgy, hogy egy éven át lehetővé teszi az alkalmazottai számára, hogy akár az otthoni munkavégzést válasszák. Az intézkedés - amelyből elsősorban a gyermeket nevelő munkatársak profitálhattak - főleg a Google központjában, az Amerikai Egyesült Államok többi részén, valamint Brazíliában, Indiában és Nagy-Britanniában foglalkoztatottakat érintette. Sundar Pichai, a két cég vezetője 2020 decemberében meghosszabbította a lehetőséget, így azzal idén szeptemberig élhetnek az érintettek.

A lehetőséggel élők hamarosan szembesülhetnek a döntésük negatív hatásaival, ugyanis a Google azt tervezi, hogy mérsékli a fizetésüket. Amennyiben valaki huzamosabb ideig otthonról akar dolgozni, úgy akár negyedével is csökkenthetik a bérét. Ez derült ki annak a belső bérszámfejtő kalkulátor adataiból, amelybe a Reuters riporterei tekinthettek bele.

Az algoritmus lehetővé teszi, hogy bárki megvizsgálhassa, hogy az otthoni munkavégzés milyen hatással van a pénzügyeire. A legnagyobb mértékű csökkenés azokat érintheti, akik eddig hosszú ideig utaztak a munkahelyükre, majd onnan haza. A webes konszern szóvivője azt nyilatkozta, hogy a bérek városonként és szövetségi államonként eltérnek egymástól, de részleteket ezzel kapcsolatban nem akart elárulni. A Reuters emlékeztetett arra, hogy a Facebook és a Twitter nemrég már csökkentette a kevésbé drága környékeken élő alkalmazottjai fizetését, míg a Reddit és a Zillow lakóhelyektől függő bérmodellt vezetett be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    "Egy cégnek nem feladata hogy az államhoz hasonlóan kiróvó/felosztó szerepet játsszon, és csökkentse a dolgozók vagyoni különbségeit."

    Nem tudom feltunt-e, de a techcegek ugy dontottek, hogy atveszik az allami feladatokat, mint pl. a cenzura, a valasztasi eredmenyek megallapitasa, stb. Ebbe beletartozik, hogy a vallalat hivatalos celjai kozott megjelent az egyenlo eredmenyek rendszere, tehat az, hogy az alkalmazottaknak az tudasuktol, kepessegeiktol es szorgalmuktol fuggetlenul azonos eletszivonalat biztositsanak (equal outcomes aka. equity). Persze a vezetes nem tartozik bele ebbe, mert ok fontos emberek igy ok egyenlobbek.

    Hozzatennem, hogy a fenti jelenseg nem csak a techcegekre vonatkozik, vannak olyan tagallamok, ahol azert szuntettek meg az erettsegi feltetelei kozott az irni, olvasni, szamolni tudast, mert ez szerintuk egy rasszista, feher felsobbrendusegi feltetel volt. Igy teljesen mindegy, hogy valaki irastudatlan vagy mernoknek keszulo eltanulo, pont ugyanolyan vegzettseguk lesz. Raadasul sok egyetemre az elobbit fogjak inkabb felvenni, ha az utobbi feher vagy azsiai. Ez utobbit hivjak antirasszizmusnak. Egyebkent erre vannak korabbi mukodo tortenelmi peldak is, pl. 3. birodalom a zsidokkal szemben volt antirasszista, de nallunk is ezt a zart szam szabalyat alkalmaztak a "tul okos", igy az ertelmisegben felulreprezentalt nepcsoportokkal szemben. Most az USA-ban a feher es keletazsiai nepcsportok lettek felulreprezentaltak. (mert nagy tobbsegben tudnak irni, olvasni es szamolni)
  • lammaer #5
    Ez elég egyoldalú megközelítés...
    1. ok, munkábajárási támogatást elvesszük, mert nem utazik. És az hogy otthon megnövekszik a rezsi az miért nem számít? Ilyen alapőon azt meg illene kompenzálni, nem, főleg úgy hogy a cég közben az iroda költségein spórol.

    2. Egy cégnek nem feladata hogy az államhoz hasonlóan kiróvó/felosztó szerepet játsszon, és csökkentse a dolgozók vagyoni különbségeit.

