Berta Sándor

Szelfik az államnak

A koronavírus-járvány nagyon sok államnak kapóra jött a kiterjesztett megfigyelések bevezetésére és alkalmazására.

A Freedom House amerikai polgári jogi szervezet aktuális éves Freedom on the Net 2020 - The Pandemic's Digital Shadow című jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járványt kihasználva a világ számos országa tett lépéseket azért, hogy létrehozza a digitális ellenőrzés és megfigyelés új eszközeit.

A dokumentum készítői megállapították, hogy a vészhelyzet jelentős mértékben visszavetette az internetes szabadságot. A piacok állami és a magán szereplői egyaránt törekedtek az online nyilvánosságra hozott információk irányítására, befolyásolására, a kritikus jelentések elnyomására és a társadalmi ellenőrzés céljára szolgáló új technológiák telepítésére, illetve integrálására.

A Freedom House munkatársai rámutattak, hogy az információkhoz való szabad hozzáférés sok esetben az élet és a halál közötti különbséget jelentheti . A 65 megvizsgált ország közül 28-ban találták nyomát honlapok bezáratásának, egyes felhasználók elhallgattatásának, s olyan intézkedéseknek, amelyek a platformokat vagy online publikációkat kényszerítettek a járvány kiterjedésével kapcsolatos információk törlésére. Legalább 13 államban kapcsolták le a hatóságok időszakosan az interneteléréseket, ez különösen azokban a régiókban fordult elő, ahol kisebbségek éltek. Továbbá a kormányok számos alkalommal éltek vissza új törvényekkel.

Legalább 54 országban csak minimális óvintézkedéseket tettek azért, hogy a különböző érzékeny információkkal ne lehessen visszaélni. Az orosz kontaktkutató alkalmazás például megosztja az illető GPS-adatait, a híváslistáját és más információkat a helyi hatóságokkal. Emellett kötelezi a személyt rendszertelen időközönként szelfik készítésére annak alátámasztására, hogy bebizonyítsa: betartja a karanténintézkedéseket.

Legalább 30 államban az ellenőrzési intézkedéseket a távközlési szolgáltatókkal és más vállalatokkal együttműködve valósítják meg a hatóságok. S számos helyen az adatok feldolgozásával nem az egészségügyi hatóságokat, hanem a titkosszolgálatokat vagy a nemzetbiztonsági hivatalokat bízzák meg. Pakisztánban gyakori a kórházban fekvő betegek lehallgatása azért, hogy így derítsék ki, vannak-e az ismerőseik körében betegek. A dél-koreai hivatalnokok lekérik a hitelkártya-információkat, a mobiladatokat és a biztonsági kamerák képeit. Kínában pedig az embereket arra szólították fel, hogy szereljenek webkamerákat a lakásaikban és az ajtajaik elé.

A Freedom House munkatársai végül rámutattak, hogy a legvalószínűbbnek tűnik, hogy az érintett országok a koronavírus-járvány után sem fogják leszerelni a kiépített rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #31
  Így igaz, ezért írtam, hogy a szakmában ez a járvány nem okozott meglepetést. A területtel aktívan foglalkozó kutatók és szakemberek számára ismert volt a veszély, de ahogy az lenni szokott, nem igazán vette komolyan egyetlen kormány sem. Se a kínai, sem más országoké, így gyakorlatilag néhány országot leszámítva mindenkit felkészületlenül ért, úgy eü készletek, mint képzés terén. A jobban teljesítő országokban is azért volt hatékonyabb a védekezés, mert átélték már a Sars 1-et korábban, de érdekes módon ott a járványtagadás nem tudott teret hódítani, vélhetően a komolyabb tudományos alapú népnevelés következtében. Más országokban is fel lehetett volna készíteni a lakosságot egy esetleges járványra, de erre sem volt akarat szinte sehol. Részben ez is oka annak, hogy most a görény féléknek ia osztottak lapot. Ha az emberek tájékozottak, akkor titltásról sem kéne beszélgetni, mert az ilyen szélhámosok az érdektelenség homályába vesznének és szépen eltűnnének oda, ahová valók.

  Azz általad linkelt -és számos egyéb, hasonló- tanulmány bizonyítja leginkább, hogy a szakemberek értenek ahhoz, amit csinálnak, tehát csak őket szabad komolyan venni. A konteós, ezós, laposföldes elmebetegeket pedig kerülni kell...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.10.27. 21:04:39
 • wraithLord #30
  Én Gődénynek csak pár, járvánnyal kapcsolatos videóját néztem, mert bedobta a Youtube. Ott járványügyben intenzíven maszatolt, de általános biológia ügyben azért tudott is valamit - ami elvárható egy gyógyszerésztől. Nem mondanám a leghülyébb embernek, és a probléma gyökerének, vannak mellette rosszabbak is, akiknek a tevékenysége szerintem sokkal károsabb (nem tudom, hogy hívják őket, egy videóban együtt szerepelnek valami járványellenes konferencián). Lenkeit egyáltalán nem néztem sosem.

