Berta Sándor

2020-ra 626 millió biztonsági kamera lesz Kínában

Az ázsiai ország nem csupán az interneten akarja az összes személyt azonosítani.

A kínai kormány a következő három évben a háromszorosára, 626 millióra akarja növelni az alkalmazott térfigyelő kamerák számát. A hatóságok adatai alapján Pekingben - a készülékek segítségével - már 2015-ben megvalósult a közterületeken a 100 százalékos lefedettség. Az IHS Markit elemzői rámutattak, hogy tavaly 176 millió térfigyelő kamera működött. Eddig egyébként ezen a területen Nagy-Britannia tartotta a rekordot, de az ázsiai állam hihetetlen tempóban zárkózott fel mögé.

Kína elsősorban az automatikus felismerési technikákba fektetett be és már 20 millió helyi készülék dolgozik mesterséges intelligencia technikával, amely automatikusan azonosítja a személyeket és a forgalomban közlekedő járműtípusokat. Ugyanakkor még hiányzik az állampolgárok arcainak központi nyilvántartása, de a helyi hivatalok már ezen is gőzerővel dolgoznak.

2015 óta épül az arcfelismerési adatbázis és a hosszú távú cél az, hogy mind az 1,3 milliárd lakost 3 másodpercen belül azonosítani lehessen. Az ehhez szükséges technikát a helyi IT-óriások, köztük a Baidu szállítják és bizonyos neuralgikus helyeken, például a repülőtereken már alkalmazzák is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #2
    Valamilyen geopolitikai szakértőnél olvastam (most lusta vagyok előkeresni), hogy amikor Kína esetében a gazdasági kilátások elkezdenek romlani, akkor ennek egyik jele, hogy elkezdik keményebben fogni a népet. Ez elég evidens: ha a rezsimet nem lehet olyan jól legitimálni az életszínvonallal, akkor önkénnyel kell megtámogatni ezt. Végül is a technológiával megtámogatott diktatúra az esetükben teljesen evidens, és történelmi – társadalomtörténeti múltjukra illeszkedik is. Persze ne legyenek kétségeink: ha az államszocialista rendszerek káeurópában kitartottak volna máig, nálunk és szomszédainknál is ugyanilyen represszív célokra használnák fel az IT technológiákat. Már csak abból kiindulva, hogy a langyos lábvíz 80-as években, a rendszer lassú szétrohadásának időszakában is azért keményen elzárták a stencilgépeket állami ünnepek előtt – holott az a információ-sokszorosítási technológia milyen röhejesen primitív mai korunkból nézve. Egy diktatórikus rezsim nem engedhet meg semmilyen információközlő- kommunikációs rendszer meglétét, amit nem ő kontrollál. Ezt jól ismerjük.
  • TokraFan #1
    Fasza!