    Hangsúlyozom. VAGYONI különbségeket, nem jövedelmit. Ugyanolyan munkáért ugyanaz a bér jár, függetlenül attól hogy valaki épp Manhattan közepén lakik vagy Brooklynban, nehogy már attól fügjön egyik vagy másik jövedelme hogy a többiek hol laknak.
    Nonszensz hogy mondjuk valakinek azért ne emeljenek, mert ő az elővárosban lakik ahol 20%al olcsóbb a hamburger...
    A cég fizessen telkesítmény, és a kialkudott bér szerint, ne a dolgozó szociális háttere szerint.

    Illetve ha már fairplay: miért ne inkább azokhoz igazitsák a béreket akik drága helyeken laknak? :D

    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2021.08.12. 21:37:06
  • kvp #4
    Ha jol ertem akkor vannak az alap berek es vannak a kiegeszitesek, amilyen pl. a munkabajarasi tamogatas, a lakhatasi tamogatas es az etkezesi tamogatas (kafeteria). Ha valaki otthonrol dolgozik, akkor a munkabajarasi tamogatasat nem fogja megkapni, hiszen nem ingazik. Ha pedig olcsobb kornyeken lakik, akkor eddig sem kapta meg a lakhatasi tamogast. Az etkezesi tamogast meg a munkavegzes uj helyehez igazitjak, mivel az adataik szerint a dragabb varosokban az ettermek is dragabbak. Tehat pl. aki New York-ban dolgozott es ott is lakik, annak nem valtozik a tamogatasa, mert az irodahoz kozel lakva munkabajarasi tamogatast nem nagyon kapott eddig sem, minden mas pedig maradt. Ellenben az a videki aki eddig se kapott lakhatasi tamogatast, viszont most mar nem kell ingaznia sem es olcsobbak az ettermek a lakhelyen, az kevesebb tamogatast kap majd. Vegul is logikus a lepes, nem akarjak hogy hatranyos helyzetbe keruljon az aki egy dragabb varost valaszt vagy elonyosebb helyzetbe keruljon az aki olcsobb videkre koltozik, hiszen ez sertene az egyenlo eredmenyek (equal outcomes) szabalyat, ami viszont vallalati policy.
  • Relixo #3
    Ennek az a veszélye (teljesítmény díjjazás),hogy a kedves magyar cégek többsége imád átmenni hülyébe és ha nem túlórázod rommá magad akkor kb. nem kapsz annyit se mint alapesetben.
    A rugalmasság meg egy vicc itthon tapasztalatom szerint ahogy a "családi" hangulat is (amivel sokan hirdetik magukat álláshirdetésekben).
    De talán legnagyobb probléma nálunk még,hogy amíg a birka magyart megveszik az étkezőben található ingyen kávéval vagy teával, ne adj isten csocsó asztallal, csapatépítő tréningnek csúfolt hülyeségekkel addig itt nem nagyon várnék mást! Sokaknak nagggggyon alacsony ám az ingerküszöb ahogy látom ilyen téren. :D
    A google-ról meg annyit,ha valaki elvégezte ugyanazt a munkát otthon mintha bement volna a munkahelyre akkor innentől mi a gond? Jaaa,persze nincs szarrá dolgoztatás...nem tudják elvégeztetni minden apró kis csip-csup marhaságot a rabszolgákkal... na nyalják meg a tudjátok mit. :P
  • Zsoltee_a_bator #2
    Valtani kell olyan ceghez, ami a teljesitmenyt dijazza. Vannak mar kutatasok, amik azt vetitik elore, hogy hatranyba hozzak magukat azok a cegek, amik nem rugalmasak ezen a teren.

    Random pelda, de az en cegem 2 eve hallani sem akart tavoli munkavegzesrol, aztan jott a covid, a produktivitas pedig kimutathatoan nott. Mar ugy terveznek, hogy legalabb reszben tavolrol lesz a munkavegzes a jovoben. Meg irodakapacitas is kevesebb kell.
  • zakzag #1
    Kíváncsi lennék, hogy mit fognak szólni, ha elhúznak a dolgozók valahova máshova. A Google nem fogja megtartani őket, ráadásul ez szerződésmódosítással is jár, valamint nem vagyok biztos benne, hogy a cikkben írt országok alkotmányával összhangban van, de majd az első perek után úgyis megtudják. A google pedig megdögölhet, amíg be nem bizonyítja, hogy az otthonról végzett munka kevesebbet ér.