  Koronavírus témában már nagyon régen mennek a kutatások, főleg a 2003-as SARS-CoV után, és már 2007-ben is megjelent egy cikk, ami gyakorlatilag előrevetítette a jelenlegi világjárványt (ez egy review, szóval annál is inkább érdemes elolvasni):

  Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus as an Agent of Emerging and Reemerging Infection

  De azért a konklúziót ide is bemásolom...

  "Should we be ready for the reemergence of SARS?

  The medical and scientific community demonstrated marvelous efforts in the understanding and control of SARS within a short time, as evident by over 4,000 publications available online. Despite these achievements, gaps still exist in terms of the molecular basis of the physical stability and transmissibility of this virus, the molecular and immunological basis of disease pathogenesis in humans, screening tests for early or cryptic SARS cases, foolproof infection control procedures for patient care, effective antivirals or antiviral combinations, the usefulness of immunomodulatory agents for late presenters, an effective vaccine with no immune enhancement, and the immediate animal host that transmitted the virus to caged civets in the market at the beginning of the epidemic. Coronaviruses are well known to undergo genetic recombination (375), which may lead to new genotypes and outbreaks. The presence of a large reservoir of SARS-CoV-like viruses in horseshoe bats, together with the culture of eating exotic mammals in southern China, is a time bomb. The possibility of the reemergence of SARS and other novel viruses from animals or laboratories and therefore the need for preparedness should not be ignored."
 • TokraFan #29
  "A "párbeszéd" időszakában éppen mindenki főgonosznak volt elkönyvelve, akiben felmerült akár a gondolata is, hogy a járványügyi intézkedéseket vitassa."

  Én nem így látom, de nem is ez a lényeg, mert tiltva nem volt az ilyen gondolatok megosztása. És persze az olasz helyzet az nagy lapáttal rátett a pánikra, így utólag még a kétkedőknek is illene belátni, hogy nem ok nélkül (mert nem, nem az influenza halálozási számait láttuk, ahogy görény akkoriban szintén légből kapva hirdette). Természetesen a kormány intézkedéseit lehetett és lehet ma is kifogásolni. Az intézkedéseket ők hozzák, nem a virológus vagy járványügyi szakemberek. A vírussal kapcsolatos áltudományos fejtegetések viszont nem tartoznak ide, görény pedig ezzel operál. Egyébként pedig eleinte semmi másról nem szólt a történet részéről, mint a youtube nézettségről és arról, hogy nem mehetett le edzeni. Végigszenvedtem tegnap két régebbi videóját vitamin kérdésben, maradjunk annyiban, hogy ahhoz se ért. A dumája 90%-át lenkeitől nyúlta le, az egyik videóban 1:1-ben lenkei első könyvben leírtakat ismételgeti, amit 2010 körül olvastam (amíg bíírtam idegekkel azt a sok marhaságot amit az is összehordott). De tényleg, szóról-szóra azt tolja a videóban, egy önálló gondolata nincs.

  Ez egy új vírus, keveset tudnak róla, tavasszal még kevesebbet, a nyugati ember pedig generációk óta nem találkozott ilyen helyzettel. Nem meglepő, hogy mindenki találgatott, de éppen ezért szabad és kell kizárólag azokra a szakemberekre hallgatni, akik értenek hozzá. görényre éppen azért, haragszom, mert pont a legbutább réteget hülyíti tovább, felveszi a fehér köpenyt, hogy orvos benyomását keltse, miközben nem az, és lövése nincs az egész kérdéshez! Ez pedig nem párbeszéd, hanem megtévesztés! Pedig azzal együtt, hogy a vírus új, a terjedése, függetlenül annak halálozási rátájától, tökéletesen előrejelezhető tudományos módszerekkel, ezt láttuk tavasszal is és látjuk ma is. Kemenesi egy 4 évvel korábbi előadásában már előrejelezte a mai helyzetet, de most ősszel is pont úgy alakulnak a járványgörbék, ahogy azt már augusztusban leírták a szakemberek. (ironikus, hogy a valódi, komoly szaktudással rendelkező virológus szakember videóját mindössze 8ezer ember látta 4 év alatt, míg a szélhámos görényét 1millió, 5 hónap alatt...folt a zsákját ugye)
  Ezzel szemben görénynek csak a "nem jó semmire a maszk" típusú hablatyolása áll, a gyakorlatban pedig -sajnos- csodásan látszik az adatokból, kinek van/volt igaza! De görény csatornáját mai napig nem szántották be ekvéel, pedig már régen be kellett volna, őt pedig bíróság elé kellene állítani közveszéllyel fenyegetés és arra buzdítás vádjával. .
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.10.24. 14:35:33
 • wraithLord #28
  "Most ezt vagy nem érted, vagy valamely általam ismeretlen oknál fogva védeni próbálod, de igazából nincs is jelentősége."

