Gyurkity Péter

Bőrszín alapján válogat egy új térfigyelő szoftver 

Egy tavaly elvégzett teszt váltott ki ellenérzéseket, miután kiderült, hogy faji kritériumokat is alkalmaztak.

Boston 2013 áprilisában került ismét a figyelem középpontjába, amikor két csecsen származású amerikai állampolgár hajtott végre merényletet egy helyi rendezvényen. Bombájuk a maratoni futók mellett, a közönség soraiban robbant, számos halálos áldozatot és súlyos sérültet követelve, újból figyelmeztetve a terrorista akciók által jelentett veszélyre. Nemrég derült ki, hogy az illetékesek már egy hónappal később jóval komolyabb technikát alkalmaztak a tömeg megfigyelésére.

Az interneten talált, valószínűleg hanyagság következtében hozzáférhetővé vált dokumentumokból kiderült, hogy az IBM közreműködésével felállított figyelőközpontban (amely Intelligent Operations Center névre hallgat) milyen hardvert és szoftvert alkalmaztak egy májusi koncert idején a résztvevők megfigyelésére és megszűrésére. Az alig egy hónappal a merényletet követő rendezvényen 10 meglévő kamera felhasználásával több mint 50 óra anyagot készítettek, ezeket precíz szoftverekkel szűrték meg, a felvételeken látható egyes kritériumok azonban most kiverték a biztosítékot odaát.


A szoftver kezelőfelületén jól látható, hogy több szempont alapján is lehetőség volt a megfigyelt személyek, vagyis a közönség tagjainak megszűrésére és kiválogatására. Az arcfelismerés mellett itt további szűrőként jelent meg például a kopaszság, a fej színe, a bőrszín tónusa, valamint a ruházat textúrája, vagyis az öltözködés mellett faji alapokon is folytathatták a megfigyelést. Ez már önmagában nagyon érzékeny témának számít az Egyesült Államokban, ahol minden igyekezet ellenére a mai napig állandó téma a faji hovatartozás, illetve a megkülönböztetés érzékelése. Az illetékesek szerint mindössze a technika éles körülmények között lezajló tesztjéről volt szó, ezt mind a májusi, mind pedig a szeptemberi Boston Calling koncerten végrehajtották, ám a kritikusok szerint ennél jóval tovább mentek.

A megoldással például lehetővé válik az arc egyes részleteiből történő teljes 3D-rekonstrukció, így nincs szükség a szemből történő felvételek elkészítésére, a hatóságok rendelkezésére álló 50 órás anyag tehát gond nélkül felhasználható egyfajta speciális adatbázisként. Azt persze nem tudni, hogy mennyiben támaszkodnak ma ezen tavalyi felvételekre, de érdekességként megemlíthető, hogy a Surveillance System (SSS) és az Intelligent Video Analytics (IVA) névre hallgató rendszerek bétatesztje éppen a 2013-as maraton idején zajlott le, ezt követően kerülhetett csak sor a nagyobb méretben történő alkalmazásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #10
    Van benne vmi, hogy borszin alapjan figyelnek... bunozesi statisztika... csak hat joforman tilos kimondani ami igaz....
  • Krilev #9
    Éljetek sötétben, mert a fény díszkrimitatív módon nem egyenlő arányban veri vissza a fényt minden emberről... :-P
  • drsx #8
    Vol Jin, sajnos nem csak nehany idiota aktivistanal meg az oket koveto csengos birkaknal veri ki a biztit, a "fejlett(?) nyugati tarsadalmakban" elo emberek jelentos resze hasonloan felhaborodik minden apro idiotasagon, amiben benne van az a szo, hogy borszin. Angliabol mar azert kitoloncolhatnak, ha az altalad leirt mondatot hangosan felolvasod, mert benne van a neger szo, ami kisertetiesen hasonlit a nigger szora, amit csak a negerek hasznalhatnak buntetlenul (...akkor most valojaban kit is a diszkriminacio aldozata?).
  • sanyicks #7
    Ez nem valami polkorrekt cucc :)
  • Tetsuo #6
    Ha automata lesz teljesen, akkor úgyis gyanúsabb lesz egy néger vagy cigány, mint egy fehérbőrű ember, ugyanis ők tényleg nagyobb százalékban bűnöznek, csak ez jelenleg tabu.
  • Vol Jin #5
    Hát ez csak néhány megélhetési polgárjogi aktivistánál verheti ki a biztosítékot, akik általában főállású prédikátorok egy néger gyülekezetben, na meg az általuk feltüzelt alacsony IQ-val rendelkező nyájban.
  • Omega #4
    Akinél ez kiveri a biztosítékot annak nyilván alacsony az iq-ja. Ez alapján már ki is lehet találni, hogy miért olyan érzékenyek a "sokan" a rasszizmusra. Nem a norvég cserediákok.
  • sirpalee #3
    Mi ebben egy melepő? Ha direkt keresnek egy magas szőke, fehér férfit, vagy egy átlagos, kopas, néger férfit, akkor nem szűkíthetik le a találatokat? Az, hogy a bőrszín alapján szűrnek, nem azt jelenti, hogy csak a feketéket nézik... Működhet az fordítva is.
  • Tetsuo #2
    Az ember egy faj, de a faji alapon kifejezés a fajelméletre utal. ;-)
  • feregember #1
    "faji alapokon is folytathatták a megfigyelést" - Az ember az 1 faj.
    http://termtud.akg.hu/okt/9/afrika/5rassz.htm