Berta Sándor

Légifotók elemzésében segít a Pentagonnak a Google

Az amerikai védelmi minisztérium a robotrepülőgépes megfigyelésekből származó adatok átkutatásában számít a cégre.

A Google a pilóta nélküli légi járművek által készített felvételek automatizált elemzésében segíti a szaktárcát. A Maven projekt már tavaly április óta fut, de a résztvevőknek eddig sikerült szinte teljesen titokban tartaniuk. Az első információk csak a múlt héten szivárogtak ki a Google egyik belső levelezőlistáján folytatott vitának köszönhetően. Az Algorithmic Warfare Cross-Functional Teamnek (AWCFT) is nevezett program célja az, hogy a gépi tanulás segítségével kutassa át a drónok által készített digitális fotókat és videókat, továbbá felismerje az álló- és a mozgóképeken szereplő objektumokat, például az autókat.

A Gizmodo értesülései alapján a Google néhány munkatársa felháborodással fogadta, hogy a társaság komoly erőforrásokat fordít a fegyveres erők megfigyelési műveleteinek a támogatására. Mások úgy vélték, hogy a projekt komoly etikai kérdéseket vet fel a gépi tanulási technológia fejlesztésével és alkalmazásával kapcsolatban. Az óriáscég egyik szóvivője elismerte, hogy interfészeket biztosítottak a Pentagon számára a TensorFlow rendszerhez, amely a vállalat gépi tanuláshoz kapcsolódó nyílt forráskódú programkönyvtára. Mindez a nem titkos adatok esetén segít a védelmi minisztériumnak a különböző objektumok felismerésében. A technika megjelöli azokat a képeket, amelyeken bizonyos tárgyak azonosíthatók.

A szóvivő egyetértett abban, hogy a gépi tanulás katonai alkalmazása természetesen aggályokat vet fel. Elmondása szerint a témáról mind a vállalaton kívül, mind azon belül sokat beszélnek és külön irányelveket, illetve biztonsági intézkedéseket dolgoztak ki a technika használatára. A Gizmodo rámutatott, hogy a Google segítsége korlátozott lehet, mivel - a Microsofttól és az Amazontól eltérően - nem rendelkezik olyan külön a kormányzati létesítmények számára fenntartott felhőkörnyezetekkel, amelyekkel titkos adatokat lehet feldolgozni. Mindez azt jelenti, hogy a társaság érzékeny információkat nem elemezhet. A Pentagon célja ettől függetlenül az, hogy felhasználja a drónokkal készített anyagok automatizált elemzéseit a Szíriában és Irakban folytatott terrorizmus ellenes harcban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A google nem az erzekeny adatokat dolgozza fel, hanem algoritmusokat keszit amiket katonai rendszereken lehet utanna futtatni. Tovabba segit kivalsztani es leszallitani az ezekhez szukseges hardvereket. Egyebkent hardverbol alapvetoen ketfajta letezik, felho alapu, azaz szerveres es jarmufedelzeti, azaz a megfigyelo dronon elhelyezett. Ezeket egyebkent erdemes egyutt hasznalni, tehat az elofeldolgozast helyben elvegezni, majd a vegleges feldolgozast az iranyitokozponthoz tartozo szerverteremben. Igy nagymertekben csokkentheto a rendszer savszelesseg igenye.

    Hogy miert zavarja ez a google alkalmazottak egy reszet? Mivel cel kijelolo es klasszifikalo szoftver is keszul, tehat a kepfeldologoz MI fog donteni hogy eskuvoi menet vagy katonai menetoszlop, kutya, gyerek vagy raketavetos katona van-e eppen a celkeresztben es jo esellyel az operator majd csak automatikusan ranyom az ok gombra.
  • tom_pika #1
    "Mások úgy vélték, hogy a projekt komoly etikai kérdéseket vet fel a gépi tanulási technológia fejlesztésével és alkalmazásával kapcsolatban."

    Ez vicc?? Mégis Mások szerint hol vetik be költségeket nem kímélve az összes modern technológiát? Az idősgondozásban??