  Én értem, itt most arra az átalad felvetett kérdésre próbáltam választ keresni, hogy mi az összefüggés a gazdaság és a maszkviselés között.

  "Az színpadon is elmondja, hogy ő tiszteletben tartja azokat, akik hordanak maszkot, ő pedig elvárja, hogy mások tiszteletben tartsák, ha ő nem akarja hordani. Ez egy bődületes ferdítés, mivel őt senki nem veszélyezteti a maszkviseléssel (éppen ellenkezőleg, még védik az ostoba fejét), miközben ő és követői életveszélyes fertőzésnek tesznek ki mindenki mást.

  Ebben teljesen igazad van. Tehát nem azzal van a gond, hogy vitatják a maszkviselés létjogosultságát, hanem hogy a tetlegességig is eljutottak, és önkényesen kitalálták, hogy szarnak a maszkhordásra.
  A "párbeszéd" időszakában éppen mindenki főgonosznak volt elkönyvelve, akiben felmerült akár a gondolata is, hogy a járványügyi intézkedéseket vitassa. Szóval nem igazán volt párbeszéd, gyakorlatilag tabu volt bármit is megkérdőjelezni. Tudod, akkor ment a "maradj otthon"-ozás, amit nem csak a "sötét oldal" vont kétségbe, hanem egy csomó liberális (a klasszikus értelemben, nem a mai nextgen, pejoratív értelmében) politikával foglalkozó ember is. Sosem mondtam, hogy elnyomás van, csak éppen az embereknek manapság nem erőssége szélsőségeket mellőzve gondolkodni, és ezt erősíti a média, használja ki a politika stb. Ebben volt egy kis üde színfolt, hogy végre egyáltalán szóba kerülhetett az, hogy a járványügyi intézkedéseknek mi az értelme. Az más kérdés, hogy a "mainstream" milyen színvonalon lett képviselve, illetve hogy a vitát indító félnek mennyire voltak erősek az érvei, és hogy látva a statisztikákat, érdemes-e a vélemények ütköztetése, vita mellett tettekkel is ellene menni az egésznek. Szerintem felelőtlenség.
 • TokraFan #27
  Teljesen egyértelműen fogalmaz, de egyéb nyilatkozataiból is világos, hogy miről beszél. Az színpadon is elmondja, hogy ő tiszteletben tartja azokat, akik hordanak maszkot, ő pedig elvárja, hogy mások tiszteletben tartsák, ha ő nem akarja hordani. Ez egy bődületes ferdítés, mivel őt senki nem veszélyezteti a maszkviseléssel (éppen ellenkezőleg, még védik az ostoba fejét), miközben ő és követői életveszélyes fertőzésnek tesznek ki mindenki mást. Értelmes embernek eszébe sem jutna ilyen összehasonlítást tenni. Most ezt vagy nem érted, vagy valamely általam ismeretlen oknál fogva védeni próbálod, de igazából nincs is jelentősége.

  Mégegyszer: vitassa otthon, mert azzal nem vesz rá embereket a butaságával veszélyes cselekmény gyakorlására. De nyilvánosság előtt nem tehet olyan hazug kijelentéseket, melyekel másokat veszélyeztet és emberek tömegeit buzdítja hasonló gyakorlatra. Ezt tiltani kell, nincs más mód. Mint írtam -csak nem reagáltál-, megvolt a párbeszéd időszaka is. Nem a tiltással indult, tehát nincs elnyomás. Sőt, ha nem lenne ennyi hülye, mai napig nem kéne tiltani semmit.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.10.22. 18:49:00
 • wraithLord #26
  Szerintem Gődény itt a maszkviselést, mint a világjárvány jelképét érti. Mivel azért kell hordani, mert világjárvány van. És az tény, hogy a világjárvány nincs jó hatással a gazdaságra. Gődény azt vitatja, hogy van-e egyáltalán járvány. Én pedig azt mondom, hogy vitassa. Attól még a jogszabályok nem szűnnek meg létezni.
  (Gődény és követői max. ott nem húzzák fel a maszkot, ahol nem kötelező/megengedik.
  De ott az emberek többsége ugyanúgy nem húzza fel vagy nem húzza fel normálisan, hanem kilóg az orra, az állán van a maszk stb. És nem azért, mert járványtagadók, csak mert leszarják, elegük van belőle, ilyesmi. Ha ott sem akarják felhúzni, ahol kötelező, és be is tartatják a jogszabályt, akkor oda nem fogják beengedni őket. A jogszabály annyira nyer érvényt, amennyire betartatják, és ahol betartatják, ott mindenkin betartatják.)
 • TokraFan #25
  Abban a videóban azt is megnézheted, mennyi agya van görénynek. Szerinte nem gyilkosok azért, mert nem hajlandók maszkot hordani, hanem a gazdaságnak akarnak jót tenni ezáltal. Ahha...már csak azt kéne elmagyaráznia ennek a szerencsétlen suttyónak, hogy a gazdaság működését hol befolyásolja a maszkviselés?? Nem a karanténról beszél, hanem a maszkviselés vs gazdaság összefüggéséről. A saját szavait sem érti ez a nyomorult. Ennek kéne komolyan venni a zagyválást bármilyen egyéb kérdésben?
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.10.21. 22:59:00
 • TokraFan #24
  görény egyéb tevékenységeit nem követem, a vitamin bizniszével kapcsolatos dolgai nem érdekelnek, lehetséges, hogy abban járatos, de ez most irreleváns. A virológiához nem ért, de ami ennél is súlyosabb probléma, hogy lejáratja a tudományt, ezerszer megcáfolt, téves állításokkal "érvel", mindenzt kizárólag a saját anyagi érdekei mentén teszi. Nem véletlenül akadt össze a másik vitamin szélhámos lenkeivel. Ugyanabban utaznak.

  "De beszélni róla nem az."

  Sajnos az, mert arra buzdít, hogy nem kell maszkot hordani amit sokan abban a hitben, hogy ő egy hozzáértő orvos, meg is fogadnak, különösen, ha egyébként is hajlamosak a covid tagadásra. Csak nézd meg mi történt angliában az 5G tornyokkal. Éveken át nem foglalkozott senki az elmebeteg ezoterikus, konteós csoportokkal, most pedig már jelentős anyagi károkozásig juttaták magukat a konteók miatt. Túl vagyunk a beszélgetés fázisán!

  "És amikor valakiben felmerül valami elmeteg dolog, jobb megbeszélni, mint úgy csinálni, mintha nem is tudnánk róla."

  Hónapok óta erről beszél az egész világ. Ha ez nem volt elég nekik ahhoz, hogy megértsék miért fontos a maszkviselés, akkor meddig kellene beszélgetni velük? Véleményed szerint, mikor jön el az a pont, ahol más eszközöhöz kell nyúlni, hangsúlyozottan nem a véleményük elnyomása végett, hanem a társadalom többi tagjának, illetve egészségenek védelme érdekében? Én úgy gondolom, ez a pillanat eljött, mert az észérvek, a bizonyítékok felmutatása láthatóan hatásatalan..

  Nézd meg, ezeknek az 1biteseknek mit lehetne magyarázni? Ezeket mivel győzöd meg, hogy vegye fel a maszkot ha nem azzal, hogy redeletben kötelezed rá? A saját összefüggéstelen, buta mondandójukat sem értik.
 • wraithLord #23
  Ja, amúgy nyilván én is afelé hajlok, hogy Gődény mellőzhetné ezt a "nincs járvány" mozgalmát, de mindent mindennel összemosva kijelenteni róla, hogy az egész, amit mond, csinál, gondol, az baromság, azt nem kéne. Annál is inkább, mert vannak mellette "érdekes" emberek, van mihez viszonyítani. :D
 • wraithLord #22
  "Amikor egy tevékenység, vagy valami/valaki másokra veszélyes, azt tiltani kell."

  Ebben igazad van. Csinálni veszélyes. De beszélni róla nem az. És amikor valakiben felmerül valami elmeteg dolog, jobb megbeszélni, mint úgy csinálni, mintha nem is tudnánk róla. Ha a vitából az nem is tanul, akinek kellene, de a társadalom, az emberek közelebb kerülnek ahhoz, hogy megismerjék a témát és képet tudjanak róla alkotni. Az, hogy beszélünk róla, nem egyenlő azzal, hogy engedélyezzük. Nyilván nem engedélyezzük. Viszont odáig nem kéne eljutni, hogy már nem csak a cselekményt, de magát a gondolatát is szankcionáljuk.